تحلیل بنیادی فملی «شرکت ملی صنایع مس ایران»

تحلیل بنیادی فملی و پیشبینی سود منتهی به سال مالی 1401 شرکت ملی صنایع مس ایران در این مقاله بهطور کامل بررسی شده است. شرکت ملی صنایع مس ایران در حوزه استخراج و بهرهبرداری از معادن مس، تولید محصولات پرعیار سنگ معدن و محصولات مسی فعالیت میکند. در ادامه سهامداران، میزان فروش، مصرف مواد اولیه و صورتهای مالی شرکت بررسی و EPS تحلیلی فملی محاسبه شده است.
مقاله پیشنهادی: تحلیل بنیادی چیست
موضوع فعالیت شرکت
موضوع اصلی فعالیت شرکت ملی صنایع مس ایران اکتشاف، استخراج و بهرهبرداری از معادن مس است. این شرکت دارای معادن متعددی در کشور میباشد. سه معدن آن به نامهای مس سرچشمه، معدن مس میدوک در کرمان و مس سونگون در آذربایجان شرقی از مهمترین معادن مس جهان به شمار میروند. از دیگر فعالیتهای این شرکت میتوان به تولید محصولات پرعیار شده سنگهای معدنی و محصولات مسی مانند کاتد، اسلب، بیلت و همچنین سرمایهگذاری در کلیه موارد مربوط به صنایع، معادن و فلزات در خارج از کشور اشاره کرد.
جایگاه ایران در صنعت
میزان مس تولیدشده دنیا در سال 2021، 24,394 هزار تن بوده است. بیشترین میزان تولید به ترتیب متعلق به مناطق آسیا، اروپا و آمریکای جنوبی و مرکزی بود؛ سهم آسیا از تولید کل حدود 14,500 هزار تن بود. ایران با تولید 303 هزار تن کاتد رتبه هجدهم در جهان و رتبه هفتم در آسیا را کسب کرده است. سهم ایران از منطقه خاورمیانه 2٫1 درصد بوده است.
سهم توليد شركت ملی صنایع ایران از كل توليد مس محتوای معدنی 295 هزار تن و سهم شركت از توليد مس كاتدی كشور بيش از 289 هزار تن میباشد. توليد مس كاتدی شركت در سال 1400 بيش از 285 هزار تن مس کاتدی بوده است.
مهمترین سهامداران فملی
سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران با حدود 12 درصد نسبت به سایر سهامداران مالکیت بیشتری از این نماد را در اختیار دارد. در جدول زیر سهامداران بالای 1 درصد این شرکت آمده است.

شرکتهای سرمایهگذاری استانی در قالب مدیریت سهام عدالت هستند که 19/5 درصد از سهام فملی نیز در اختیار سرمایهگذاریهای استانی میباشد. همچنین میتوان سهامداران تمامی شرکتها را به صورت عادی و تلفیقی در سایت انیگما مشاهده کرد.

محصولات
مس عنصری فلزی با ویژگیهای شکلپذیری و رسانایی گرمایی و الکتریکی بالا است که پس از نقره بالاترین رسانایی الکتریکی را دارد. صنعت برق یکی از بزرگترین مصرفکنندگان مس است، زیرا مس بهترین فلز ارزان برای انتقال برق است. انعطافپذیری و مقاومت در برابر وادادگی و خوردگی این فلز را به ایمنترین انتقالدهنده برای ساخت سیم تبدیل کرده است.
در كارخانه پالايشگاه و ريختهگریهای مجتمع مس سرچشمه ابتدا آند ارسالی از كارخانههای ذوب تحت عمليات تصفيه الكتريكی قرار گرفته و كاتد مس با خلوص 99/99 درصد مطابق با استاندارد ASTMB-115 حاصل میشود.
ظرفيت اسمی پالايشگاه مس سرچشمه، توليد 158 هزار تن كاتد در سال است كه با اجرای برنامههای فاز دوم توسعه، به 260 هزار تن در سال افزايش خواهد يافت. در اين برنامه، علاوه بر تكميل توسعه پالايشگاه موجود احداث يک پالايشگاه 150 هزار تنی نيز مد نظر است. بدين ترتيب پس از اجرای فاز دوم توسعه، ظرفيت توليد كاتد مس شركت ملی صنايع مس ايران به روش تصفيه الكتريكی به 410 هزار تن خواهد رسيد.
ديگر واحد توليدكننده كاتد در مجتمع مس سرچشمه، كارخانه ليچينگ است كه ظرفيت آن برابر 12 هزار تن مس كاتدی در سال است. در اين واحد، مس بصورت كاتد و با خلوص 99/99 درصد مطابق با استاندارد ASTM-B115 توليد میشود.
كاتد مس عمدتاً در كارخانه ريختهگری مجتمع مس سرچشمه مورداستفاده قرار میگیرد، اما گاهی ممكن است بر اساس وضعيت بازار، مستقيماً نيز به فروش برسد.
مصرف مس در دنیا
بزرگترین مصرفکنندگان مس پالایش شده در دنیا به ترتیب مناطق آسیا، اروپا و آمریکای شمالی هستند. در سال 2021 كشور ایران با مصرف 170 هزار تن، رتبه بيست و چهارم مصرف مس پالایش شده در دنيا را دارد. سهم مصرف مس ایران در دنيا در این سال 0٫7 درصد بوده است. همچنين در منطقه آسيا طی سال 2021، ایران رتبه سيزدهم مصرف مس پالایش شده را داشته است. بهطوریكه سهم مصرف مس ایران از این منطقه در این سال 0٫93 درصد بوده است.
مقدار، قیمت و مبلغ فروش در تحلیل فملی
قیمتگذاری محصولات فملی در بورس کالا انجام میشود. این شرکت در سال 1400 به بالاترین مبلغ فروش داخلی دست پیدا کرد. از عمده بازارهای فروش صادراتی فملی میتوان به کشور چین اشاره کرد. این شرکت در سال گذشته مبلغ 38,2608 میلیارد ریال از صادرات محصولات خود بهدست آورد.
فروش شركت ملی صنایع مس ایران در 6 ماهه ابتدای سال 1401 تحت تاثیر افزایش میزان صادرات مس کاتدی و نرخ ارز قرار گرفت. مجموع فروش شرکت در این 6 ماه بیش از 39 هزار میلیارد تومان بوده است. در ادامه میزان فروش داخلی و صادراتی فملی در 3 دوره مالی گذشته و پیشبینی آن تا پایان سال مالی 1401 نمایش داده شده است.

مقدار، قیمت و مبلغ مواد اولیه مصرفی
سیلیس خرد شده، نرمه و درشت، آهک پخته و کنستانتره مس از مهمترین مواد اولیه مصرفی شركت ملی صنایع مس ایران است که در جدولهای زیر میزان، قیمت و مبلغ هر یک آمده است. پیشبینی میشود شرکت تا پایان سال 1401 بالغ بر 3 هزار و 800 میلیارد تومان بابت تهیه مواد اولیه خود هزینه کند.



سربار
سربار فملی شامل حقوق و مزایا، استهلاک و… در 3 دوره مالی گذشته و پیشبینی آن در تا پایان سال 1401 در جدول زیر قابل مشاهده است. باتوجه به اینکه هزینه سربار در 6 ماهه ابتدای سال حدود 11 هزار میلیارد تومان بوده است؛ هزینه سربار در تحلیل فملی تا پایان سال 1401 حدود 24 هزار میلیارد تومان برآورد شده است.

صورت سود و زیان در تحلیل فملی
در جدول زیر تصویر صورت سود و زیان در 3 دوره مالی گذشته و پیشبینی آن تا پایان سال مالی 1401 نمایش داده شده است. باتوجه به این که این شرکت در ۶ماهه ابتدایی سال حدود 60 درصد از درآمدهای عملیاتی خود را به سود ناخالص تبدیل کرده است، پیشبینی میشود سود ناخالص شرکت تا پایان سال 1401 حدود 53 هزار میلیارد تومان باشد.

محاسبه EPS و P/E تحلیلی منتهی به 1401٫12٫29
برای تحلیل بنیادی فملی، کاتد مس در سال 1401، 7,432 هزار دلار برتن و درصد کنسانتره داخلی به کاتد مس 20 درصد درنظر گرفته شده است. اگر نرخ افزایش حقوق و دستمزد 50 درصد و میانگین دلار در سال 1401، 25,000 تومان در نظرگرفته شود، سود خالص فملی به ازای هر سهم 1,179 ریال محاسبه شده است. برای ارزشگذاری فملی از طریق نسبت P/E، قیمت روز این سهم در تاریخ 1401/09/13 در سایت tse تقسیم بر EPS تحلیلی 5/3 محاسبه شده است.

سوالات متداول در تحلیل بنیادی فملی:
مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت ملی صنایع مس ایران در تاریخ 1401/04/29 برگزار شد.
در مجمع عمومی عادی سالیانه فملی منتهی به سال مالی 1401/12/29 مقرر گردید به ازای هر سهم مبلغ 700 ریال سود نقدی (DPS) به سهامداران پرداخت شود.
تاریخ پرداخت سود نقدی فملی در سال ۱۴۰۱ برای سهامداران حقیقی، سبدگردانها و صندوقهای سرمایهگذاری 1401/05/26 و برای سهامداران حقوقی 1401/08/04 بوده است.