تحلیل بنیادی وتوصا – گروه سرمایهگذاری توسعه ایران

در این مقاله تحلیل وتوصا بهعنوان یکی از فعالان در عرصه صنعت سرمایهگذاری انجام شده است. گروه سرمایهگذاری توسعه صنعتی ایران، در دیماه سال ۱۳۷۵ تاسیس شد. این شرکت در اردیبهشت سال ۱۳۷۸ در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شد. در این مقاله به تحلیل بنیادی وتوصا و محاسبه NAV سهام این شرکت از طریق بررسی پرتفوی بورسی و غیربورسی و حقوق صاحبان سهام آن، پرداخته شده است.
برای آشنایی با تحلیل فاندامنتال، مقاله تحلیل بنیادی چیست پیشنهاد میشود.
موضوع فعالیت وتوصا
مهمترین فعالیت شرکت گروه سرمایهگذاری توسعه صنعتی ایران برای تحقق برنامه و ماموریتهای خود، سرمایهگذاری در سهام شرکتهای برتر و کسب بازدهی مورد نظر از آنها است. در این راستا شرکت اقدام به خرید و فروش داراییهای مختلف بورسی و غیربورسی کرده است.
در پی تغییر موضوع فعالیت شرکت از سرمایهگذاری به هلدینگ، اقدام به خروج از صنایع فلزات اساسی کرد. این شرکت با خرید سهام دو شرکت سرمایهگذاری توسعه صنعت و تجارت و سرمایهگذاری سبحان در سال 1396 پرتفوی بورسی خود را در صنایع واسطهگریهای مالی و سرمایهگذاری متمرکز کرد.

جایگاه وتوصا در صنعت سرمایهگذاری
صنعت سرمایهگذاری با ارزش روز 5٬017٬570 میلیون ریالی، در تاریخ 1401/12/29 حدود 5٫49 درصد از ارزش روز کل بورس و فرابورس را به خود اختصاص داده است. شرکت گروه سرمایهگذاری توسعه صنعتی ایران با سرمایه 4٬000 میلیارد ریالی و ارزش روز 39٬040 میلیارد ریالی رتبه 36 را از منظر ارزش روز در بین شرکتهای سرمایهگذاری دارد.
سرمایه و ترکیب سهامداران وتوصا
سرمایه وتوصا در بدو تاسیس مبلغ 352 میلیارد ریال بوده که طی چندین مرحله افزایش سرمایه، دارایی شرکت رشد داشته است. آخرین سرمایه شرکت از مبلغ 2٬650٬000 میلیون ریال از محل اندوخته و سود انباشته با افزایش 51 درصد نسبت به سرمایه قبلی به مبلغ 4٬000٬000 میلیون ریال رسیده است.
شرکت سرمایهگذاری پارس پلیکان فیروز با داشتن 18٫70 درصد از سهام وتوصا، سهامدار عمده این شرکت محسوب میشود. حدود 3 درصد از سهام وتوصا نیز متعلق به افراد حقیقی است. لیست زیر سهامداران بالای 1 درصد به همراه ارزش آنها در تحلیل بنیادی وتوصا را نشان میدهد.

در محصول سهامداران انیگما دیگر سهامداران حقوقی زیر یک درصد که در کدال گزارش داده شده است نیز بهصورت عادی و تلفیقی قابل مشاهده است. در حالت تلفیقی هر شرکت با شرکت مادر خود نمایش داده میشود. برای مثال در تحلیل وتوصا، گروه مالی فیروزه با حدود 30 درصد از سهام وتوصا بهصورت تلفیقی سهامدار عمده این شرکت است.

سال ۱۳۸۷ مالکیت بخشی از سهام این شرکت، از سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران به شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت انتقال یافت.
تحلیل بنیادی وتوصا
برای ارزشگذاری شرکتهای سرمایهگذاری از جمله شرکت توسعه صنعتی ایران، لازم است تا ارزش خالص داراییهای آن (NAV) محاسبه شود. برای بررسی NAV این شرکت، مازاد ارزش پرتفوی بورسی و غیربورسی آن در تحلیل بنیادی وتوصا مورد بررسی قرار گرفته است.
مازاد ارزش پرتفوی بورسی در تحلیل وتوصا
سرمایهگذاریهای عمده گروه توسعه صنعتی ایران مربوط به چهار شرکت زیر مجموعه، سرمایهگذاری توسعه صنعت و تجارت (صنعت و معدن سابق)، سرمایهگذاری اعتبار ایران، سرمایهگذاری جامی و سرمایهگذاری پایا تدبیر پارسا میباشند.
مازاد ارزش پرتفوی بورسی وتوصا در تاریخ 1402/02/09 حدود 2٬652 میلیارد تومان است. طبق پرتفوی بورسی این شرکت، وتوصا نیمی از سهام شرکت سرمایهگذاری توسعه صنعت و تجارت را در اختیار دارد.

ارزشگذاری پرتفوی غیربورسی در تحلیل بنیادی وتوصا
مهمترین شرکتهای پرتفوی غیربورسی وتوصا باتوجه به آخرین اطلاعات منتشر شده تا تاریخ 1402/02/09 مطابق جدول زیر است. در تحلیل وتوصا ، مازاد ارزش غیربورسی این شرکت نیز حدود 2 هزار میلیارد تومان است.

برای ارزشگذاری دقیق پرتفوی غیربورسی، باید تمامی شرکتهای مهم غیربورسی تحلیل و ارزشگذاری شوند. نکات تحلیل پرتفوی غیربورسی تمامی شرکتها توسط تیم تحلیل انیگما، در این سایت قابل مشاهده است. در ادامه نمونهای از این نکات برای نماد وتوصا آمده است.
- شرکت سرمایهگذاری پایا تدبیر پارسا در تاریخ 29 اسفندماه 1401 دارای پرتفوی بورسی 1٬180 میلیارد تومانی با بهای تمامشده 960 میلیارد تومان بوده است. عمده پرتفوی این شرکت سرمایهگذاری 50 درصدی در شرکت سرمایهگذاری سبحان است. باتوجه به آخرین حقوق صاحبان سهام این شرکت میتوان خالص ارزش داراییهای آن را حدود 1200 میلیارد تومان دانست.
- شرکت نت تجارت اهورا مالک سایت شیپور است. همچنین شرکت نوین اندیشان سرو آوا پارس سهامدار تعداد زیادی از استارتاپهای موفق از جمله کافه بازار و دیجی کالا میباشد.
سود هر سهم (EPS) وتوصا
در تحلیل وتوصا ، سود خالص منتهی به 31 شهریورماه 1401 به ازای هر سهم برابر با 890 ریال بوده است. باتوجه به جدول زیر نسبت P/E ttm در دوره 6 ماهه منتهی به 1401/12/29، 11٫6 واحد میباشد. با استفاده از جدول زیر میتوانید نسبتهای مالی در تحلیل بنیادی وتوصا برای دورههای قبل و همچنین حاشیه سود خالص و حاشیه سود ناخالص این سهم را مشاهده کنید.

سود مجمع (DPS) وتوصا
مجمع عمومی عادی سالیانه وتوصا برای سال مالی منتهی به 1401/06/31 مورخ 13 آذرماه 1401 برگزار شد. بر اساس تصمیمات این مجمع سود نقدی وتوصا به ازای هر سهم 650 ریال تصویب شد. بهعبارتی وتوصا 73 درصد از سود خالص شرکت را بین سهامداران خود تقسیم کرده است.
سود تمامی سهامداران حقیقی و حقوقی دارای کد سجام در تاریخ 14 دیماه 1401 از طریق سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه به حساب معرفیشده در سامانه سجام واریز شد.
همچنین سایر سهامداران فاقد کد سجام برای دریافت سود خود از تاریخ 1401/11/18 با اعلام شماره حساب از طریق اداره سهام اقدام کردند.
محاسبه و تحلیل NAV وتوصا
برای تحلیل بنیادی وتوصا و محاسبه NAV، حقوق صاحبان سهام متناسب با افزایش سرمایه، سود تقسیمی و جمع درآمد حاصل از سرمایهگذاریها تعدیل شده است. حقوق صاحبان سهام وتوصا بیش از 700 میلیارد تومان است. با تقسیم مجموع حقوق صاحبان سهام و مازاد ارزش بورسی و غیربورسی بر تعداد سهام شرکت، NAV هر سهم محاسبه میشود. در تاریخ 1402/02/09، ان ای وی وتوصا 13٬470ریال محاسبه شده است. نسبت P/NAV در تحلیل وتوصا ، یعنی قیمت روز به NAV شرکت 106٫3 درصد است.

مقاله پیشنهادی: آموزش تحلیل بنیادی
نمودار قیمتی وتوصا
چارت زیر روند قیمتی وتوصا را نشان میدهد. با نگاهی بر چارت زیر میتوان دریافت که قیمت سهم وتوصا برای بار اول در تاریخ 1399/05/14 و بار دوم در تاریخ 1399/10/16 به بالاترین قیمت خود رسیده است. ارزش بازار وتوصا در تاریخ 16 دیماه 1399 برابر با 10٬456 میلیارد تومان بوده است. سپس قیمت این سهم کاهش یافت. در حال حاضر با توجه به شرایط کنونی بازار، قیمت سهام وتوصا در حال افزایش است و ارزش بازار آن با توجه به قیمت روز سهم در تاریخ 1402/02/09 (باتوجه به اطلاعات سایت www.tsetmc.com) حدود 5٬700 میلیارد تومان است.

سوالات متداول
مجمع عمومی عادی سالیانه وتوصا منتهی به 1401/06/31 در تاریخ 1401/09/13 برگزار شد.
NAV وتوصا توسط تحلیلگران انیگما برابر با 13٬470 ریال محاسبه شده است.
نسبت پی بر ناو وتوصا مطابق ان ای وی محاسبه شده توسط انیگما 106٫3درصد است.
عااالی بود
سپاس