تحلیل بنیادی وتوصا «گروه سرمایهگذاری توسعه ایران»

گروه سرمایهگذاری توسعه صنعتی ایران، در دیماه سال ۱۳۷۵ تأسیس شد. این شرکت در اردیبهشت ۱۳۷۸، در فهرست شركتهای پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران به ثبت رسید. در این مقاله به تحلیل بنیادی وتوصا و محاسبه NAV سهام این شرکت از طریق بررسی پرتفوی بورسی و غیربورسی و حقوق صاحبان سهام آن، پرداخته شده است.
موضوع فعالیت وتوصا
مهمترین فعالیت شرکت گروه سرمایهگذاری توسعه صنعتی ایران برای تحقق برنامه و مأموریتهای خود، سرمایهگذاری در سهام شرکتهای برتر و کسب بازدهی مورد نظر از آنها است. در این راستا شرکت اقدام به خرید و فروش داراییهای مختلف بورسی و غیربورسی کرده است.
در پی تغییر موضوع فعالیت شرکت از سرمایهگذاری بـه هلدینگ، اقدام به خروج از صنایع فلزات اساسی کرد. این شرکت با خرید سهام دو شرکت سرمایهگذاری توسعه صنعت و تجارت و سرمایهگذاری سبحان در سـال 1396 پرتفوی بورسی خود را در صنایع واسطهگریهای مالی و سرمایهگذاری متمرکز کرد.
سهامداران وتوصا
گروه فیروز با داشتن 18٫3درصد از سهام وتوصا، سهامدار عمده این شرکت محسوب میشود. حدود 3 درصد از سهام وتوصا نیز متعلق به افراد حقیقی است. در ادامه لیست سهامداران عمده بالای 1 درصد وتوصا قابل مشاهده است.
در محصول سهامداران انیگما دیگر سهامداران حقوقی زیر یک درصد که در کدال گزارش داده شده است نیز بهصورت عادی و تلفیقی قابل مشاهده است. در حالت تلفیقی هر شرکت با شرکت مادر خود نمایش داده میشود.
سال ۱۳۸۷ مالکیت بخشی از سهام این شرکت، از سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران به شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت انتقال یافت.
تحلیل NAV وتوصا
برای ارزشگذاری شرکتهای سرمایهگذاری از جمله شرکت توسعه صنعتی ایران، لازم است تا ارزش خالص داراییهای آن (NAV) محاسبه شود. برای بررسی NAV وتوصا مازاد ارزش پرتفوی بورسی و غیربورسی آن مورد بررسی قرار گرفته است.
پرتفوی بورسی
سرمایهگذاریهای عمده گروه توسعه صنعتی ایران مربوط به چهار شرکت زیر مجموعه، سرمایهگذاری توسعه صنعت و تجارت (صنعت و معدن سابق)، سرمایهگذاری اعتبار ایران، سرمایهگذاری جامی و سرمایهگذاری پایا تدبیر پارسا میباشد.
مازاد ارزش پرتفوی بورسی وتوصا در تاریخ 1400/09/03 حدود هزار و 2 هزار میلیارد تومان است. طبق پرتفوی بورسی این شرکت، وتوصا بیش از نیمی از سهام شرکت سرمایهگذاری صنعت و معدن را در اختیار دارد.
پرتفوی غیربورسی
مهمترین شرکتهای پرتفوی غیربورسی وتوصا باتوجه به آخرین اطلاعات منتشر شده تا سوم آذر ماه 1400 مطابق جدول زیر است. مازاد ارزش غیربورسی این شرکت نیز حدود 2 هزار میلیارد تومان است.
برای ارزشگذاری دقیق پرتفوی غیربورسی، باید تمامی شرکتهای مهم غیربورسی تحلیل و ارزشگذاری شود. نکات تحلیل پرتفوی غیربورسی تمامی شرکتها توسط تیم تحلیل انیگما، در این سایت قابل مشاهده است. در ادامه نمونهای از این نکات برای نماد وتوصا آمده است.
- شرکت سرمایهگذاری توسعه صنایع معدنی امید در تاریخ 31 شهریور 1400 دارای پرتفوی بورسی 981 میلیارد تومانی با بهای تمام شده 473 میلیارد تومان بوده است که عمده پرتفوی آن سرمایهگذاری 50 درصدی در سرمایهگذاری سبحان است. با توجه به آخرین حقوق صاحبان سهام این شرکت میتوان خالص ارزش داراییهای آن را حدود 1200 میلیارد تومان دانست.
محاسبه NAV برکت
برای محاسبه NAV، حقوق صاحبان سهام متناسب با افزایش سرمایه، سود تقسیمی و جمع درآمد حاصل از سرمایهگذاریها تعدیل شده است. حقوق صاحبان سهام وتوصا بیش از 5 هزار میلیارد تومان است. با تقسیم مجموع حقوق صاحبان سهام و مازاد ارزش بورسی و غیربورسی بر تعداد سهام شرکت، NAV هر سهم محاسبه میشود. در تاریخ 1400/09/03، ان ای وی وتوصا 11,556ریال محاسبه شده است. نسبت P/NAV یعنی قیمت روز به NAV شرکت 90٫3 درصد است.