کدامیک از انواع روشهای سرمایهگذاری در بلندمدت سوددهی بیشتری دارد؟

سرمایهگذاری همواره با ریسک همراه است و ریسک باعث تردید افراد در سرمایهگذاری و انتخاب روش درست آن شده است. کلاسهای سرمایهگذاری مختلفی مانند خرید املاک و مستغلات، دلار، فلزات گرانبها، سهام و… وجود دارد. برای آشنایی با انواع کلاسهای سرمایهگذاری میتوانید مقاله اهمیت سرمایهگذاری و انواع کلاسهای آن را بخوانید. میزان ریسک و بازده انواع روشهای سرمایهگذاری متفاوت است. افراد همیشه به دنبال سرمایهگذاری با ریسک کم و بازده بالا هستند؛ اما باید دانست که ریسک و بازده نسبت مستقیمی با یکدیگر دارند و در روشهایی با احتمال بازده بالا، وجود ریسک زیاد اجتنابناپذیر است.
یکی از روشهای انتخاب گزینه سرمایهگذاری مناسب بررسی بازده انواع روشهای سرمایهگذاری در بازههای زمانی مختلف است. مقایسه و تحلیل میزان بازده انواع روشهای سرمایهگذاری میتواند کمک کند تا افراد بدانند بهترین بازار برای سرمایهگذاری کدام است. در این مقاله پس از بررسی بازده انواع روشهای سرمایهگذاری، درباره چگونگی ورود به بازار سرمایه توضیح داده شدهاست.
مقایسه بازدهی بازارها در سالهای گذشته
مقایسه بازدهی بازارها در 20 سال گذشته کمک میکند تا افراد بدانند پرسودترین سرمایهگذاری در ایران کدام است. جدول زیر میانگین ارزش پولی برخی از داراییهای رایج برای سرمایهگذاری در سه بازه زمانی 4 ساله و بهطورکلی از سال 1387 تا 1399 را نشان میدهد.

بررسی این جدول نشان میدهد میانگین قیمت مسکن در 4 ساله اول و دوم هرکدام حدود 1.5 برابر شده است. در 4 ساله سوم نیز ارزش این دارایی 7 برابر شده است. اگر شخصی در سال 1387 یک ملک 100 متری با قیمت 184 میلیون تومان خریداری میکرد، در سال 1399 ارزش آن 2 میلیارد و 700 میلیون تومان بود.
قیمت دلار در 4ساله اول 3/5 برابر شده است، اما در 4 ساله دوم رشد چندانی نداشته است. سپس در 4 ساله سوم با بیشترین رشدی که داشت حدود 6 برابر شده است. این مقایسه نشان میدهد اگر همان فرد در سال 1387 با پول خود (184 میلیون) دلار خریده بود، در سال 1399 ارزش دارایی آن 4 میلیارد و 500 میلیون تومان بود. این رقم چیزی حدود 2 برابر سود بهدستآمده از طریق خرید مسکن است.
سکه نیز در 4 ساله اول حدود 4 برابر، 4 ساله دوم 5 برابر و در 4 ساله سوم 10 برابر شده است. قیمت سکه در بازه 12 ساله با 56 برابر شدن رشد قابلتوجهی داشته است؛ یعنی با سرمایه 184 میلیون تومانی شخص سرمایهگذار نزدیک به 10 میلیارد تومان سود میکرد.
سهام بهعنوان یکی پرسودترین سرمایهگذاریها در ایران، در بازههای زمانی 4 ساله اول و دوم هر یک حدود 3 برابر و در 4 ساله سوم 16 برابر شده است. درنهایت مشاهده میشود میانگین شاخص کل سهام در 12 سال، 157 برابر شده است. پس اگر در سال 1387 فرد 184 میلیون در بورس به خرید سهام اختصاص میداد، در سال 1399 داراییاش حدود 29 میلیارد تومان بود. این عدد در مقایسه با دیگر روشهای سرمایهگذاری بسیار بالا و جذاب است.
در ادامه نمودار درصد رشد هر یک از داراییها در بازه زمانی 12 ساله نمایش داده شدهاست. این نمودار کمک میکند تا فرد دید روشنتری نسبت به بازدهی انواع روشهای سرمایهگذاری در بلندمدت داشته باشد.

هر یک از روشهای سرمایهگذاری در کوتاهمدت تحت تأثیر عوامل مختلف، سوددهی متفاوت دارد. بررسیهای انجام شده نشان داد که بورس در بلندمدت بازدهی بسیار بالایی نسبت به سایر روشهای سرمایهگذاری دارد. به همین دلیل امروزه سرمایهگذاری در بورس به یکی از جذابترین و پرطرفدارترین روشهای سرمایهگذاری تبدیل شده است.
چگونه وارد بورس شویم؟
سرمایهگذاری از طریق خرید سهام در بلندمدت یکی از پربازدهترین روشهای سرمایهگذاری است. همچنین متناسب با بازده آن، ریسک بیشتری نسبت به سایر سرمایهگذاریها دارد. ریسک بالا باعث میشود برخی افراد حتی با دیدن درصد بالای سوددهی، نسبت به سرمایهگذاری در بورس تردید داشته باشند. آشنایی با بازار بورس، انواع روشهای سرمایهگذاری در آن و ویژگی هر یک از این روشها کمک میکند فرد با دید بهتری وارد این بازار شود.
بورس به بازاری گفته میشود که قیمتگذاری و خریدوفروش سهام و اوراق بهادار در آن انجام میشود. سرمایهگذاری در بورس به دو روش مستقیم و غیرمستقیم انجام میشود:
روش مستقیم
در این روش فرد بهصورت مستقیم وارد بورس شده و معامله میکند. در این روش میتوان بهصورت آنلاین یا حضوری از طریق مراجعه به کارگزاریها، پس از دریافت کد بورسی نسبت به معامله سهام اقدام کرد.
مهمترین نکته در سرمایهگذاری به روش مستقیم داشتن آگاهی و تجربه است. همچنین باید از بازارهای مالی و بورس، اخبار اقتصادی و سیاسی کشور و حتی دنیا و… اطلاع داشت. برای داشتن این اطلاعات لازم است فرد روزانه زمان زیادی را برای رصد بازار و بررسی اخبار صرف کند.
روش غیرمستقیم
در این روش فرد بهصورت غیرمستقیم وارد بازار بورس شده و خود در انجام معاملات نقش ندارد. سرمایهگذاری غیرمستقیم از طریق صندوقهای سرمایهگذاری و شرکتهای سبدگردان انجام میشود. سرمایهگذاری به این روش نقدشوندگی بالا و ریسک کمتری نسبت به روش مستقیم دارد. سرمایهگذاری غیرمستقیم برای افرادی که تجربه و اطلاعات کمی از بازار بورس دارند یا فرصت کافی برای بررسی و تحلیل بازار بورس و اخبار مرتبط با آن را ندارند، مناسب است. انتخاب صندوق سرمایهگذاری یا شرکت سبدگردان خوب برای موفقیت سرمایهگذار اهمیت بسیار زیادی دارد.
سرمایهگذاری به روش مستقیم چگونه است؟
همانطور که گفته شد سرمایهگذاری به روش مستقیم ریسک بیشتری نسبت به روش غیرمستقیم دارد و باتوجه به ریسک بیشتر آن بازدهی بالاتری نیز دارد که میتواند دلیلی برای انتخاب این روش باشد. برای سرمایهگذاری به روش مستقیم، فرد باید بداند چگونه میتواند سهام مناسبی خریداری تا سود بیشتری کند.
در این روش میتوان با افراد باتجربه در حوزه بورس برای خرید سهم مناسب مشورت کرد. گاهی نیز میتوان عملکرد دیگر سهامداران یا صندوقهای سرمایهگذاری را بررسی کرد و در صورت مثبت بودن عملکرد و پیشبینی ادامه همین روند در آینده، میتوان مسیر آنها در بورس را دنبال کرد.
همچنین فرد میتواند خود با بررسی و تحلیل بازار بورس و سهمهای متخلف نسبت به خرید سهام اقدام کند. تحلیل بازار سرمایه به دو روش بنیادی و تکنیکال انجام میشود که هدف هر یک از این روشها بررسی قیمت برای سرمایهگذاری با بازده بالا است. پیشبینی قیمت در تحلیل تکنیکال با استفاده از روند قیمت سهم در گذشته انجام میشود. تحلیل تکنیکال روشی منسوخشده در دنیا است.
در تحلیل بنیادی تحلیلگر قیمت ذاتی سهم را محاسبه و در مقایسه با قیمت روز آن در بورس، نسبت به خرید یا فروش سهم اقدام میکند. در مقاله تحلیل بنیادی چیست و تحلیلگر بنیادی چه پیشنیازهایی لازم دارد؟ متوجه خواهید شد که چرا تحلیل بنیادی کارایی بیشتری دارد و افراد موفق در بازار سرمایه همواره از این روش استفاده میکنند.