تحلیل بنیادی سشرق «شرکت سیمان شرق»

شرکت سیمان شرق یکی از بزرگترین کارخانههای تولید سیمان در کشور است. این شرکت در سال ظرفیت تولید 2 میلیون تن سیمان، 2 میلیون تن کلینکر و 165 هزار تن آهک را دارد. سیمان شرق در سال 1332 به ثبت رسیده و در سال 1356 با نماد «سشرق» در سازمان بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شده است. در حال حاضر، این شرکت جزو واحدهای تجاری فرعی شرکت توسعه سرمایه و صنعت غدیر است. همچنین شرکت سیمان شرق کنترلکننده نهایی سازمان تأمین اجتماعی کارکنان بازنشستگی نیروهای مسلح (ساتا) است. در این مقاله به تحلیل بنیادی سشرق و بررسی EPS تحلیلی این شرکت پرداخته شده است.
موضوع فعالیت شرکت
سشرق در زمینه تأسیس و بهرهبرداری از کارخانههای سیمان، اکتشاف و بهرهبرداری از معادن، فعال است. همچنین هرگونه فعالیت صنعتی، معدنی و معاملات بازرگانی مرتبط با شرکت نیز از فعالیتهای این شرکت است.
مشارکت و سرمایهگذاری در سایر شرکتهای صنعتی و معدنی و بازرگانی از اقدامات فرعی شرکت محسوب میشود. این مشارکتها عمدتاً در زمینههای تولید سیمان خاکستری، آهک، ارائه خدمات حمل و نقل، تولید فرآوردههای بتنی، تولید سیمان سفید و تولید ذغال سنگ انجام میشود.
جایگاه سشرق در صنعت سیمان، آهک و گچ
شرکت سیمان شرق در سال مالی 1399 در میان شرکتهای تولیدکننده سیمان استان خراسان با بیشترین میزان فروش در رتبه اول قرار گرفت. سهم این شرکت در تولید سیمان و کلینکر معادل 23 درصد و در فروش محصول معادل 21 درصد در استان خراسان است.
همچنین این شرکت در بین شرکتهای فعال کشور در این صنعت از منظر فروش در سال مالی ۱۴۰۰ در رده چهارم قرار دارد. سهم فروش شرکت از کل بازار داخلی کشور حدود ۲٪ و سهم شرکت از صادرات سیمان حدود ۱۰٪ بوده است.
مهمترین سهامداران سشرق
مهمترین سهامدار سشرق، شرکت توسعه سرمایه و صنعت غدیر با مالکیت 41 درصد سهام است. پس از آن، شرکت سیمان سپاهان با داشتن 11 درصد از سهام سشرق در جایگاه دوم سهامداران این شرکت قرار گرفته است. لیست سهامداران اصلی و درصد مالکیت آنها از این نماد به شرح جدول زیر است.
همانطور که در جدول زیر مشاهده میشود، در حالت تلفیقی، صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح به همراه زیرمجموعههای خود، با مالکیت 56 درصد از سهام سشرق، مهمترین سهامدار این شرکت محسوب میشود. لیست سهامداران تمام شرکتها به صورت تلفیقی به همراه شرکتهای زیرمجموعه خود در سایت انیگما قابل مشاهده است.
محصولات و خدمات اصلی
محصولات اصلی سشرق شامل سیمان و کلینکر است. این شرکت به لحاظ تولید کلینکر در رده هشتم و به لحاظ تولید سیمان در رده دهم کشور قرار دارد. این شرکت 2٫5 درصد از کل تولید کلینکر و 2٫8 درصد از سیمان کشور را تولید میکند.
میزان، قیمت و مبلغ فروش محصولات شرکت
میزان، قیمت و مبلغ فروش شرکت سیمان شرق در جدول زیر نمایش داده شده است. همانطور که مشاهده میشود، مجموع فروش شرکت در دوره مالی منتهی به 1399/6/31، 343 میلیارد تومان بوده است. تحویل محصولات شرکت در دوره 9 ماهه منتهی به 1400/3/31 نسبت به دوره قبل با توجه به شرایط حاکم بر بازار و افزایش رقبا حدود 4 درصد کاهش داشته است. شرکت با بهرهگیری از مزایای رقابتی مانند کیفیت محصول، دسترسی نزدیک و آسان به بازار مشهد بهعنوان بزرگترین بازار سیمان در شرق کشور و ایجاد بازارهای هدف جدید در مناطق مختلف سعی کرده است تا سهم بازار خود را حفظ کند. پیشبینی میشود، شرکت تا 1401/6/31، 927 میلیارد تومان فروش داشته باشد.
میزان، قیمت و مبلغ مواد اولیه
مواد اولیه مصرفی در شرکت سیمان شرق شامل سنگآهن و گچ، پوزولان، سنگ آهک، بوکسیت، مارل و کلینکر هستند. در جدول زیر، جزئیات مصرف مواد مذکور و همچنین پیشبینی روند مصرف آنها ارائه شده است. طبق مفروضات جدول، سشرق در سال مالی 1399، 49 میلیارد تومان برای تأمین مواد اولیه خود هزینه کرده است. طبق گزارشات شرکت، این مبلغ در دوره 9 ماهه منتهی به 1400/3/31، 42 میلیارد بوده است. با توجه به این روند، هزینه مواد مصرفی این شرکت در سال مالی 1401، حدود 71 میلیارد تومان پیشبینی میشود.
سربار
مجموع هزینههای سربار سشرق در سال مالی 1399، 187 میلیارد تومان بوده است. جدول زیر جزئیات هزینههای پرداخت شده برای هر یک از اقلام سربار را نشان میدهد. طبق گزارش 9 ماهه شرکت، هزینه سربار در دوره مالی منتهی به 1400/3/31، 200 میلیارد تومان بوده است. با توجه به روند افزایش هزینههای سربار و لحاظ شدن 40 درصدی نرخ افزایش حقوق و دستمزد در سال 1401، هزینه سربار این شرکت در سال مالی منتهی به 1401/6/31، 388 میلیارد تومان برآورد شده است.
صورت سود و زیان سشرق
جدول زیر، صورت سود و زیان شرکت سیمان شرق را نشان میدهد. تحلیل بنیادی سشرق، با توجه به مفروضات این جدول ارائه شده است. مجموع درآمدهای شرکت برای دوره مالی منتهی به خرداد ماه 1400 نسبت به دوره مشابه سال قبل حدود 74 درصد افزایش داشته است. بهای تمام شده کالای فروش رفته در دوره مذکور نسبت به دوره قبل 42 درصد افزایش داشته است. علت افزایش آن، رشد میزان فروش، تورم بالا در بخش تأمین مواد و قطعات و افزایش نرخ سالیانه در بخش هزینههای حقوق و دستمزد است.
درآمدهای عملیاتی شرکت در دوره مذکور، 420 میلیارد تومان بوده که شرکت 189 میلیارد تومان از آن را به سود ناخالص تبدیل کرده است. با توجه به مفروضات مندرج در صورت سود و زیان، پیشبینی میشود، سشرق در سال مالی 1401، 453 میلیارد تومان سود ناخالص تولید کند. سود پایه هر سهم نیز با توجه به مفروضات و روند رشد آن در دورههای گذشته، 1799 ریال محاسبه شده است.
بررسی EPS و P/E تحلیلی منتهی 1401/06/31
در تحلیل بنیادی سشرق ظرفیت اسمی تولید کلینکر 2،000 هزارتن، سیمان 2،000 هزارتن و 165 هزارتن آهک صنعتی در سال در نظرگرفته شده است. همچنین نرخ فروش محصولات داخلی سشرق برابر با آخرین نرخ فروش ماهانه و نرخ فروش محصولات صادراتی برابر با معادل دلاری آخرین نرخ فروش ماهانه شرکت لحاظ شده است. تأثیر افزایش نرخ حاملهای انرژی در تحلیل سال مالی 1401 لحاظ شده است. با درنظرگرفتن 20 درصد نرخ افزایش حاملهای انرژی در این سال و 30 درصد تورم، میزان سود خالص سشرق به ازای هر سهم (EPS) 1،799 ریال محاسبه شده است. با توجه به قیمت سهام این شرکت در تاریخ 1400/06/23 در سایت www.tsetmc.com (8،720 ریال) نسبت قیمت به EPS شرکت 4٫8 محاسبه شده است.
بسیارعالی
سپاس 🙏🏼🌹