تحلیل بنیادی دسبحان «شرکت دارویی سبحان»

در این مقاله به تحلیل بنیادی دسبحان پرداخته شده است و سعی شده تا گزارش دقیقی از عملکرد این شرکت در دورهی مالی گذشته و همچنین محاسبه پیشبینی سود این شرکت در سال ۱۴۰۱ ارائه شود. شرکت سبحان دارو با نام شرکت آرایشی و بهداشتی سویران (سهامی خاص) در سال ۱۳۸۱ به ثبت رسید. این شرکت در سال ۱۳۸۴ از سهامی خاص به سهامی عام تبدیل شد و سال ۱۳۸۹ در لیست شرکتهای ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار با نماد دسبحان درج شد. در ادامه به تحلیل بنیادی و محاسبه EPS و P/E تحلیلی این شرکت پرداخته شده است. شما میتوانید در مقاله تحلیل بنیادی چیست به طور کامل با تحلیل بنیادی و انواع روشهای آن آشنا شوید.
موضوع فعالیت شرکت دارویی سبحان
شرکت دارویی سبحان در حوزههای زیر مشغول به فعالیت است:
- ساخت محصولات دارویی، آرایشی و بهداشتی و مواد شیمیایی
- تولید مکملهای ورزشی، پروبیوتیک، رژیمی و…
جایگاه شرکت در صنعت دارویی
شرکت داروسازی سبحان یکی از زیرمجموعههای گروه دارویی برکت میباشد. این شرکت رتبهی نخست کشور را به لحاظ حجم تولید و رتبهی دوازدهم را از نظر فروش دارد. دسبحان در بین شرکتهای فعال در این صنعت، جزو بزرگترین تولیدکنندههای داروهای اعصاب و روان است.
سهامداران عمده شرکت سبحان دارو
از عمدهترین سهامداران دسبحان میتوان به گروه دارویی سبحان (70.42 درصد) و سرمایهگذاری البرز (9.78 درصد) اشاره کرد. جدول زیر سهامدارن این شرکت را به همراه درصد مالکیت هر یک نشان میدهد.

در حالت تلفیقی ستاد اجرایی فرمان امام با ۸۵.۷۲ درصد مالکیت، عمدهترین سهامدار شرکت سبحان دارو میباشد.

نرخ و نوع فروش محصولات
قیمت فرآوردههای دارویی توسط سازمان غذا و دارو تعیین میشوند. همچنین قیمت صادراتی متأثر از عرضه و تقاضای محصولات میباشد و نرخ مصوبی برای صادرات محصولات وجود ندارد. ارز حاصل از صادرات با نرخ بازار آزاد محاسبه و از خریدار دریافت میشود. مقاصد فروش صادراتی شرکت دارویی سبحان به تفکیک تعداد محصولات به شرح زیر میباشد:
تعداد محصولات | کشورها |
---|---|
24 | عراق |
9 | قزاقستان |
3 | گرجستان |
3 | ویتنام |
3 (هر کشور 1 قلم) | اوکراین – تاجیکستان – آذربایجان |
میزان، قیمت و مبلغ فروش محصولات
در تحلیل دسبحان مشاهده میشود که مقدار فروش این شرکت در نیمسال اول ۱۴۰۱ نسبت به دورهی مشابه سال قبل ۳ درصد افت داشته است. همچنین قیمت فروش محصولات در 6 ماهه ابتدای سال ۱۴۰۱ نسبت به دورهی مشابه سال گذشته ۵۰ درصد رشد داشته است. مبلغ فروش بر همین اساس محاسبه شده است که طبق آن در نیمسال اول ۱۴۰۱ نسبت به سال گذشته ۴۵ درصد رشد داشته است. پیشبینی میشود مبلغ فروش شرکت تا پایان سال ۱۴۰۱ نسبت به 6 ماهه نخست سال جاری 50 درصد رشد داشته باشد.

مبلغ مواد اولیه در تحلیل دسبحان
مبلغ خرید مواد اولیه در تحلیل دسبحان طبق جدول زیر میباشد. مبلغ هزینه شده مواد اولیه، در دورهی مالی ۱۲ ماهه منتهی به سال ۱۴۰۰ معادل 310 میلیارد تومان بوده است. همچنین مبلغ مواد اولیه شرکت در ۳ ماههی اول سال ۱۴۰۱ معادل 87 میلیارد تومان بوده است. قیمت مواد اولیه در دورهی ۳ ماههی اول سال ۱۴۰۱ نسبت به دورهی ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۰، حدود ۹۰ درصد رشد را تجربه کرده است. این افزایش قیمت به دلیل حذف ارز 4200 تومانی در مواد اولیه بوده است.

سربار دسبحان
هزینههای سربار شامل حقوق و مزایا، استهلاک، سوخت، مواد مصرفی، حملونقل و انتقالات است. سایر هزینهها در سربار نیز عمدتاً شامل تعمیر، نگهداری و تبلیغات میباشد. طبق جدول زیر هزینههای سربار دسبحان در نیمسال اول ۱۴۰۱ نسبت به دوره مشابه سال قبل حدود ۵۶ درصد افزایش داشته است و پیشبینی میشود تا پایان سال نزدیک به 139 میلیارد تومان برسد.

صورت سود و زیان در تحلیل دسبحان
در تحلیل بنیادی دسبحان، سود شرکت در ۶ ماهه نخست سال ۱۴۰۱ معادل ۱۶۰ میلیارد بوده که نسبت به دورهی مشابه سال قبل حدود ۵۰ درصد افزایش را تجربه کرده است. پیشبینی میشود این مقدار تا پایان سال ۱۴۰۱ به بیش از 410 میلیارد تومان برسد. باتوجه به سرمایه فعلی شرکت، سود دسبحان برای هر سهم 1,139 ریال پیشبینی میشود.

محاسبهی EPS و P/E تحلیلی منتهی به 1401/12/29
مفروضات زیر برای تحلیل بنیادی دسبحان و محاسبهی P/E و EPS فوروارد این سهم در نظر گرفته شده است:
- 10 درصد نرخ افزایش حاملهای انرژی در سال ۱۴۰۱
- 50 درصد افزایش حقوق و دستمزد در سال ۱۴۰۱
- میانگین دلار 28.500
- 30 درصد تورم سال ۱۴۰۱
با توجه به قیمت سهام این شرکت در سایت www.tsetmc.com در تاریخ 17 دی، نسبت پی بر ای تحلیلی دسبحان 5.5 برآورد شده است. در بخش تحلیل بنیادی انیگما امکان دسترسی به مفروضات تحلیلی فوق و تغییر مفروضات وجود دارد. لازم به ذکر است میانگین P/E و EPS تحلیلی بر اساس پیشبینی مشترکین انیگما محاسبه شده است.

وضعیت معاملات و قیمت سهام دسبحان
نمودار تغییرات قیمتی دسبحان به صورت زیر میباشد. همانطور که مشاهده میشود، در سال ۱۳۹۹ این نماد به بالاترین قیمت خود (۱.403 تومان) رسید و پس از آن روند نزولی خود را آغاز کرد و با 70 درصد ریزش اکنون در محدوده 6300 تومان در حال نوسان است.
