تحلیل بنیادی شفن-شرکت پتروشیمی فنآوران

در این مقاله به تحلیل شفن بهعنوان یکی از بزرگترین شرکتهای پتروشیمی ایران پرداخته شده است. شرکت پتروشیمی فنآوران واحد تجاری فرعی شرکت سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین (تاپیکو) است، که این شرکت خود نیز از زیرمجموعههای سازمان تامین اجتماعی میباشد. حوزه فعالیت پتروشیمی فنآوران در زمینه تولید متانول و اسیداستیک است. در این مقاله به بررسی صورتهای مالی و محاسبه EPS تحلیلی شفن پرداخته شده است.
میتوانید در مقاله تحلیل بنیادی چیست با تحلیل بنیادی، انواع رویکردها و روشهای آن آشنا شوید.
کاربرد متانول
متانول یکی از سه محصول بسیار مهم صنایع شیمیایی در دنیا است و مواد بسیاری از آن مشتق میشوند. استفاده از متانول در انواع حلالها و ضدیخ، تولید انواع پلاستیک، تخته سهلایی، رنگ و مواد منفجره، تولید انواع ظروف و تجهیزات آشپزخانه، دوربینهای عکاسی و فرمالدئیدها (فرمالین) جهت مصارف خانگی و تولید انواع رزینها، تهیه M.T.B.E جهت ارتقا درجه آرامسوزی بنزین و جایگزین TEL کاربرد دارد.
مقاله پیشنهادی← تحلیل صنعت متانول
با توجه به کمبود قابل پیشبینی منابع انرژی در جهان، مصرف مستقیم متانول بهعنوان سوخت پاک یا در تولید هیدروژن مصرفی پیلهای سوختی در آینده، بسیار مورد توجه است.
جایگاه شفن در صنعت
طبق آمار منتشر شده در نشریه آرگوس، در سال 2022 ظرفیت اسمی تولید متانول جهان حدود 175 میلیون تن بوده است. در شرایط فعلی کشور، توان اسمی تولید متانول حدود 14 میلیون تن است که 8 درصد ظرفیت اسمی کل متانول جهان است.
شرکت پتروشیمی فناوران با ظرفیت اسمی یک میلیون تن تولید متانول در سال، 8 درصد از کل ظرفیت اسمی متانول در ایران و حدود 0٫6 درصد متانول جهان را به خود اختصاص داده است. همچنین این شرکت تنها تولیدکننده محصول اسید استیک در کشور است. در ادامه سهم ایران از ظرفیت تولید متانول در سال 2020 قابل مشاهده است.

زنجیره تولید متانول
تولید صنعتی متانول با استفاده از گاز خوراک طبیعی انجام میشود که طی آن گاز در واحد تولیدی، پس از گوگردزدایی به همراه بخار آب وارد ریفرمر شده و در دمای حدود 900 درجه سانتیگراد تبدیل به گاز سنتز حاوی هیدروژن، مونوکسید کربن و گاز کربنیک میشود. گاز سنتز تولیدی پس از سرد شدن، تحت فشار قرار گرفته و در راکتورهای بخش سنتز به متانول خام تبدیل میشود. پس از جداسازی آب موجود از متانول خام در واحد تقطیر، متانول خالص با درجه خلوص AA تولید میشود.

تکنولوژی شرکت
اصلیترین دارندگان لیسانس تولید متانول در جهان شرکتهای لورگی، تاپسو و داوی هستند. واحد متانول از سه بخش عمده: 1-تولید گاز سنتز 2- تبدیل گاز سنتز به متانول 3- خالصسازی متانول، تشکیل شده است. عمدهترین تفاوت بین روشهای تولید متانول تفاوت در تولید گاز سنتز است که در روش استفاده شده در پتروشیمی فنآوران از لیسانس شرکت تاپسو که از روش تبدیل گاز با بخار آب به گاز سنتز است، استفاده میشود. لازم به ذکر است که جدیدترین تکنولوژی، استفاده از روش اتوترمال به منظور تولید گاز سنتر بوده و تحت لیسانس شرکتهای لورگی و داوی است.
سرمایه و ترکیب سهامداران شفن
سرمایه شفن در بدو تاسیس مبلغ 10 میلیون ریال بوده است که طی دو مرحله افزایش سرمایه از محل آورده نقدی و مطالبات حال شده به مبلغ 3,095 میلیارد تومان رسیده است. تاپیکو مهمترین سهامدار شرکت پتروشیمی فنآوران است. در جدول زیر سهامداران بالای یک درصد شفن قابل مشاهده است.

بیش از نیمی از سهام شفن بهصورت تلفیقی متعلق به سازمان تامین اجتماعی است. میتوان تمام سهامداران شفن به صورت عادی و تلفیقی را در سایت انیگما مشاهده کرد. جدول زیر بخشی از سهامداران شفن به صورت تلفیقی را نشان میدهد.

مقدار، قیمت و مبلغ فروش در تحلیل بنیادی شفن
شرکت پتروشیمی فنآوران سالانه یک میلیون تن متانول با درجه خلوص AA تولید میکند تا نیاز بازارهای داخلی و صادراتی را تامین کند. همچنین همزمان بخشی از تولید خود را بهعنوان متانول قابل مصرف داخلی، برای اسیداستیک تولیدی خود استفاده میکند. در ادامه میزان تولید و مبلغ فروش داخلی و صادراتی محصولات این شرکت قابل مشاهده است. با توجه به جدول زیر، شفن در دوره 9 ماهه منتهی به 1401/09/30 مبلغ 5,972 میلیارد تومان از فروش محصولات خود بهدست آورده است. این مقدار نسبت به دوره مشابه سال گذشته خود 14 درصد کاهش یافته است. این کاهش مبلغ عمدتا مربوط به کاهش در نرخ فروش محصول میباشد.

مقدار، قیمت و مبلغ مواد اولیه مصرفی شفن
در تحلیل بنیادی شفن، این شرکت برای تامین مواد اولیه مصرفی خود در دوره 9 ماه منتهی به 30 آذر 1401، مبلغ 950 میلیارد تومان هزینه کرده است. پیشبینی میشود این مبلغ هزینهشده در پایان سال مالی 1401 به 3,920 میلیارد تومان برسد. در ادامه میزان، نسبت مصرف و قیمت گاز طبیعی و دیاکسید کربن بهعنوان ماده اولیه تولیدات شرکت پتروشیمی فنآوران آمده است.

سربار شفن
سربار شفن شامل حقوق و مزایا، استهلاک، سوخت، هزینه مصرفی و… میباشد.در تحلیل شفن، سربار این شرکت در 30 آذر 1401 مبلغ 1,630 میلیارد تومان بوده است. عمده این هزینه مربوط به سوخت و سایر هزینهها است. پیشبینی میشود سربار شفن در پایان سال مالی 1401 مبلغ 2,061 میلیارد تومان خواهد شد.

صورت سود و زیان شرکت در تحلیل شفن
صورت سود و زیان یکی از صورتهای مالی مهم برای تحلیل بنیادی و ارزشگذاری سهام شرکتهای تولیدی است. این صورت مالی اطلاعات موردنیاز از روند عملکرد یک شرکت را در اختیار تحلیلگران بنیادی قرار میدهد که از سامانه کدال قابل دریافت است. تصویر زیر صورت سود و زیان شرکت پتروشیمی فنآوران در ۵ دوره مالی گذشته را نشان میدهد.

سود مجمع (DPS) شفن
مطابق صورت سود و زیان، سودخالص به ازای هر سهم شفن در پایان سال مالی 1400 برابر با 512 ریال بوده است. در مجمع عمومی عادی سالیانه این شرکت که در تاریخ 1401/05/05 برگزار شد، شفن به ازای هر سهم 520 ریال سود نقدی تقسیم کرده است.
سهامداران حقیقی دارای کد سجام سود خود را از طریق واریز به شماره حسابهای بانکی در سامانه سجام تا تاریخ 2 شهریور ماه 1401 دریافت کردهاند. سهامداران حقیقی فاقد کد سجام نیز با مراجعه به شعب بانک صادرات از آبان ماه 1401 سود خود را دریافت کردند. همچنین سود سهامداران حقوقی از آذرماه سال 1401 تا پایان مهلت قانونی از طریق واریز به حساب بانکی پرداخت خواهد شد.
محاسبه EPS و P/E تحلیلی منتهی به سال مالی 1401٫12٫29
با درنظر گرفتن قیمت متانول پتلس در سال 1401 به میزان 320 دلار بر تن و متانول داخلی 276 دلار بر تن، سود خالص شفن به ازای هر سهم 385 ریال محاسبه شده است. برای تحلیل بنیادی شفن باتوجه به قیمت روز سهم در تاریخ 1401/11/11 در سایت tsetmc.com (5,260 ریال)، نسبت P/E شفن 13٫7 برآورد شده است.

برای یادگیری مراحل انجام تحلیل بنیادی مقاله آموزش تحلیل بنیادی پیشنهاد میشود.
نمودار قیمتی شفن
قیمت سهم شفن در تاریخ 1401/08/09 به بالاترین میزان خود رسید. ارزش بازار شفن در این تاریخ 53,450 میلیارد تومان بوده است. با توجه به نمودار قیمتی سهم شفن در تصویر زیر، ارزش بازار شفن در تاریخ 1401/11/11، 16,124 میلیارد تومان است. در این بازه زمانی قیمت شفن 69 درصد کاهش یافته است.

سوالات متداول
تحلیلگران انیگما P/E تحلیلی منتهی به سال مالی 1401 شفن را 13.7 برآورد کردهاند.
DPS شفن به ازای هر سهم در سال 1400 برابر با 385 ریال است.
شرکت سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشمی تامین با مالکیت بالای 50 درصد سهامدار عمده شفن محسوب میشود.