تحلیل بنیادی سصفها – شرکت سیمان اصفهان

تحلیل سصفها ، یکی از با سابقهترین تولیدکنندگان در صنعت سیمان در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است. شرکت سیمان اصفهان در سال ۱۳۳۴ بهعنوان سهامی خاص تاسیس شد و در سال ۱۳۳۷ مورد بهرهبرداری قرار گرفت. این شرکت در سال 1382 با نماد سصفها در بورس اوراق بهادار تهران، در گروه کانیهای غیرفلزی پذیرفته شد. در ادامهی این به تحلیل بنیادی سصفها از طریق بررسی عملکرد مالی آن در دورههای گذشته و محاسبه EPS تحلیلی منتهی به سال مالی 1402 این شرکت پرداخته شده است.
- برای یادگیری بیشتر تحلیل بنیادی، مقاله تحلیل بنیادی چیست پیشنهاد میشود.
بررسی وضعیت سیمان در دنیا
بازار سیمان در سال ۱۴۰۰ روند صعودی قابل توجهی را تجربه کرده است. آمارها نشان میدهند سال 1400 قیمت سیمان در دنیا ۶ درصد رشد داشته است. عامل اصلی این رشد، افزایش قیمت مواد اولیه بوده است. بر همین اساس، نرخ هر تن سیمان در بازار آمریکا به بیش از ۱۲۸ دلار رسید و بهای سیمان فوب خلیجفارس نیز، به بیش از ۳۸ دلار افزایش یافت. از سوی دیگر، با اجرای طرح توسعهی زیرساختی در چین تقاضا برای سیمان افزایش زیادی یافته و ادامهی روند صعودی قیمتها را فراهم کرده است.
جایگاه شرکت در صنعت
شرکت سیمان اصفهان تولیدکنندهی ۱۲ نوع سیمان بهصورت همزمان در کشور است. کارخانه سیمان اصفهان از بدو تاسیس تاکنون ۶ مرحله توسعه و افزایش ظرفیت داشته است و اکنون با ظرفیت ۳,۲۰۰ تن در روز در حال فعالیت است. این شرکت در سال 1400 بیش از 200 هزار تن سیمان و کلینکر صادر کرده است. مقدار صادرات این شرکت در حدود 16.2% از صادرات سیمان کل کشور را به خود اختصاص داده است.
سرمایه و ترکیب سهامداران
سرمایه سصفها در بدو تاسیس مبلغ 106 میلیون ریال بوده است که طی چندین مرحله افزایش سرمایه به شرح زیر به مبلغ 500,000 میلیون ریال رسید. در جدول زیر روند افزایش سرمایه شرکت سیمان اصفهان قابل مشاهده است.

در تصویر زیر اسامی سهامداران بالای یک درصد در تحلیل سصفها ذکر شده است. موسسه خیریه همدانیان مهمترین سهامدار این شرکت با مالکیت حدود 84 درصد است.

در سایت انیگما علاوه بر سهامداران عادی، سهامداران تلفیقی را نیز میتوان مشاهده کرد. سهامداران تلفیقی بهصورت غیرمستقیم و بهواسطه زیرمجموعههای خود مالک یک شرکت هستند.

میزان فروش داخلی و صادراتی در تحلیل بنیادی سصفها
در سال ۱۴۰۰ باتوجه به حاشیه سود مناسب فروش کلینکر صادراتی، شرکت تصمیم بر فروش کلینکر صادراتی گرفت و 192,776 تن کلینکر به کشور عراق صادر شد. در اواسط سال ۱۴۰۰ با توجه به ابلاغ وزارت صمت مبنی بر الزام عرضهی سیمان در بورس کالا، این شرکت بخش زیادی از محصول خود را در بورس کالا عرصه کرد که منجر به فروش بیشتری در سراسر کشور شد. باتوجه به نمودار زیر در سال ۱۴۰۰، ۲۷ درصد فروش صادراتی و ۷۴ درصد فروش داخلی بوده است.

همانطور که جدول بالا نشان میدهد، روند فروش صادراتی رو به رشد بوده است و از ۴ درصد در سال ۱۳۹۰ به ۲۶ درصد در سال ۱۴۰۰ رسید.
مقدار، قیمت و مبلغ فروش در تحلیل سصفها
جدول زیر مقدار فروش محصولات سصفها برای 4 دوره مالی و همچنین پیشبینی آن برای سال مالی منتهی به 29 اسفند 1402 را نشان میدهد. در تحلیل بنیادی سصفها ، فروش محصولات در 9 ماهه سال 1401 نسبت به دوره مشابه سال 1400 به میزان 4 درصد کاهش یافته است. مقدار فروش شرکت در 12 ماهه منتهی به 29 اسفند 1402 حدود 823,996 تن پیشبینی میشود.

در ادامه قیمت فروش هر یک از محصولات این شرکت و پیشبینی سال 1402 قابل مشاهده است. لازم به ذکر است که در این تحلیل نرخ فروش محصولات داخلی براساس آخرین نرخ فروش ماهانه شرکت و نرخ فروش محصولات صادراتی با معادل دلاری آخرین نرخ فروش ماهانه شرکت لحاظ شده است.

در نهایت آخرین جدول این بخش مربوط به مبلغ فروش محصولات میباشد که با حاصلضرب مقدار فروش در قیمت فروش محصولات برابر است. در این تحلیل فروش داخلی شرکت بهصورت درب کارخانه و برای فروش صادراتی هزینه حمل محاسبه شده است. طبق این جدول مبلغ فروش شرکت در آخرین دوره گزارششده (دوره ۹ماهه منتهی به آذرماه 1401) نسبت به دوره مشابه گذشته خود نزدیک به 40 درصد افزایش یافته است. مبلغ فروش سصفها تا پایان سال مالی 1402، 818 میلیون تومان تخمین زده شده است.

مقدار، قیمت و مبلغ مواد اولیه در تحلیل سصفها
تمامی اطلاعات مربوط به مواد اولیه شرکت سیمان اصفهان در 5 دوره مالی گذشته در جدولهای زیر قابلمشاهده است. مواد اولیه در شرکت سیمان اصفهان شامل سنگ سیلیس، گچ، آهن، خاک مارل و… میباشند. جدول زیر نشاندهندهی مبلغ مصرف مواد اولیه است.
در اولین جدول مقدار مصرف مواد اولیه را میتوان مشاهده کرد که در دوره مالی ۹ ماهه منتهی به 30 آذر 1401 بیشترین مقدار مربوط به مواد بستهبندی است.

پس از مقدار مواد مصرفی، جدول قیمت مواد اولیه در دسترس است. طبق جدول زیر در تحلیل سصفها گرانترین ماده اولیه سنگ سیلیس است.

در نهایت جدول مبلغ مواد اولیه قابل مشاهده است. این جدول با محاسبه ضرب مقدار فروش در قیمت آن محاسبه میشود. همانطور که واضح است، بیشترین مبلغ برای مواد بستهبندی صرف شده است.

سربار در تحلیل سصفها
باتوجه به اینکه صنعت سیمان، صنعتی انرژیبر است، هزینهی سوخت در هزینههای سربار قابل توجه میباشد. بنابراین تغییر در هزینهی سوخت میتواند تاثیرات زیادی در هزینهی سربار داشته باشد. در تحلیل بنیادی سصفها هزینه سربار در دوره مالی منتهی به 30 آذر 1401 حدود 209 میلیارد تومان بوده است. باتوجهبه اقلامی که در جدول سربار قابل مشاهده است، بیشترین هزینه مربوط به حقوق و مزایا بوده است. هزینه سربار سصفها تا پایان سال مالی 1402 مبلغ 324 میلیارد تومان پیشبینی میشود.

صورت سود و زیان در تحلیل بنیادی سصفها
در ادامه صورت سود و زیان در تحلیل سصفها برای 4 دوره مالی گذشته و پیشبینی آن برای دوره 12ماهه منتهی به اسفند سال 1402 قابلمشاهده است. باتوجه به تصویر زیر، بهای تمام شده دوره ۹ ماهه ابتدای سال 1401 مبلغ 243 میلیارد تومان بوده است که در مقایسه با دوره مالی مشابه سال 1400، 50 درصد افزایش یافته است. در تحلیل بنیادی سصفها ، سود خالص تحققیافته در ۶ ماهه منتهی به شهریور 1401 برابر با 69 میلیارد تومان بوده است. همچنین باتوجه به این میزان سود و مفروضات در نظر گرفته شده، پیشبینی میشود در صورتی که سود عملیاتی شرکت در سال 1402 مبلغ 245 میلیارد تومان باشد، سود سصفها به 232 میلیارد تومان خواهد رسید.

سود نقدی (DPS) سصفها
سود نقدی سصفها بر اساس مجمع عمومی عادی صاحبان سهام برای سال مالی منتهی به 1400/۱۲/29، باتوجه به مبلغ ۱,۲۵۴,۹۲۸ میلیون ریال سود خالص، ۱,۸۸۰ ریال به ازای هر سهم بوده است. در مجموع ۹۴۰,۰۰۰ میلیون ریال بهعنوان سود بین صاحبان سهام تقسیم شد. همچنین بر اساس برنامه زمانبندی اعلام شده از سوی شرکت در سایت www.codal.ir سود سهامداران حقیقی از تاریخ 1401/۱۲/22 به حساب معرفی شده در سامانهی سجام واریز شد. همچنین سود سهامداران حقوقی، سبدگردانها و صندوقهای سرمایهگذاری از تاریخ 1401/۱۲/25 پرداخت شده است.
محاسبه EPS و P/E تحلیلی منتهی به 29 اسفند 1402
برای تحلیل بنیادی سصفها و همچنین پیشبینی نسبت P/E فوروارد آن، مفروضات زیر در نظر گرفته شده است:
- نرخ 30 درصدی افزایش حقوق و دستمزد در سال 1402
- تورم 30 درصدی سال 1402
EPS تحلیلی این شرکت باتوجهبه زمان نگارش این مقاله (16 اردیبهشت 1402) معادل 4,645 ریال است؛ با توجه به ای پی اس تحلیلی سصفها نسبت P/E فوروارد آن 51 محاسبه شده است.

همچنین در سایت انیگما قابلیت تغییر مفروضات برای بهدستآوردن مقادیر شخصی تحلیلی فراهم شده است. در جدول بالا میانگین P/E تحلیلگران قابلمشاهده است. این مقدار میانگینی از تحلیل کاربران انیگما از این سهم است که P/E را 43.4 محاسبه کردهاند.
برای یادگیری بیشتر تحلیل بنیادی و نحوه انجام آن، میتوان به مقاله آموزش تحلیل بنیادی مراجعه کرد.
نمودار قیمتی سصفها
باتوجه به نمودار زیر که روند قیمتی سصفها را نشان میدهد این شرکت در تاریخ 4 بهمن 1399 به بیشترین قیمت خود با ارزش بازار 7 هزار میلیارد تومان رسید. با رشدی که قیمت سصفها داشته است، ارزش بازار آن در تاریخ 16 اردیبشهت 1402 معادل 11 هزار و 800 میلیارد تومان است.
