تحلیل بنیادی ذوب «شرکت ذوب آهن اصفهان»

ذوبآهن اصفهان اولین و بزرگترین کارخانه تولیدکننده فولاد ساختمانی و ریل در ایران و بزرگترین تولیدکننده محصولات طویل در خاورمیانه است. این شرکت با ظرفیت ۳ میلیون و ۶۰۰ هزارتن فولاد، انواع مقاطع فولادی ساختمانی و صنعتی را تولید میکند. کارخانه ذوبآهن اصفهان در سال ۱۳۵۰ به بهرهبرداری رسید. ذوبآهن که در جنوب غربی استان اصفهان قرار دارد. این شرکت نقش مهمی در شکلگیری دیگر صنایع فولادی ایران ایفا کرده است و به همین دلیل، لقب مادر صنعت فولاد کشور را به آن نسبت دادهاند. در ادامه به تحلیل بنیادی ذوب آهن اصفهان از طریق محاسبه EPS آن پرداخته شده است.
مهمترین محصولات ذوب آهن اصفهان
1- ریل: ذوب آهن به منظور حرکت بسوی تولید محصولات با ازرش افزوده بالاتر و همچنین تامین نیازهای ریلی راهآهن جمهوری اسلامی ایران برای اولین بار در کشور، اقدام به تولید ریل UIC60 و U33 و همچنین ریل مترو نموده است.
- ریل سوزنی: شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان موفق شد سوزن ریلE1A160 که دارای پیچیدگیهای خاص است را طراحی و تولید کند.
2- تيرآهن: ذوبآهن اصفهان با درک درست از شرایط بازار و در راستای حرکت در جهت خودکفایی ملی اقدام به طراحی و تولید انواع تیرآهن بال پهن سایز بالا برای اولین بار در کشور کرده است . انواع این تیرآهنها شامل تیرآهن نیم بال پهن موازی و تیرآهن بال پهن موازی است.
3- ميلگرد: میلگرد آجدار و میلگرد ساده از انواع تولیدات این شرکت است.
4- فرآورده های فولادی : انواع کلافهای صنعتی با فولادهای , CK35 ,CK45, RSD7, USD7 و همچنین تولید انواع ناودانی، نبشی، ورق سازههای فلزی و شمش فولادی از فرآوردههای فولادی شرکت است.

زنجیره ارزش ذوب آهن اصفهان
سنگآهن پس از استخراج از معادن از طریق جاده و ریل به انبارهای شرکت منتقل میگردد که بخشی از آن برای تولد آگلومره به واحد آگلومراسیون انتقال داده شده و بخشی از آن بطور مستقیم وارد کوره بلند برای تولید چدن میگردد. زغالسنگ نیز مانند سنگآهن از معادن بوسیله ریل و جاده به سیلوهای شرکت انتقال و به واحد ککسازی برای تولد کک ارسال میشود. کک تولیدی سوخت اصلی واحد کورهبلند برای احیا سنگآهن و تولید چدن است. برای بدست آوردن فولاد خام چدن تولیدی بخش کوره بلند به واحد کنورتور فولادسازی انتقال مییابد، فولاد خام تولیدی در مرحله ریختهگری تبدیل به شمش میشود. شمش تولیدی بر حسب برنامه تولید و فروش شرکت به واحدهای نورد برای تولید محصولات نهایی از قبیل ریل، تیرآهن، کلاف و… فرستاده و بخشی از آن نیز تحت عنوان شمش کالایی به فروش میرسد.

تکنولوژی تولید فولاد در ذوب آهن اصفهان
تولید فولاد از دو روش کوره بلند و کوره قوس الکتریکی انجام میشود. روش احیاء مستقیم یا کوره قوس الکتریک در ایران و کشورهای منطقه به خاطر منابع فراوان گاز و برق متداولتر است. در این روش انرژی از طریق گاز و برق تامین میشود و آهن اسفنجی در کورههای قوس الکتریک ذوب و به فولاد خام تبدیل میشود که بیش از ۸۷ درصد تولید فولاد ایران از این روش صورت میگیرد.
اما شرکت ذوبآهن اصفهان از تکنولوژی کوره بلند استفاده میکند. در این روش، سنگ آهن و کک زغالسنگ به عنوان انرژی شارژ و مورد ذوب و احیا قرار میگیرد و تبدیل به چدن میشود. چدن با دمش اکسیژن و افزودن آلیاژها در فولادسازیها به فولاد موردنظر تبدیل میشودکه ۸۵ درصد تولید دنیا از این روش است.
هزینههای تولید و قیمت تمامشده هر یک از این روشها متفاوت است. در ظرفیت ۲ میلیون تنی این دو روش به ازای هر تن تولید، هزینههای یکسانی دارند، اما هر چه ظرفیت تولید افزایش یابد بخش کوره بلند اقتصادیتر است. زیرا در روش احیاء مستقیم به ازای هر یک میلیون تن یکبار باید سرمایهگذاری تکرار شود و در واقع تعداد کورهها به ظرفیت تولید بستگی دارد. ولی در کوره بلند میزان تولید تفاوتی ندارد و برای صد هزار تن یا ۵ میلیون تن تنها از یک کوره استفاده میشود. بنابراین هرچه ظرفیت افزایش پیدا کند، هزینه بهرهبرداری کاهش مییابد.
مهمترین سهامداران ذوبآهن اصفهان
در جدول زیر سهامداران عمده بالای یک درصد ذوب آمده است. سازمان تامین اجتماعی و شرکت پویش بازرگانان ذوبآهن اصفهان از سهامداران عمده این شرکت هستند.
سازمان تامین اجتماعی به عنوان سهامدار عمده ذوب به همراه زیرمجموعههای خود 73.33 درصد از سهام این شرکت را در اختیار دارد.
برای دیدن تمامی سهامداران ذوب بهصورت تلفیقی به سایت انیگما مراجعه کنید.
مقدار، قیمت و مبلغ فروش
فروش محصولات ساختمانی از طریق عرضه در بورس کالا انجام میشود. این محصولات عمدتا شامل تیرآهن و میلگردهای ساختمانی است. عمده فروش محصولات صنعتی مانند ریل، کلاف، میلگردهای ساده کششی، ورق سازههای فلزی، آرک و… نیز از طریق بورس انجام میشود. همچنین این محصولات از طریق سایت شرکت بهصورت اینترنتی نیز بهفروش میرسد. در جدول زیر مقدار، قیمت و مبلغ فروش داخلی و خارجی هر یک از محصولات این شرکت قابل مشاهده است.
مقدار، قیمت و مبلغ مواد اولیه مصرفی
بخش عمده زغالسنگ بهعنوان خوراک ذوبآهن اصفهان در داخل کشور استخراج میشود. بخش دیگر آن نیز از زغالسنگ وارداتی مورد استفاده قرار میگیرد. در جدول زیر مقدار و نسبت مصرف مواد اولیه این شرکت به همراه قیمت و مبلغ فروش هر یک قابل مشاهده است.
سربار
جدول زیر هزینههای سربار ذوب که شامل حقوق و مزایا، استهلاک، سوخت و… است را نشان میدهد.
صورت سود و زیان 5 دوره مالی گذشته
برای تحلیل بنیادی ذوبآهن اصفهان و محاسبه سود خالص (EPS) این شرکت و ارزشگذاری سهام آن، صورت سود و زیان این شرکت مورد بررسی قرار میگیرد. تصویر زیر صورت سود و زیان ذوبآهن اصفهان در 4 دوره مالی گذشته و پیشبینی آن تا پایان سال مالی 1401 را نشان میدهد. این شرکت در دوره 6 ماهه منتهی به شهریور 1400بیش از 16 هزار میلیارد تومان درآمد عملیاتی داشته است. باتوجه به مفروضات این تحلیل پیشبینی میشود شرکت تا پایان سال 1401 میزان 39 هزار میلیارد تومان درآمد داشته باشد.
بررسی EPS و P/E تحلیلی شرکت منتهی به سال مالی 1401/12/29
برای تحلیل بنیادی ذوبآهن اصفهان و پیشبینی سود خالص این شرکت نرخ افزایش حاملهای انرژی فلزات 40 درصد، نرخ افزایش حقوق و دستمزد در سال 1401، 40 درصد و تورم 30 درصدی درنظر گرفته شده است. اگر بهای تمامشده این شرکت با دلار 25000 تومان، بیلت 560 دلار بر تن و کک 720 دلار بر تن حدود 34 هزار میلیارد تومان پیشبینی شود؛ سود خالص آن (EPS) با کسر دیگر هزینهها به ازای هر سهم 332 ریال محاسبه شده است. با توجه به قیمت روز تاریخ 1400/09/21 نسبت P/E برای این سهم 10٫3 محاسبه شده است.
نکات تحلیل: در این تحلیل هزینه حمل هر تن زغالسنگ داخلی 2,285,800 ریال در هر تن در نظر گرفته شده است. همچنین هزینه حمل هر تن زغالسنگ وارداتی نیز 75 دلار در تن در نظر گرفته شده است.
در سایت انیگما تحلیل بنیادی تمامی شرکتهای تولیدی وجود دارد. این تحلیلها بهطور پیوسته با تغییر متغیرها و قیمتگذاریها بهروز میشوند. شما میتوانید از طریق لینک Enigma.ir تحلیل بنیادی ذوب را مشاهده کنید.