تحلیل‌ بنیادی

تحلیل بنیادی شیراز – شرکت پتروشیمی شیراز

تحلیل شیراز به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین و قدیمی‌ترین واحدهای تولید اوره و آمونیاک کشور در این مقاله آمده است. شرکت پتروشیمی شیراز سال 1343 تاسیس شد و در سال 1383 با نماد شیراز در گروه محصولات شیمیایی بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شد. این شرکت با ظرفیت اسمی 3,249,700 تن در سال بخش مهمی از نیازهای کشور و همچنین عرضه در بازارهای جهانی در این حوزه را تامین می‌کند. در حال حاضر شرکت پتروشیمی شیراز جزء واحدهای فرعی شرکت گسترش نفت و گاز پارسیان (با نماد پارسان) و کنترل‌کننده نهایی آن، شرکت سرمایه‌گذاری غدیر (تحلیل وغدیر) است. در ادامه به تحلیل بنیادی شیراز و محاسبه P/E تحلیلی این شرکت پرداخته شده است.

  • برای آشنایی بیشتر با مفهوم تحلیل فاندامنتال مطالعه مقاله تحلیل بنیادی چیست پیشنهاد می‌شود.
شما می‌توانید با ثبت‌نام در سایت انیگما به تحلیل یکساله این سهم دسترسی داشته باشید.

موضوع فعالیت پتروشیمی شیراز

شرکت پتروشیمی شیراز به‌عنوان اولین واحد تولیدی صنایع پتروشیمی ایران در راستای تولید محصول جهت رفع نیاز کشور و تامین مواد اولیه صنایع پایین‌دستی و کشاورزی و به‌منظور تولید کودهای شیمیایی ازته فعالیت خود را آغاز کرد. شرکت فعالیت خود را با بهره‌برداری از 4 واحد تولید آمونیاک، اوره، اسیدنیتریک و نیترات آمونیوم آغاز کرد. سپس باتوجه به نیاز کشور طرح‌های توسعه‌ای ازجمله واحدهای اوره و آمونیاک منطقه 2 به‌همراه واحد متانول و آرگون به مرحله اجرا درآمد. سپس به دنبال خارج کردن واحدهای قدیمی از چرخه تولید، طرح اوره و آمونیاک سوم پتروشیمی شیراز در سال 1395 به مرحله اجرا درآمد. اکنون ظرفیت اسمی واحدهای تولیدی در تحلیل شیراز برابر با 3,249,700 تن در سال است.

جایگاه شیراز در صنعت شیمیایی

اوره یکی از محصولات پرکاربرد به‌خصوص در زمینه کشاورزی است که با رشد جمعیت و تقاضای مواد غذایی، تقاضای این محصول نیز افزایش خواهد یافت. به همین دلیل بزرگ‌ترین واردکنندگان این محصول کشورهایی نظیر هند، آمریکا و برزیل و سایر کشورهای پرجمعیت و پیش‌رو در حوزه کشاورزی هستند. چین مانند بسیاری دیگر از محصولات، مهم‌ترین بازیگر این بازار به لحاظ تولید و مصرف به‌شمار می‌رود.

بعد از چین از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان این محصول می‌توان به کشورهایی نظیر روسیه، قطر، عربستان، عمان و حتی ایران اشاره کرد. ایران به‌دلیل دسترسی فراوان و نسبتا ارزان به ماده اولیه یعنی گاز طبیعی از مزیت رقابتی خوبی برخوردار است. البته تولیدکنندگان ایرانی در سال‌های اخیر به‌دلیل تحریم‌ها، برای صادرات با مشکلات فراوانی روبه‌رو بوده‌اند و عمدتا محصولات خود را با تخفیف‌های قابل توجهی در جهت حفظ مشتریان، صادر کرده‌اند.

شرکت پتروشیمی شیراز با ایجاد انبار جهت دپو محصول در بندرعباس، جایگاه شرکت را در امر صادرات ارتقا داده است. در تحلیل بنیادی شیراز ، این شرکت با 7 نوع محصول تولیدی در مقابل سایر شرکت‌های هم‌گروه دارای مزیت رقابتی است. وجود 2 محصول انحصاری UAN و نیترات آمونیوم نیز باعث تمایز این شرکت نسبت به شرکت‌های رقیب شده است.

می‌توانید با تحلیل صنعت اوره و آمونیاک بیشتر آشنا شوید.

سرمایه و ترکیب سهامداران شیراز

سرمایه شرکت در بدو تاسیس مبلغ 10 میلیون ریال بوده که طی چندین مرحله افزایش سرمایه به 5,100,000 میلیون ریال رسید. اکنون بر اساس تصمیمات مجمع عمومی فوق‌العاده مورخ 1401/11/12 افزایش سرمایه شرکت از مبلغ 5,100,000 میلیون ریال به‌ مبلغ 15,300,000 میلیون ریال (از محل سود انباشته مبلغ 10,200,000 میلیون ریال) در تاریخ 1401/12/08 در مرجع ثبت شرکت‌ها به ثبت رسیده است.

جدول زیر لیست سهامداران بالای 1 درصد در تحلیل شیراز را نشان می‌دهد. طبق این جدول، بیش از نیمی از سهام پتروشیمی شیراز متعلق به گروه گسترش نفت و گاز پارسیان است. شرکت مدبران اقتصاد نیز از سهامداران عمده این شرکت محسوب می‌شود.

سهامداران شیراز

سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح به‌صورت تلفیقی و به‌واسطه زیرمجموعه‌های خود مالک نزدیک به 55 درصد از سهام شیراز است. در ادامه سهامداران در تحلیل شیراز را به‌صورت تلفیقی مشاهده می‌کنید.

سهامداران تلفیقی شرکت

شما می‌توانید سهامداران حقوقی زیر یک درصد تمام شرکت‌ها را در محصول سهامداران انیگما مشاهده کنید.

محصولات پتروشیمی شیراز

محصول اصلی شرکت پتروشیمی شیراز اوره است. همانطور که پیش‌تر گفته شد این شرکت دارای محصولات متنوعی ازجمله آمونیاک و متانول است. در جدول زیر کاربرد و درصد فروش هر یک از محصولات پتروشیمی شیراز در دوره 9 ماهه منتهی به 1401/09/30 آمده است.

محصولدرصد از فروشکاربرد
اوره47%استفاده در کودهای شیمیایی به‌عنوان یک منبع قوی و مناسب هیدروژن
آمونیاک31.2%بیشترین کاربرد در واحدهای تولید اوره، نیترات و اسیدنیتریک
اسید نیتریک10.9%در تهیه کودهای شیمیایی، تولید نیترات‌های معدنی و آلی و صنایع پلاستیک‌سازی
نیترات آمونیوم6.5%نوعی کود برای نیتراته کردن خاک، جهت کشاورزی
متانول2.6%تولید محصولاتی همچون حلال‌ها، رنگ‌ها، پلاستیک‌ها و ضدیخ
کود مایع ازته1.6%کشاورزی
آرگون0.1%جهت پر کردن حباب‌های لامپ‌ها و پنجره‌های دوجداره، تصفیه زیرکنیوم و…

مقدار، قیمت و مبلغ فروش در تحلیل بنیادی شیراز

مهم‌ترین مشتریان اوره صادراتی کشورهایی نظیر هندوستان، آمریکای لاتین، ترکیه، آسیای میانه، شرق آسیا، آفریقای جنوبی و برزیل هستند. در داخل کشور کود اوره عمدتا در بخش کشاورزی (شامل شرکت‌های خدمات حمايتی و شرکت‌های تعاونی وابسته) و محصولات نيترات آمونيوم به سازمان صنايع دفاع به فروش می‌رسد. همچنین محصولات این شرکت در بورس کالا و بورس انرژی نیز عرضه می‌شوند. مقدار فروش این محصولات در دوره‌های مالی مختلف در جدول زیر قابل مشاهده است.

مقدار فروش شرکت

نرخ فروش محصولات صادراتی (عمدتا اوره) در زمان ثبت سفارش فروش باتوجه به نرخ فروش جهانی و با استناد به نشریه‌ها و منابع بین‌المللی پس از تائید کمیسیون فروش محصولات صادراتی تعیین شده است.

نرخ فروش محصول کود اوره به شرکت خدمات حمایتی کشاورزی و اتحادیه‌های وابسته بر اساس قیمت‌های تکلیفی ابلاغی شناسایی می‌شود. در ادامه نرخ فروش هر یک از محصولات در تحلیل شیراز و پیش‌بینی آن برای سال 1402 آمده است.

نرخ فروش محصولات پتروشیمی شیراز

در انتهای این بخش مبلغ فروش پتروشیمی شیراز که حاصل ضرب مقدار در قیمت آن است، نمایش داده شده است.

مبلغ فروش در تحلیل بنیادی شیراز

مقدار، قیمت و مبلغ مواد اولیه در تحلیل شیراز

مواد اولیه شركت پتروشیمی شیراز عمدتا گاز مصرفی می‌باشد كه از طریق خط لوله سراسری و از شركت ملی گاز ایران تامین می‌شود. میانگین نرخ گاز خوراک در 9 ماهه ابتدای سال 1401 معادل 5,000 تومان و میانگین آن برای 9 ماهه ابتدای سال 1400 برابر با 4,253 تومان بوده است. همچنین میانگین نرخ گاز سوخت در دوره 9 ماهه سال 1401 برابر با 2,200 تومان بود.

مقدار مصرف گاز خوراک در این دوره 644 میلیون متر مکعب و گاز سوخت نیز 689 میلیون متر مکعب بوده است. سایر مواد مصرفی از قبیل برق، بخار و سرویس‌های جانبی پشتیبانی، توسط نیروگاه‌های مجتمع تولید می‌شود. در ادامه مقدار، قیمت و مبلغ مصرف مواد اولیه شیراز در دوره‌های مالی گذشته نمایش داده شده است. در تحلیل بنیادی شیراز، پیش‌بینی می‌شود شرکت تا پایان سال مالی 1402 حدود 4 هزار میلیارد تومان بابت مواد اولیه خود هزینه کند.

مواد اولیه در تحلیل شیراز

سربار در تحلیل بنیادی شیراز

جدول زیر هزینه‌های سربار در تحلیل شیراز را نشان می‌دهد. این هزینه‌ها شامل حقوق و مزایا، استهلاک، سوخت، هزینه مواد مصرفی و… است. عمده هزینه‌های سربار این شرکت مربوط به هزینه سوخت می‌باشد. هزینه سربار شرکت در 9 ماهه ابتدای سال 1401 حدود 3 هزار میلیارد تومان بوده است. پیش‌بینی می‌شود این هزینه در سال 1402 به بیش از 4 هزار و 300 میلیارد تومان برسد.

سربار پتروشیمی شیراز

صورت سود و زیان در تحلیل شیراز

در ادامه صورت سود و زیان شیراز در 4 دوره مالی گذشته و پیش‌بینی آن تا پایان سال مالی 1402 جهت بررسی و پیش‌بینی عملکرد این شرکت آمده است. در این تحلیل درآمد عملیاتی شیراز برای سال مالی 1402، حدود 18 هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده است. همچنین اگر بهای تمام‌شده این شرکت با در نظر گرفتن نرخ افزایش حقوق و دستمزد و تورم به میزان 30 درصد و میانگین دلار 40,000 تومان در این سال، حدود 8 هزار و 700 میلیارد تومان پیش‌بینی شود؛ با کسر سایر هزینه‌ها سود خالص شرکت حدود 5 هزار و 700 میلیارد تومان برآورد می‌شود. باتوجه به سرمایه شرکت، این سود به ازای هر سهم 3,723 ریال خواهد بود.

صورت سود و زیان در تحلیل شیراز

سود نقدی (DPS) شیراز

مجمع عمومی عادی سالیانه شیراز برای سال مالی 1400 در تاریخ 1401/04/16 برگزار شد. طبق تصمیمات اتخاذ شده در این مجمع، سود نقدی شیراز به ازای هر سهم به میزان 3,750 ریال تصویب شد. این در حالی است که طبق صورت سود و زیان فوق شرکت در این سال 10,896 ریال به ازای هر سهم سود ساخته است.

سود سهامداران حقیقی، صندوق‌های سرمایه‌گذاری و سبدگردان‌ها توسط شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه و از تاریخ 1401/06/21 به حساب اعلامی سهامداران در سامانه سجام واریز شد. سود سهامداران حقوقی نیز در مهلت قانونی از همین طریق واریز خواهد شد.

دریافت سود نقدی سهامداران حقیقی شیراز که تا تاریخ مذکور در سامانه سجام ثبت‌نام نکرده‌اند، از تاریخ 1401/08/01 و از طریق مراجعه به شعب بانک تجارت در سراسر کشور امکان‌پذیر است. صندوق‌های سرمایه‌گذاری و سبدگردان‌های فاقد کد سجام نیز از همین تاریخ وا ارائه درخواست کتبی واریز خواهد شد.

محاسبه EPS و P/E تحلیلی منتهی به دوره مالی 1402/12/29

در تحلیل بنیادی شیراز نرخ اوره صادراتی با 26 درصد تخفیف نسبت به آخرین نرخ اوره خلیج فارس در نظر گرفته شده است. همچنین نرخ متانول صادراتی برابر با آخرین نرخ متانول پلتس لحاظ شده است. باتوجه به فرضیات در نظر گرفته شده سود خالص شیراز به ازای هر سهم برای سال مالی 1402، 3,723 ریال برآورد می‌شود. باتوجه به قیمت روز تاریخ 1401/02/20 در سایت TSE (36,420 ریال)، نسبت P/E برای این سهم 9.8 محاسبه شده است.

تحلیل بنیادی شیراز
  • شما می‌توانید مفروضات مدنظر خود را در سایت انیگما وارد کرده و EPS منتهی به سال مالی 1402 در تحلیل شیراز را طبق مفروضات خود مشاهده کنید.

مقاله پیشنهادی: آموزش تحلیل بنیادی

روند قیمتی سهام شیراز

نمودار زیر روند قیمتی شیراز از سال 1397 تاکنون را نشان می‌دهد. قیمت سهام این شرکت طی این سال‌ها روند صعودی متعادلی داشته و در تاریخ 1402/02/10 به بیشترین مقدار خود (43,600 ریال) رسیده است.

چارت قیمتی

سوالات متداول

ای پی اس فوروارد شیراز چند است؟

EPS فوروارد شیراز منتهی به سال مالی 1402، 9.8 برآورد شده است.

تاریخ مجمع شیراز چه زمانی است؟

مجمع عمومی عادی سالیانه شیراز برای سال مالی 1400 در تاریخ 16 تیر 1401 برگزار شد.

شیراز چقدر سود نقدی تقسیم می‌کند؟

شرکت پتروشیمی شیراز در سال 1400 به میزان 3,750 ریال از سود خود را میان سهامداران تقسیم کرده است.

4.3/5 - (9 رای)
دیدگاه خود را درباره این پست بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا