مقالات تحلیل‌ بنیادی

تحلیل بنیادی نوری «شرکت پتروشیمی نوری»

در این مقاله تحلیل نوری به‌عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده مواد آروماتیکی در ایران انجام شده است. شرکت پتروشیمی نوری یکی از بزرگ‌ترین مجتمع‌های آروماتیکی دنیا محسوب می‌شود که با ظرفیت اسمی 4٬458 هزار تن در سال در رده اول صنعت تولید آروماتیک قرار دارد. همچنین این شرکت باتوجه به سهم 21 درصدی از فروش کل مجموعه شرکت پتروشیمی خلیج فارس به‌عنوان یکی از وزنه‌های مهم و سرآمد در عرصه تولید محصولات پتروشیمی به‌شمار می‌رود. در واقع، پتروشیمی نوری در سال مالی 1402 در بین شرکت‌های فعال در این صنعت با حجم فروش 4٬632٬003 تن معادل مبلغ 1٬188٬473 میلیارد ریال در رده اول از لحاظ مبلغ فروش قرار دارد. در ادامه علاوه بر تحلیل بنیادی نوری به بررسی صنعت آن نیز پرداخته شده است. بررسی جایگاه پتروشیمی نوری در صنعت، پیش‌بینی سود خالص هر سهم و محاسبه P/E تحلیلی از دیگر موارد اشاره‌شده در این مقاله هستند.

  • می‌توانید در مقاله تحلیل بنیادی چیست با مفاهیم این تحلیل در بازار سرمایه بیشتر آشنا شوید.

بررسی صنعت آروماتیک

در کشور ایران پنج شرکت پتروشیمی نوری، اصفهان، بندر امام، بوعلی سینا و تبریز محصولات آروماتیکی تولید می‌کنند. پتروشیمی بوعلی سینا و پتروشیمی بندر امام بعد از پتروشیمی نوری در جایگاه دوم و سوم تولیدکنندگان محصولات این صنعت قرار دارند. همچنین مجموع ظرفیت تولید بنزن در کشور 907 هزار تن، پارازایلین 1 میلیون و 374 هزار تن، ارتوزایلین 140 هزار تن و تولوئن 73 هزار تن است. در جدول زیر میزان تولید محصولات آروماتیکی 5 شرکت فعال در این صنعت آورده شده است.

نمودار میزان تولید محصولات آروماتیک

مقاله پیشنهادی: تحلیل بنیادی بوعلی

جایگاه نوری در صنعت پتروشیمی

شرکت پتروشیمی خلیج‌فارس با در اختیار داشتن 15 شرکت تولیدی و خدماتی، به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین هلدینگ‌های پتروشیمی در خاورمیانه شناخته می‌شود. این شرکت از نظر تولید، اولین شرکت در ایران و دومین شرکت در خاورمیانه محسوب می‌شود. مجتمع پتروشیمی نوری با ظرفیت تولید 750 هزار تن پارازایلین در سال، یکی از بزرگ‌ترین مجتمع‌های تولید مواد آروماتیک در جهان است. از مهم‌ترین رقبای نوری می‌توان به شرکت‌های سانگ‌یانگ کره جنوبی با ظرفیت تولید 600 هزار تن در سال و شرکت تولید مواد آروماتیک کویت (KARO) با ظرفیت تولید 820 هزار تن در سال از این محصول، اشاره کرد.

مهم‌ترین سهامداران در تحلیل نوری

شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس با 67/68 درصد از سهام نوری، سهامدار عمده این شرکت محسوب می‌شود. در ادامه سهامداران عمده بالای یک درصد در تحلیل بنیادی نوری قابل مشاهده هستند.

با مراجعه به مرجع تحلیل بنیادی انیگما امکان مشاهده تمامی سهامداران بالای یک درصد و زیر یک درصد پتروشیمی نوری به‌صورت عادی و تلفیقی وجود دارد. در حالت تلفیقی نیز شرکت صنایع خلیج فارس با حدود 70 درصد از سهام نوری مهم‌ترین سهامدار آن به‌شمار می‌آید.

فرآیند تولید و فروش نوری

عمده تولیدات این شرکت متکی بر خوراک مایع و گاز است. مجتمع پتروشیمی نوری شامل 12 واحد فرآیندی و یک واحد ذخیره و انتقال محصولات است. این واحدها وظیفه دریافت خوراک، تولید محصول و انتقال آن را بر عهده دارند. کنترل عملیاتی تمامی واحدها از طریق سیستم پیشرفته کنترلی FCS/DCS و توسط نیروی انسانی مجرب و تحصیل‌کرده انجام می‌شود.

ارائه محصولات به بازارهای صادراتی از طریق بازوی بازرگانی شرکت تجارت صنعت پتروشیمی خلیج‌فارس، عرضه محصولات در بورس کالا و مبادلات بین مجتمعی (خط لوله و تانکری) صورت می‌پذیرد. محصولات اصلی شرکت پتروشیمی نوری و مقاصد مصرف آن‌ها در زنجیره ارزش در تصویر زیر آمده است.

زنجیره ارزش پتروشیمی نوری

محصولات شرکت پتروشیمی نوری

محصولات آروماتیک شرکت پتروشیمی نوری شامل بنزن، پارازایلین و ارتوزایلین هستند که جزو محصولات اصلی و نهایی این مجتمع طبقه‌بندی می‌شوند. این محصولات در صنایع پایین‌دستی مانند سموم دفع آفات، صنایع رنگ‌سازی، رزین‌ها، بطری‌های یکبار مصرف، تهیه اتیل بنزن و فنل، مواد شوینده، تولید پلی‌استرها و… مورداستفاده قرار می‌گیرند. محصولات فرعی مجتمع نیز به‌عنوان یکی از مهم‌ترین خوراک‌های واحدهای الفینی و همچنین قابل استفاده در صنایع پالایشگاهی، پتروشیمیایی و سوخت هستند. در جدول زیر جزئیات محصولات در تحلیل بنیادی نوری، ظرفیت و کاربرد هر یک آمده است.

نام محصولاتظرفیت تولید هزارتن در سالکاربرد
پارازایلین750ماده اولیه الیاف مصنوعی، رزین‌ها، پلاستیک‌ها، پلی‌استرها و پلی‌اکریل‌ها
بنزن330استایرن، ماده اولیه پاک‌کننده‌ها، پلاستیک‌ها، شوینده‌ها، حشره‌کش‌ها و رنگ‌ها
ارتوزایلین80ماده اولیه نرم‌کننده‌ها، پلاستیک‌ها و رزین‌ها
محصولات سنگین1980خوراک واحدهای پالایشگاهی و سوخت
محصولات سبک380خوراک واحدهای الفینی
رافینیت679خوراک واحدهای الفینی
گاز مایع76خوراک واحدهای الفینی و سوخت
پنتان47خوراک واحدهای الفینی
آروماتیک سنگین16مصرف در واحدهای الفینی
نفتای سبک
(تصفیه‌شده)
120مواد اولیه شرکت‌های پتروشیمی

حدود 44 درصد از ظرفیت کل محصولات شرکت، محصولات سنگین است که به‌عنوان خوراک واحدهای پالایشگاهی و سوخت مصرف می‌شود.

خریداران محصولات نوری

در بخش داخلی محصول تولیدی شرکت جهت تامین نیاز شرکت‌های پتروشیمی عرضه می‌شود که عمدتا شامل شرکت‌های پتروشیمی جم و پارس است، همچنین بخشی از نیاز پتروشیمی تندگویان به پارازایلین توسط نوری تامین می‌شود.

در تحلیل بنیادی نوری حدود 46 درصد از فروش شرکت صادراتی است. میزان فروش صادراتی شرکت طی سال‌های اخیر کاهش یافته و این عدد در سال 1402 برابر با 42 درصد بوده است.

ترکیب فروش داخلی و صادراتی نوری

فروش شرکت به طور کلی به چهار دسته صادراتی، بین مجتمعی، بورسی و فروش مستقیم تقسیم می‌شود. ترم پرداخت فروش‌های بورسی و مستقیم داخلی به صورت نقدی است و فروش‌های بین مجتمعی بر اساس قراردادهای بلند مدت و با ترم پرداخت 45 روز پس از پایان تحویل محصول، وصول می‌شود.

مشتریان داخلی شرکت پتروشیمی نوری شامل مجتمع‌های پتروشیمی و صنایع استراتژیک داخلی، تولیدکنندگان داخلی محصولات صنایع پایین‌دستی و توزیع‌کنندگان هستند. جدول زیر مقدار فروش هر یک از محصولات شرکت و پیش‌بینی آن‌ها تا پایان سال مالی 1403 در تحلیل نوری را نشان می‌دهد.

مقدار، قیمت و مبلغ فروش در تحلیل بنیادی نوری

نرخ محصولات و درآمد پتروشیمی نوری

نرخ فروش محصولات این شرکت در داخل کشور بر اساس نرخ‌های مصوب شرکت ملی صنایع پتروشیمی و نرخ فروش محصولات خارج از کشور مطابق نرخ بازارهای جهانی تعیین می‌شوند. بر همین اساس برای تحلیل بنیادی نوری قیمت محصولات شرکت در جدول زیر آمده است.

در تحلیل نوری، باتوجه به مقدار و قیمت فروش محصولات، درآمد عملیاتی شرکت در دوره ۳ ماهه ابتدای سال 1403 مبلغ 35٬892 میلیارد تومان بوده که نسبت به دوره مشابه سال 1402 حدود 64.6 درصد افزایش داشته است. این افزایش ناشی از افزایش نرخ فروش محصولات به‌ویژه بنزن  داخلی و نفتای سبک صادراتی بوده است. پیش‌بینی می‌شود درآمد عملیاتی نوری در پایان سال مالی 1403 بیش از ۱۵۸ هزار میلیارد تومان باشد.

در نمودار ذیل روند درآمدهای پتروشیمی نوری بر اساس دلار از سال 1397 تا پایان 1402 آورده شده است. در پایان سال ۱۴۰۲ میزان درآمدهای بوعلی برابر با 2.18 میلیارد دلار محاسبه شده است. همان‌طور که در نمودار ذیل مشخص شده، بیشترین میزان درآمد دلاری شرکت در اواخر اسفند 1400 به مقدار 2.6 میلیارد دلار بوده است.

روند درآمد پتروشیمی نوری به دلار

بهای تمام شده در تحلیل بنیادی نوری

میزان بهای تمام‌شده در تحلیل نوری در پایان سال ۱۴۰۲ برابر با 90 هزار میلیارد تومان بود. همچنین برای سال ۱۴۰۳ پیش‌بینی می‌شود که میزان بهای تمام‌شده به 123هزار میلیارد تومان افزایش یابد. عمده‌ترین هزینه در بهای تمام‌شده بوعلی، هزینه مواد مستقیم مصرفی است.

نمودار ذیل روند فروش و بهای تمام‌شده شرکت پتروشیمی نوری را نشان می‌دهد. همان‌طور که مشاهده می‌شود، حاشیه سود ناخالص شرکت از سال 1398 تا 1402 روند افزایشی داشته است.

بهای تمام شده در تحلیل بنیادی نوری

مقدار، قیمت و مبلغ مواد اولیه در تحلیل نوری

میعانات گازی به‌عنوان یکی از خوراک‌های اصلی این شرکت با حدود مصرف ۴٫۵ میلیون تن در سال (۱۲۰ بشکه در روز) از پالایشگاه‌های مجتمع گاز پارس جنوبی و پالایشگاه گاز پارسیان تامین می‌شود. همچنین بنزین پیرولیز نیز از پتروشیمی جم (الفین دهم) دریافت می‌شود. مبلغ هزینه‌شده در تحلیل بنیادی نوری برای تامین مقدار مواد اولیه مصرفی در دوره ۳ ماهه منتهی به سال مالی 1403 حدود 3۰ هزار میلیارد تومان بوده است. در ادامه مقدار، قیمت و مبلغ هر یک از خوراک‌های این شرکت قابل مشاهده است.

سربار شرکت پتروشیمی نوری

هزینه‌های سربار، هزینه‌هایی مانند حقوق و مزایا، استهلاک، سوخت و… هستند که در محاسبه سود خالص شرکت درنظر گرفته می‌شود. هزینه‌ سربار نوری در دوره ۳ ماهه منتهی به خردادماه 1403 مبلغ 1426 میلیارد تومان بوده است که نسبت به دوره مالی مشابه سال گذشته حدود 63 درصد افزایش یافته است. باتوجه به افزایش ۳۰ درصدی نرخ حقوق و مزایا در سال 1403، هزینه سربار این شرکت در پایان سال مالی جاری مبلغ 6٬004 میلیارد تومان برآورد می‌شود.

صورت سود و زیان در تحلیل بنیادی نوری

برای تحلیل نوری و محاسبه EPS فوروارد آن باید صورت سود و زیان این شرکت مورد بررسی قرار گیرد. درآمد عملیاتی شرکت در دوره 3 ماهه ابتدای سال 1403 مبلغ 35٬892 میلیارد تومان بوده است. باتوجه به عملکرد نوری در این 3 ماه، درآمدهای عملیاتی شرکت در سال مالی 1403 مبلغ 158٬973 میلیارد تومان پیش‌بینی شده است. باتوجه به هزینه‌های پیش‌بینی‌شده، سود خالص شرکت پتروشیمی نوری در پایان سال جاری مبلغ 18٬162 میلیارد تومان برآورد شده است.

حاشیه سود پتروشیمی نوری چقدر است؟

حاشیه سود ناخالص پتروشیمی نوری در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال گذشته افزایش قابل توجهی داشته است. با این حال، بر اساس تحلیل بنیادی، پیش‌بینی می‌شود که سودهای ناخالص، عملیاتی و خالص این شرکت در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲ با کاهش مواجه شود. این کاهش به دلیل رشد بهای تمام شده، هزینه‌های فروش، اداری و عمومی و همچنین هزینه‌های مالی است.

حاشیه سود1399140014011402پیش‌بینی 1403
حاشیه سود ناخالص%29.6%20.6%13.5%24.2%21.7
حاشیه سود عملیاتی%30.3%13.9%8.69%18.5%15
حاشیه سود خالص%28.7%17.4%11%18.5%15.2

سود مجمع (DPS) نوری

تصمیمات مجمع عمومی عادی سالیانه نوری منتهی به پایان سال مالی 1402 در تاریخ 1403/04/16 برگزار شد. طبق صورت سود و زیان، سود خالص نوری به ازای هر سهم 24٬533 ریال بوده است. نوری در مجمع خود به ازای هر سهم 20٬000 ریال سود نقدی تصویب کرده است. می‌توانید از طریق لینک مجمع نوری می‌توانید جزئیات برگزاری این مجمع و سیاست‌های شرکت در تقسیم سود را مشاهده کنید.

محاسبه EPS و P/E تحلیلی منتهی به 1403٫12٫29

در تحلیل بنیادی نوری نرخ میعانات گازی 71 دلار بر بشکه، نرخ پارازایلین پلتس 1٬003 دلار بر تن و نرخ بنزن داخلی 957 دلار بر تن لحاظ شده است. با فرض 30 درصد تورم در سال 1403 و میانگین دلار 50 هزار تومان، سود خالص نوری به ازای هر سهم 27٬202 ریال برآورد می‌شود. باتوجه به قیمت روز سهم در تاریخ 1403/05/17 نسبت P/E فوروارد در تحلیل نوری 6.1 محاسبه شده است.

نمودار قیمتی نوری

سهم نوری باتوجه به روند قیمتی نمودار زیر بعد از عبور از سقف قیمتی در تاریخ 1403/05/03 به بالاترین مقدار خود (175٬876 ریال) به ارزش بازار 156٬4 هزار میلیارد تومان رسیده است. در حال حاضر باتوجه به قیمت روز سهم نوری در تاریخ 1403/05/17 (166٬450 ریال) ارزش بازار این سهم بیش از 149٬8 هزار میلیارد تومان است. سهم نوری در این بازه زمانی ۲۸ درصد کاهش قیمت داشته است.


سوالات متداول

نسبت P/E فوروارد نوری چقدر است؟

در تحلیل بنیادی نوری باتوجه به قیمت روز سهم نسبت P/E تحلیلی آن، 6٫1 واحد محاسبه شده است.

مهم‌ترین سهامداران نوری کدام‌اند؟

شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با مالکیت حدود 69 درصد سهامدار عمده نوری است.

مجمع پتروشیمی نوری چه زمانی است؟

مجمع عمومی عادی سالیانه نوری منتهی به ۱۴۰2/۱۲/۲۹ در تاریخ 1403/04/16 برگزار شد.

EPS تحلیلی نوری چقدر است؟

سود خالص در تحلیل نوری (ای پی اس تحلیلی) منتهی به پایان سال مالی 1403 به ازای هر سهم 27٬202 ریال برآورد شده است.

4.5/5 - (10 رای)
نمایش بیشتر

مقاله‌های مرتبط

۴ دیدگاه

  1. سلام.
    تشکر تحلیل جامعی بود. البته متاسفانه پتروشیمی هنگام با اینکه قول افتتاح فاز اول در تابستان امسال داده شده بود، اما به نظر میرسه سال آینده یا در خوشبینانه ترین حالت پایان امسال به بهره برداره برسد که با توجه به پتانسیل صادراتی بالا، سود سرشاری نصیب سهامداران خواهد شد.
    تشکر از تحلیل خوبتان

    1. سلام، خیلی ممنون از نظرتون
      باتوجه به اینکه در آخرین مجمع شرکت پتروشیمی نوری اعلام شد که پتروشیمی هنگام سال 1400 به بهره‌برداری می‌رسد، در این تحلیل سود پتروشیمی هنگام 4 هزار و 600 میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.

    1. طرح آمونیاک پتروشیمی هنگام به بهره‌برداری رسیده است و طرح اوره طبق توضیحات مجمع شرکت در نیمه دوم سال آینده به بهره‌برداری خواهد رسید؛ اما به دلیل اینکه زمان دقیق آن مشخص نیست فعلا هیچ درآمدی از این محل برای نوری در نظر گرفته نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا