تحلیل‌ بنیادی

تحلیل بنیادی سپاها – شرکت سیمان سپاهان

در این مقاله تحلیل سپاها به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان سیمان در کشور انجام شده است. شرکت سیمان سپاهان در سال 1348 به‌منظور تولید سیمان پرتلند با استفاده از سرباره کوره ذوب‌آهن اصفهان به بهره‌برداری رسید. این شرکت تولید کننده انواع سیمان و کلینکر در کشور است. شرکت سیمان سپاهان در سال 1375 با نماد «سپاها» در گروه صنعت سیمان در بورس اوراق بهادار پذیرفته شد. در این مقاله به تحلیل بنیادی سپاها و همچنین محاسبه EPS و P/E تحلیلی این شرکت پرداخته شده است.

  • برای آشنایی با مفاهیم تحلیل بنیادی (فاندامنتال) مقاله تحلیل بنیادی چیست پیشنهاد می‌شود.

موضوع فعالیت شرکت

سپاها در زمینه تولید انواع مختلف کلینکر، سیمان و مصالح ساختمانی مشتق از سیمان فعال است. ایجاد کارگاه‌های تولید مصالح ساختمانی، احداث و خرید، نصب، راه‌اندازی و بهره‌برداری از کارخانجات سیمان و سایر مصالح و مواد ساختمانی از دیگر اقدامات شرکت سیمان سپاهان است. همچنین از دیگر فعالیت‌های شرکت می‌توان به بازاریابی، حمل و نقل، توزیع و فروش و صادرنمودن انواع محصولات تولیدی شرکت اشاره کرد. علاوه بر این، شرکت در زمینه اکتشاف، استخراج، بهره‌برداری و اخذ پروانه بهره‌برداری برای کلیه معادن نیز فعالیت دارد.

جایگاه سپاها در صنعت سیمان، آهک و گچ

در حال حاضر 81 کارخانه سیمانی در کشور در حال فعالیت هستند. تولید سیمان در سال 1400 حدود 63 میلیون تن و در سال 1401 حدود 64 میلیون تن اعلام شده است. شرکت سیمان سپاهان با سه خط تولید و ظرفیت تولید 3٬660٬000 تن سیمان یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان سیمان در کشور است. این شرکت با استفاده از پیشرفته‌ترین تجهیزات و ماشین‌آلات، منطبق با استانداردهای جهانی محصولات خود را تولید و به بازار عرضه می‌کند. سپاها سهم عمده‌ای از تامین سیمان موردنیاز طرح‌های عمرانی در کشور را بر عهده دارد. شرکت سیمان سپاهان عنوان صنعت برگزیده سبز کشور را به خود اختصاص داده است. همچنین این شرکت تنها تولیدکننده سیمان‌های سرباره‌ای در کشور است.

سرمایه و ترکیب سهامداران سپاها

سرمایه شرکت در بدو تاسیس مبلغ 100 میلیون ریال بوده که طی سال‌های فعالیت شرکت، سرمایه آن به 2٬450٬000 میلیون ریال رسیده است. آخرین سرمایه این شرکت در تحلیل بنیادی سپاها در سال 1396 از محل آورده نقدی و مطالبات به‌میزان 16٬66 درصد نسبت به سرمایه قبلی افزایش یافته است.

مهم‌ترین سهامدار سپاها، شرکت توسعه سرمایه و صنعت غدیر (36٫10 درصد سهام) است. پس از آن، شرکت سرمایه‌گذاری آذر با داشتن حدود 17 درصد از سهام سپاها در جایگاه دوم سهامداران این شرکت قرار گرفته است. لیست سهامداران بالای درصد به‌همراه ارزش آن‌ها در تحلیل سپاها به شرح جدول زیر است.

سهامداران سپاها

همانطور که در جدول زیر مشاهده می‌شود، در حالت تلفیقی، صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح به‌همراه زیرمجموعه‌های خود، با مالکیت 55٫67 درصد از سهام سپاها، مهم‌ترین سهامدار این شرکت محسوب می‌شود.

سهامداران تلفیقی شرکت سیمان سپاهان

لیست سهامداران تمامی شرکت‌ها به‌صورت تلفیقی به‌همراه شرکت‌های زیرمجموعه خود در سایت انیگما قابل مشاهده می‌باشد.

محصولات و خدمات اصلی

شرکت سیمان سپاهان با اعتقاد به ایجاد تنوع محصول مطابق با نیاز مشتری و تولید سیمان‌های با کیفیت و بهره‌گیری از امکانات تجهیزاتی، آزمایشگاه مجهز و پتانسیل نیروی انسانی متخصص، توان تولید انواع سیمان و کلینکر خاکستری را در تیپ‌های مختلف به شرح جدول زیر دارد.

شرحتیپ 1تیپ 2تیپ 5سرباره‌ای ضد سولفات
سیمان****
کلینکر**

باتوجه به سابقه طولانی در تولید انواع سیمان سرباره‌ای و مطالعات گسترده تحقیقاتی و کاربردی و کسب دانش فنی و بهره‌برداری از دپارتمان اختلات سیمان و سرباره، سپاها به‌عنوان اولین و تنها تولیدکننده این نوع سیمان بر اساس استاندارد ملی ایران و اروپا است.

مقدار، قیمت و مبلغ فروش در تحلیل بنیادی سپاها

شرکت سیمان سپاهان در دوره مالی 6 ماهه منتهی به 1401/12/29 با تولید 1٬246 هزار تن کلینکر و 759 هزار تن سیمان در بین شرکت‌های برتر صنعت سیمان قرار دارد. سپاها در دوره مذکور از فروش 911 هزار تن از محصولات خود مبلغ 676 میلیارد تومان درآمد کسب کرده است. طبق محاسبات انجام‌شده در تحلیل سپاها ، فروش شرکت تا انتهای سال مالی 1402 حدود 2٬324 میلیارد تومان خواهد بود. جزئیات فروش محصولات سپاها برای دوره‌های مالی گذشته و همچنین پیش‌بینی آن برای سال مالی 1402 در جدول زیر ارائه شده است.

فروش در تحلیل بنیادی سپاها

مقدار، قیمت و مبلغ مواد اولیه مصرفی در تحلیل سپاها

مواد اولیه مصرفی در شرکت سیمان سپاهان شامل سنگ آهن و گچ، سرباره، آهک، سیلیس، مارل و خاک نسوز است. در جدول زیر، جزئیات مصرف مواد مذکور و همچنین پیش‌بینی روند مصرف آن‌ها ارائه شده است. این شرکت در دوره 6 ماهه منتهی به 1401/12/29، بیش از 52 میلیارد تومان برای تامین مواد اولیه خود هزینه کرده است. در تحلیل بنیادی سپاها پیش‌بینی می‌شود این شرکت در پایان سال مالی 1402، لازم است حدود 110 میلیارد تومان برای تامین مواد اولیه مصرفی خود هزینه پرداخت کند. در این تحلیل، قیمت مواد اولیه مصرفی متناسب با تورم افزایش داده شده است.

مواداولیه در تحلیل سپاها

سربار سپاها

مجموع هزینه‌های سربار سپاها در دوره 6 ماهه منتهی به اسفندماه 1401، 426 میلیارد تومان بوده است. جدول زیر جزئیات هزینه‌های پرداخت‌شده برای هر یک از اقلام سربار را نشان می‌دهد. همانطور که مشاهده می‌شود، بیشترین هزینه سربار، مربوط به هزینه حمل و نقل و انتقالات بوده است. در تحلیل سپاها با در نظرگرفتن مفروضات، هزینه سربار این شرکت در پایان سال مالی 1402، 1٬040 میلیارد تومان برآورد می‌شود. نرخ افزایش حقوق و مزایا در سال 1402، 30 درصد لحاظ شده است.

سربار شرکت سیمان سپاهان

صورت سود و زیان در تحلیل سپاها

جدول زیر، صورت سود و زیان شرکت سیمان سپاهان را نشان می‌دهد. تحلیل بنیادی سپاها، با توجه به مفروضات این جدول ارائه شده است. همانطور که مشاهده می‌شود، بیش از نیمی از درآمدهای عملیاتی این شرکت، صرف بهای تمام‌ شده می‌شود. با کسر سایر هزینه ها، سود خالص سپاها برای هر سهم در سال مالی 1401، 1,969 ریال بوده است. طبق محاسبات صورت‌گرفته در این مقاله، این مبلغ در انتهای سال مالی 1402 به 4٬434 ریال خواهد رسید.

صورت سود و زیان در تحلیل سپاها

سود مجمع (DPS) در تحلیل بنیادی سپاها

مجمع عمومی عادی سالیانه سپاها منتهی به سال مالی 1401 در تاریخ 1401/08/28 برگزار شد. سپاها در این مجمع از 1٬969 ریال سود خالصی که شرکت ساخت، مبلغ 1٬770 ریال را به‌عنوان سود نقدی میان سهامداران خود تقسیم کرد.

در ادامه سود سهامداران حقیقی در خردادماه 1402 و سهامداران حقوقی در مهلت قانونی از طریق سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه در سامانه سجام پرداخت خواهد شد.

محاسبه EPS و P/E تحلیلی سپاها منتهی به 1402/06/31

در تحلیل بنیادی سپاها ظرفیت اسمی تولید کلینکر 2،700 هزارتن و سیمان 3،660 هزارتن در سال در نظرگرفته شده که طی پنج سال اخیر به‌صورت میانگین با 65 درصد ظرفیت، تولید کرده است. همچنین نرخ مصرف مواد اولیه 30 درصد نسبت به آخرین نرخ خرید شرکت رشد داده شده است. با درنظرگرفتن 30 درصد تورم در سال 1402 و میانگین دلار 40٬000 تومان در این سال، میزان سود خالص سپاها به ازای هر سهم (EPS تحلیلی) 4٬434 ریال پیش‌بینی شده است. باتوجه به قیمت سهام این شرکت در تاریخ 1402/02/31 در سایت www.tsetmc.com نسبت قیمت به EPS شرکت در تحلیل سپاها 4٫6 محاسبه شده است.

تحلیل بنیادی سپاها

نمودار قیمتی سپاها

چارت زیر روند قیمتی سهام سپاها از سال 1397 تا به امروز را نشان می‌دهد. سپاها اولین بار در تیرماه 1399 به قله قیمتی رسید. سپس این نماد با افت قیمت مواجه شد ولی از بهمن‌ماه 1401 روند صعودی این سهم آغاز و در تاریخ 1402/02/16 به بالاترین قیمت خود (24٬590 ریال) به ارزش بازار 6٬034 میلیارد تومان رسید. در حال حاضر در تاریخ 1402/02/31 سپاها با قیمت 20٬600 ریال به ارزش بازار 4٬936 ریال معامله شده است.

نمودار قیمتی شرکت سیمان سپاهان

سوالات متداول

EPS تحلیلی سپاها برای سال مالی 1402 چقدر پیش‌بینی شده است؟

ای پی اس تحلیلی این شرکت در تحلیل سپاها برای سال مالی جاری 4٬434 ریال برآورد شده است.

سود نقدی سپاها چقدر است؟

مطابق تصمیمات مجمع عمومی عادی سالیانه منتهی به سال مالی 1401، سپاها به ازای هر سهم 1٬770 ریال سود نقدی تقسیم کرده است.

مهم‌ترین سهامداران سپاها چه کسانی هستند؟

شرکت توسعه و صنعت غدیر با مالکیت بیش از 36 درصد از سهام سپاها، سهامدار عمده آن است.

3.2/5 - (4 رای)
دیدگاه خود را درباره این پست بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا