تحلیل بنیادی شفارس – شرکت صنایع شیمیایی فارس

تحلیل شفارس بهعنوان بزرگترین شرکت صنعت شیمیایی در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است. شفارس بزرگترین تولیدکنندهی محصولات پایهی فرمالدهید در ایران است که در سال 1359 شروع به فعالیت کرده است. شرکت صنایع شیمیایی فارس در سال ۱۳۷۵ به سهامی عام تبدیل شد و در سال 1379 سهام این شرکت با نماد شفارس در بورس اوراق بهادار عرضه شد. در ادامهی به بررسی صورتهای مالی و تحلیل بنیادی شفارس از طریق محاسبه EPS و P/E تحلیلی آن پرداخته شده است.
مقاله آموزشی مرتبط: تحلیل بنیادی چیست
جایگاه شفارس در صنعت شیمیایی
صنایع شیمیایی شفارس بهعنوان بزرگترین شرکت صنعت شیمیایی در زمینه تولیدات آلدئیدی در ایران است و در محدوده تولید فرآوردههای پاییندستی پتروشیمی فعالیت دارد. همچنین این شرکت به عنوان قطب اصلی تولید پودرهای قالبگیری در ایران است. از محصولات این شرکت میتوان به رزینهای صنعتی، چسب صنعتی، کود، افزودنیهای بتن و… اشاره کرد. در حال حاضر این شرکت جزو یکی از زیرمجموعههای شرکت سرمایهگذاری امید فارس است. در سال ۱۴۰۰ شفارس با مشکلات درونی و بیرونی متعددی نظیر تورم و رکود بازار، مشکلات تدارک و تامین در پی تحریمهای اقتصادی و مشکلات مربوط به تغییرات نرخ ارز و تأمین و جابهجایی آن مواجه شد. استراتژی این شرکت برای رهایی از این مشکلات برای حفظ سهم در حوزهی مالی و تحقق چشماندازها، طراحی و تولید محصول ممتاز به همراه کیفیت بالا و قیمت مناسب آن بود.
سرمایه و ترکیب سهامداران شفارس
در بدو تاسیس سرمایه شرکت صنایع شیمیایی فارس 300 میلیون ریال بوده است. سرمایه شرکت طی چندین مرحله افزایش سرمایه به مبلغ 11,393,454 میلیون ریال رسیده است. آخرین افزایش سرمایه شرکت در تاریخ 7 تیر ماه سال 1400 و از محل تجدید ارزیابی داراییها بوده است.
مهمترین سهامداران در تحلیل بنیادی شفارس به صورت زیر میباشند. شرکت سرمایهگذاری امید فارس با 43.49 درصد مالکیت سهامدار عمده شفارس است. نزدیک به 15 درصد از سهام این شرکت نیز در اختیار دو سبد PRX میباشد.

مقدار، قیمت و مبلغ فروش در تحلیل شفارس
جدول زیر نشاندهندهی مقدار فروش داخلی و صادراتی در تحلیل شفارس است. مهمترین مقاصد صادراتی شرکت شیمیایی فارس کشورهای هند، پاکستان، سوریه، آذربایجان، سریلانکا و نیجریه میباشند. شرکت در سال ۱۴۰۰ در مجموع 50 هزار تن فروش داشته است که بیشترین مقدار آن حاصل از فروش داخلی رزین با حجم 39 هزار تن بوده است. در 9 ماهه سال ۱۴۰۱ نیز مقدار فروش شرکت حدود 40 هزار تن بوده است. باتوجه به این آمار پیشبینی میشود که شفارس در سال مالی 1402 بیش از 53 هزار تن ار محصولات خود را به فروش برساند.

مبلغ فروش که حاصل از ضرب قیمت در مقدار میباشد به شرح زیر میباشد. درآمد عملیاتی شفارس در دوره 9 ماهه سال ۱۴۰۱ حدود 380 میلیارد تومان میباشد. این مبلغ نسبت به دورهی مشابه سال قبل 159 میلیارد تومان افزایش یافته است که علت آن افزایش نرخ محصولات پتروشیمی در تحلیل بنیادی شفارس بوده است.

مواد اولیه در تحلیل بنیادی شفارس
مواد اولیهی شرکت صنایع شیمیایی فارس شامل اوره، متانول، خمیرکاغذ، کریستال ملامین هستند. جدول زیر تاریخچه مصرف مواد اولیه در تحلیل شفارس را نشان میدهد. طبق جدول زیر مواد اولیه شرکت به ۲ دستهی کلی مواد اولیهی پتروشیمی و خمیرکاغذ تقسیم میشود. مبلغ خرید مواد اولیه پتروشیمی در 9 ماه سال مالی ۱۴۰۱، حدود 300 میلیارد تومان و برای خمیر کاغذ 25 میلیارد تومان بوده است.

سربار شفارس
هزینههای سربار در تحلیل بنیادی شفارس شامل حقوق و دستمزد، هزینهی استهلاک، سوخت و هزینهی مواد مصرفی میباشد. سربار این شرکت در نهماهه اول سال ۱۴۰۱ نسبت به دورهی مشابه سال قبل حدود 2 برابر شده است. پیشبینی میشود هزینهی سربار در سال 1402 به مبلغ 111 میلیارد تومان برسد. لازم به ذکر است که افزایش هزینه استهلاک در سال ۱۴۰۱ مربوط به تجدید ارزیابی داراییهای مشهود شامل تأسیسات و ماشینآلات و تجهیزات میباشد.

صورت سود و زیان در تحلیل شفارس
صورت سود و زیان در تحلیل بنیادی شفارس و پیشبینی آن برای سال 1402 مطابق جدول زیر است. سود خالص شفارس در دوره 9 ماهه سال ۱۴۰۱ حدود 19 میلیارد تومان و بر همین اساس سود پایهی هر سهم معادل 16 ریال بوده است. پیشبینی میشود در سال مالی 1402 سود خالص شفارس نزدیک به 16 میلیارد تومان حاصل شود.

محاسبه EPS و P/E تحلیلی منتهی به 1402/12/29
برای محاسبهی سود شفارس و محاسبهی P/E فوروارد شفارس مفروضات زیر در نظر گرفته شده است:
- 30 درصد نرخ افزایش حقوق و دستمزد در سال 1402
- میانگین قیمت دلار در سال 1402، 35,000 تومان
- 30 درصد نرخ تورم سال 1402
با توجه به مفروضات فوق EPS تحلیلی شفارس برای سال مالی 1402 به میزان 13 ریال پیشبینی میشود. باتوجه به ای پی اس پیشبینی شده در تحلیل شفارس و قیمت سهم در سایت tse (در تاریخ 27 اسفند 1402) که 1,261 ریال است، پی بر ای تحلیلی شفارس برای دوره مالی منتهی به تاریخ 1402/12/29، 100.8 محاسبه میشود.
در تصویر زیر علاوه بر تحلیل بنیادی شفارس توسط انیگما، میانگین پیشبینی کاربران سایت انیگما از P/E فوروارد این سهم نیز منتشر شده است.

در مقاله آموزش تحلیل بنیادی میتوانید مراحل انجام تحلیل بنیادی را مطالعه کنید.
تغییرات قیمت شفارس
نمودار زیر تغییرات قیمتی نماد شفارس را نشان میدهد. این نماد از سال ۱۳۹۴ روند صعودی خود را آغاز کرد و در سال 1399 به بالاترین قیمت خود ۳۷۰ تومان رسید. پس از آن با بیش از 60 درصد ریزش هماکنون در محدوده 130 تومان در حال نوسان است.
