تحلیل بنیادی شکام – شرکت صنایع شیمیایی کیمیاگران امروز

در این مقاله تحلیل شکام بهعنوان یکی از تولیدکنندگان اصلی مواد موثره دارویی و مواد اولیه صنایع شوینده در کشور انجام شده است. شرکت صنایع شیمیایی کیمیاگران شرکتی پیشرو در تولید محصولات اتوکسیله و پروپوکسیله در منطقه خاورمیانه است. این شرکت فعالیت خود را از سال ۱۳۷۴ با تولید انواع پلیاتیلن گلایکولهای دارویی آغاز کرد و در گامهای بعدی به تولید و عرضه انواع مختلف محصولات اتوکسیله و پروپوکسیله از جمله نونیلفنولهای اتوکسیله، الکلهای چرب اتوکسیله و اسیدهای چرب اتوکسیله اقدام کرد. شرکت صنایع شیمیایی کیمیاگران امروز سال 1400 با نماد شکام مورد پذیرش فرابورس قرار گرفت و در همان سال سهام آن عرضه شد. در این مقاله به تحلیل بنیادی شکام و محاسبه EPS و P/E فوروارد آن پرداخته شده است.
- مقاله تحلیل بنیادی چیست برای آشنایی بیشتر با مفهوم این تحلیل پیشنهاد میشود.
موضوع فعالیت شرکت
شرکت صنایع شیمیایی کیمیاگران در زمینه تولید مواد اولیه دارویی و شیمیایی در دو فاز فعالیت میکند. همچنین این شرکت در تولید و توزیع مواد شیمیایی، پتروشیمی مواد آرایشی و بهداشتی، تولید مواد موثره،و همچنین خرید و فروش در داخل و خارج از کشور فعالیت دارد. علاوه بر این، واردات ماشینآلات، تجهیزات و مواد اولیه مورد نیاز شرکت از دیگر فعالیتهای شکام است. ساخت اولین واحد شرکت در سال 1374 آغاز و در سال 1376 به بهرهبرداری رسید. سایر واحدها بهصورت مستمر ساخته و توسعه یافتهاند.
مطابق با آخرین پروانههای بهرهبرداری دریافتی از وزارت صنعت معدن و تجارت، شرکت ظرفیت تولید 18 نوع ماده شیمیایی و مواد موثره دارویی از جمله انواع اتوکسیالت، پروپیلن گالیکول، پلی اتیلن گالیکول، انواع اتیلن گالیکولها، مترونیدازول، استامینوفن و آسپرین را دارد. همچنین در تحلیل بنیادی شکام، این شرکت در حال راهاندازی واحدهای جدید با هدف افزایش سبد محصولات در حوزه مواد موثره دارویی و تکمیل زنجیره تولید مواد اولیه است که شامل محصولاتی از جمله پاراآمینوفنل، پارا نیترو کلرو بنزن، مفنامیک اسید، متفورمین و استامینوفن DC است.
جایگاه صنعت در جهان
سرمایهگذاری در صنایع شیمیایی در سال 2019 حدود 553 میلیارد دلار بوده است. پاندمی کرونا سبب اخلال در سرمایهگذاریها در حوزه صنعت شیمیایی شده است. این رقم در سال 2020 به حدود 453 میلیارد دلار کاهش یافته است. نمودار زیر 10 کشور برتر تولیدکننده مواد شیمیایی و گردش مالی مربوط به آنها را نشان میدهد. این کشور در مجموع 86٫6 درصد از فروش جهان را به خود اختصاص دادهاند. از میان 10 کشور برتر تولیدکننده، 6 شرکت در آسیا قرار دارند.

چشمانداز صنعت شیمیایی جهان به سرعت در حال تغییر است. در همین راستا سرمایهگذاری شرکتهای صنایع شیمیایی در حوزه تحقیق و توسعه صعودی بوده و بیش از ۶۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری کردهاند که نشان از چشمانداز مثبت این صنعت دارد. جین با 14٫6 میلیارد دلار در جایگاه اول و ایالات متحده، ژاپن و آلمان با 12٫1، 6٫9 و 4٫6 میلیارد دلار در جایگاههای بعدی قرار گرفتهاند.
جایگاه صنعت در ایران
توسعه صنایع بالادستی و میاندستی در کشور و تولید محصولات متنوع در صنعت شیمیایی بستر مناسبی برای توسعه صنایع پاییندستی بهعنوان مصرفکنندگان محصولات پتروشیمی فراهم کرده است. در حوزه صنایع پاییندستی شاخههای متعددی از صنایع از جمله صنعت پلاستیک، لاستیک، کامپوزیت الیاف مصنوعی، رنگ و رزین، چسب، کود و سموم شیمیایی، محصولات دارویی، آرایشی و بهداشتی و شویندهها فعالیت دارند.
مقدار فروش داخلی محصولات پتروشیمی در داخل کشور از 14٫5 میلیون تن در سال 1392 به 20٫2 میلیون تن در سال 1399 افزایش یافته است. همچنین میزان صادرات نیز از 12٫8 میلیون تن در سال 1392 به 25 میلیون تن در سال 1399 رسیده است. رشد تولید ناشی از راهاندازی واحدهای جدید پتروشیمی و رشد ریالی عمدتا ناشی از کاهش ارزش ریال بوده است. در نمودار زیر سهم محصولات پتروشیمی تولید شده در کشور به تفکیک توزیع آنها در داخل و خارج از کشور در سال 1399 ارائه شده است.

در سال 1399 حدود 61 میلیون تن محصول پتروشیمی در کشور تولید شده است. 41 درصد از محصولات تولیدی صادر شده است. حدود 26 درصد بهعنوان محصول واسطه، 17 درصد فروش بین مجتمعی و تنها 16 درصد آن بهطور خالص در داخل به فروش رسیده است که عمدتا از طریق بورس کالا صورت پذیرفته است.
سرمایه و ترکیب سهامداران شکام
سرمایه شکام در سال 1398 مبلغ 900 میلیارد ریال بوده است که با افزایش 344 درصدی سرمایه شرکت در سال 1401 از محل سود انباشته به مبلغ 4,000 میلیارد رسیده است.
عمده سهام این شرکت در اختیار افراد حقیقی است که در ادامه لیست سهامداران بالای یک درصد در تحلیل شکام نمایش داده شده است.

مقدار، قیمت و مبلغ فروش محصولات در تحلیل شکام
به طور کلی حوزههای اصلی مصارف محصولات تولیدی در تحلیل بنیادی شکام، صنایع دارویی، غذایی و بهداشتی است و در صنایع دیگر مانند پلاستیک و لاستیک، کاشی و سرامیک، صنایع آبکاری و ریختهگری، تولید رنگ و رزین و پوششهای صنعتی نیز کاربرد دارد. با افزایش جمعیت و کهولت سن تقاضا برای داروها و مواد موثره دارویی در حال افزایش است. بهبود کیفیت زندگی و افزایش جمعیت باعث رشد تقاضا در انواع شویندهها و به تبع آن مواد اولیه این صنعت میشود. شرکت صنایع شیمیایی کیمیاگران امروز یکی از تولیدکنندگان اصلی مواد موثره دارویی و مواد اولیه صنایع شوینده در کشور است.
در ادامه مقدار فروش محصولات این شرکت، که تنوع زیادی دارند، در 4 دوره مالی گذشته نمایش داده شده است. همچنین تمامی این آیتمها تا پایان سال مالی 1402 پیشبینی شده است.

طبق گزارش ماهانه منتشر شده در تحلیل شکام قیمت استامینوفن صادراتی در تحلیل بنیادی شکام 4,036,500,000 ریال بر تن در نظر گرفته شده است. همچنین سایر محصولات صادراتی مانند قیمت ضدیخ با قیمت 459 دلار بر تن و پارامینوفنل 8,975 دلار بر تن در نظر گرفته شده است. جزئیات قیمت سایر محصولات داخلی و صادراتی شکام در سایت انیگما قابل مشاهده است. در ادامه مبلغ فروش هر یک از محصولات که از ضرب مقدار فروش در قیمت هر یک از محصولات به دست میآید، نمایش داده شده است. طبق این جدول شرکت در دوره 9 ماهه سال 1401 به میزان 2 هزار میلیارد تومان از محل فروش محصولات خود درآمد داشته است. پیشبینی میشود این مقدار در سال 1402 به بیش از 3 هزار 400 میلیارد تومان برسد.

میزان، قیمت و مبلغ مواد اولیه مصرفی در تحلیل بنیادی شکام
شکام در دوره 9 ماهه منتهی به 30 آذرماه 1401 حدود هزار و 500 میلیارد تومان برای تامین مواداولیه مصرفی خود هزینه کرده است. این مبلغ نسبت به دوره مشابه سال گذشته 99 درصد افزایش داشته است. تحلیلگران انیگما در تحلیل شکام این مبلغ مواد اولیه مصرفی برای سال 1402 را حدود 2 هزار و 500 میلیارد تومان پیشبینی میکنند.

سربار در تحلیل شکام
آیتمهای سربار شکام شامل استهلاک، سوخت و… است. هزینه سربار شکام در گزارش 9 ماهه منتهی به 1401/09/30 مبلغ 18 میلیارد تومان بوده است. جدول زیر هزینه سربار برای 4 دوره مالی گذشته و همچنین پیشبینی آن برای سال مالی 1402 را نشان میدهد.

صورت سود و زیان در تحلیل بنیادی شکام
درآمدهای عملیاتی شرکت در 9 ماهه ابتدایی سال 1401, 2 هزار میلیارد تومان بوده است. پیشبینی میشود فروش شرکت در سال 1402 افزایش پیدا کند و به حدود 3 هزار و 500 میلیارد تومان برسد. با کسر بهای تمام شده از درآمدهای عملیاتی، سود ناخالص شرکت برای سال 1402 حدود 866 میلیارد تومان پیشبینی میشود. همچنین با در نظر گرفتن سایر درآمدها و هزینههای غیرعملیاتی و همچنین کسر هزینههای مالی شرکت، سود خالص شکام تا انتهای این سال 527 میلیارد تومان برآورد میشود. جزئیات صورت سود و زیان شکام در جدول زیر آمده است.

سود مجمع (DPS) شکام
مطابق صورت سود و زیان این شرکت، سود خالص منتهی به 1400/12/29 شکام به ازای هر سهم 4,016 ریال بوده است. تاریخ مجمع عمومی عادی سالیانه شکام 1401/04/20 بود. در این مجمع به ازای هر سهم 450 ریال سود نقدی تقسیم شده است.
سود شکام برای کلیه سهامداران حقیقی و حقوقی تا دو درصد در دی ماه 1401 از طریق سامانه سجام پرداخت شد. همچنین سود سهامداران بیش از دو درصد در مهلت قانونی واریز شد.
محاسبه EPS و P/E تحلیلی منتهی به سال مالی 1402
در تحلیل بنیادی شکام نرخ افزایش حاملهای انرژی پتروشیمی در سال 1402، 30 درصد در نظر گرفته شده است. باتوجه به تورم 30 درصدی در این سال و میانگین دلار 40 هزار تومان، سود خالص شرکت به ازای هر سهم (EPS تحلیلی) منتهی به دوره 12 ماهه سال 1402، 1,319 ریال پیشبینی شده است. نسبت قیمت این سهم در سایت www.tsetmc.com (در تاریخ 16 فروردین 1402) به EPS تحلیلی به دست آمده، نسبت P/E فوروارد در تحلیل شکام 8.0 محاسبه شده است.

مقاله پیشنهادی: آموزش تحلیل بنیادی
نمودار قیمتی شکام
چارت زیر نشاندهنده روند قیمتی سهام شکام است. با توجه به این نمودار سهام شکام از بهمنماه 1401 روند صعودی داشته و تا تاریخ 16 فروردین ادامه دارد. در حال حاضر با در نظرگرفتن قیمت روز این سهم ارزش بازار شکام برابر با 4٬152 میلیارد تومان است.

سوالات متداول
تحلیلگران انیگما EPS فوروارد منتهی به پایان سال مالی 1402 را 1٬319 ریال برآورد کردهاند.
تاریخ مجمع عمومی عادی سالیانه منتهی سال مالی 1400، 1401/04/20 بود.
عبدالمجید موسوی اصفهانی با مالکیت 47.72 درصد سهامدار عمده شکام است.