مقالات تحلیل‌ بنیادی

تحلیل بنیادی ساروم «شرکت سیمان ارومیه»

سیمان به عنوان یکی از کالاهای مهم و استراتژیک در هر کشور است که در ایران تولیدکنندگان متعددی در اقصی نقاط کشور این محصول را تولید می‌کنند. یکی از این شرکت‌ها، شرکت سیمان ارومیه با نماد ساروم است. در ادامه‌ به بررسی عملکرد شرکت سیمان ارومیه در دوره‌های گذشته و تحلیل بنیادی ساروم از طریق پیش‌بینی EPS تحلیلی و محاسبه نسبت‌ P/E آن پرداخته شده است.

نگاهی به صنعت سیمان

پیش از تحلیل بنیادی ساروم، نگاهی مختصر به صنعت سیمان شده است. سیمان پس از آب دومین ماده پرمصرف در دنیا است که ارتباط مستقیمی میان حجم مصرف سیمان در یک کشور و رشد اقتصادی آن وجود دارد. از این کالا در توسعه زیرساخت‌های یک کشور و همچنین صنعت ساختمان استفاده می‌شود. عمده مصرف سیمان در پروژه‌های عمرانی دولت و زیرساخت‌هایی همچون تونل، پل و… است. ایران با ظرفیت اسمی سالانه ۸۹ میلیون تن سیمان، در میان ۱۰ تولیدکننده برتر دنیا قرار دارد.

آشنایی با شرکت سیمان ارومیه

شرکت سیمان ارومیه در سال 1354 تاسیس شد. طبق پروانه بهره‌برداری ظرفیت اسمی کارخانه 690 هزار تن کلینکر و 717,600 تن سیمان در سال بود؛ پس از اخذ مجوز اجرای طرح افزایش ظرفیت در سال 1384، ظرفیت کوره از 2,300 به 2,850 تن در روز افزایش یافت. اکنون ظرفیت اسمی شرکت سیمان ارومیه 1,840,000 تن کلینکر و 1,920,000 تن سیمان در سال است. سهم این شرکت از کل تولیدات سیمان کشور برابر با 2.17 درصد است. این شرکت جزو واحدهای فرعی شرکت سرمایه‌گذاری سیمان تامین بوده و محصولات تولیدی شرکت شامل کلینکر، سیمان تیپ 1، تیپ 2،
پوزولانی ،پوزولانی ویژه و PLC هستند.

جایگاه ساروم در صنعت سیمان

در تحلیل بنیادی ساروم، باید گفت که این شرکت در سه ماهه نخست سال 1403 حدود 570 هزار تن محصول تولید کرده که سهم آن در فروش کل کشور برابر با 3.2 درصد است. در دوره مشابه سال قبل این سهم برابر با 3.64 درصد بوده است. ساروم در سال 1402 نیز سهم 2.67 درصدی از کل فروش محصولات کشور را داشت.

سرمایه و ترکیب سهامداران

سرمایه ساروم در بدو تاسیس مبلغ 492 میلیون ریال بوده است، که پس از چندین مرحله افزایش سرمایه، در سال 1401 با 43 درصد افزایش به مبلغ 1,000 میلیارد ریال رسید.

تصویر زیر مربوط به اسامی سهامداران عمده در تحلیل ساروم به‌همراه تعداد سهام و درصد مالکیت آن‌ها است. شرکت سرمایه‌گذاری سیمان تامین مهم‌ترین سهامدار این شرکت با مالکیت حدود 56.63 درصد است. پس از آن شرکت سرمایه‌گذاری ملی ایران با 12.81 درصد مالکیت در جایگاه دوم سهامداران این شرکت قرار دارد.

سهامداران عمده در تحلیل ساروم

در بخش سهامداران سایت انیگما می‌توان شرکت مادر را به‌ همراه تمامی زیرمجموعه‌هایی که مالکیت ساروم را در اختیار دارند، مشاهده کرد. سازمان تامین اجتماعی مالک حدود 60 درصد از سهام ساروم به‌صورت تلفیقی است.

سهامداران تلفیقی در تحلیل بنیادی ساروم

میزان تولید، درآمدها و هزینه‌ها در تحلیل بنیادی ساروم

فاکتورهای مهمی که در تحلیل بنیادی ساروم باید بدان توجه کرد شامل مواردی همچون میزان تولیدات، میزان درآمدهای عملیاتی و بهای تمام شده آن است. در ادامه این سه فاکتور مهم به همراه جزییات و تغییرات آن آورده شده است:

میزان تولیدات ساروم

در تحلیل بنیادی ساروم باید گفت که این شرکت به طور میانگین در 4 سال اخیر 90 درصد از ظرفیت اسمی سیمان و 93 درصد از ظرفیت اسمی کلینکر خود را تولید کرده است. در سه ماهه نخست 1403، این شرکت 339 هزار تن کلینکر و 212 هزار تن انواع سیمان تولید کرده است. این در حالی است که در دوره مشابه سال قبل، میزان تولیدات سیمان برابر با 544 هزار تن و تولیدات کلینکر 441 هزار تن بوده است.

میزان تولید واقعی سیمان و کلینکر  ساروم نسبت به ظرفیت اسمی

میزان درآمدهای عملیاتی ساروم

تصاویر زیر تمامی اطلاعات مربوط به مقدار و نرخ‌های فروش ساروم را نشان می‌دهد. طبق این جداول مقدار فروش شرکت در آخرین دوره گزارش شده (دوره 3 ماهه منتهی به خردادماه 1403) به نسبت دوره مشابه در سال 1402، 12 درصد کاهش یافته است. مبلغ فروش ساروم (638 میلیارد تومان) اما در دوره مذکور نسبت به دوره مشابه سال قبل، 35 درصد افزایش داشته که علت آن رشد نرخ‌ها است.

در تصاویر ذیل پیش‌بینی سایت تحلیلی انیگما از سال مالی 1403 آورده شده است:

مقدار فروش در تحلیل بنیادی ساروم
نرخ فروش در تحلیل بنیادی ساروم

بهای تمام شده ساروم

بهای تمام‌شده در تحلیل ساروم، در سه ماهه نخست 1403 برابر با 299 میلیارد تومان بود. به طور میانگین حدود 17 درصد از بهای تمام شده به مواد اولیه، حدود 4 درصد به دستمزد مستقیم مصرفی و حدود 78 درصد به هزینه‌های سربار اختصاص دارد.

پیش‌بینی مواد اولیه در تحلیل ساروم

پیش‌بینی مقدار، نرخ و مبلغ مواد اولیه شرکت سیمان ارومیه برای سال 1403 در جدول‌ زیر قابل‌ مشاهده است. مواد اولیه شرکت سیمان ارومیه شامل سنگ آهک، خاک رس، سنگ آهن و… هستند. عمده ماده مصرفی برای تولید سیمان، سنگ آهک است. به‌صورت کلی در آخرین دوره گزارش شده (3 ماهه منتهی به خرداد 1403) مبلغ مواد اولیه در تحلیل ساروم حدود 37 میلیارد تومان بود. همان‌طور که در تصویر ذیل مشاهده می‌شود برآورد سایت تحلیلی انیگما از رقم مواد اولیه در سال 1403 برابر با 158 میلیارد تومان است.

مواد اولیه مصرفی در تحلیل ساروم

سربار شرکت سیمان ارومیه

تصویر زیر تمامی اطلاعات مربوط به هزینه سربار در تحلیل بنیادی ساروم را نشان می‌دهد. هزینه سربار ساروم در دوره مالی منتهی به 31 خرداد 1403 حدود 209 میلیارد تومان بوده است. در دوره مالی مذکور بیشترین بخش سربار به هزینه سوخت اختصاص دارد که علت آن انرژی‌بر بودن صنعت سیمان است. پیش‌بینی می‌شود در تحلیل ساروم باتوجه به 60 میلیارد تومان هزینه سوختی که شرکت سیمان ارومیه در دوره 3 ماهه ابتدایی 1403 داشته است، هزینه سوخت تا پایان سال مالی 1403 به 294 میلیارد تومان برسد؛ این مبلغ 36 درصد کل هزینه‌های سربار سال 1403 (820 میلیارد تومان) خواهد بود.  

سربار شرکت سیمان ارومیه

صورت سود و زیان در تحلیل بنیادی ساروم

قدم بعدی تحلیل بنیادی ساروم، بررسی صورت سود و زیان شرکت سیمان ارومیه است که برای 3 دوره مالی گذشته و پیش‌بینی آن برای دو دوره 9 ماهه و 12 ماهه منتهی به اسفند 1403 قابل‌مشاهده است. درآمدهای عملیاتی شرکت سیمان ارومیه در آخرین دوره گزارش‌شده یعنی 3 ماهه منتهی به 31 خرداد 1403 حدود 638 میلیارد تومان بوده که با کسر 299 میلیارد تومان بهای تمام‌شده درآمدهای عملیاتی در دوره مالی مذکور، 339 میلیارد تومان سود ناخالص حاصل شده است. میزان سود خالص شرکت در این دوره برابر با 297 میلیارد تومان بود.

باتوجه به پیش‌بینی‌های صورت گرفته احتمالا در انتهای سال 1403 میزان سود ناخالص این شرکت به 1.3 هزار میلیارد تومان برسد. همچنین سود خالص شرکت در این دوره حدود هزار میلیارد تومان برآورد شده است.

صورت سود و زیان ساروم

سود نقدی (DPS) در تحلیل ساروم

مجمع عمومی عادی سالیانه صاحبان سهام شرکت سیمان ارومیه در تاریخ 12 اردیبهشت 1403 تشکیل شد. سود خالص ساروم بر اساس تصمیمات این مجمع برای سال مالی منتهی به 1402/12/29، شرکت 753 تومان سود به‌ازای هر سهم داشته است که از این مقدار، 730 تومان را به‌عنوان سود نقدی در نظر گرفته است. واضح است که DPS ساروم حدود 97 درصد از سود خالص به‌ازای هر سهم است. برای کسب اطلاعات بیشتر از طریق لینک مجمع ساروم اقدام کنید.

محاسبه EPS و P/E تحلیلی منتهی به 29 اسفند 1403

با در نظر گرفتن مفروضات ذیل، میزان سود خالص برآورد شده ساروم به ازای هر سهم در پایان سال مالی 1403 برابر با 10,216 ریال است. همچنین P/E تحلیلی این سهم 5.1 محاسبه شده است:

  • مواد اولیه: قیمت هر تن گچ برابر با 296 هزار تومان، قیمت هر تن آهن برابر با 331 هزار تومان و قیمت هر تن آهک برابر با 48 هزار تومان در نظر گرفته شده است.
  • درصد افزایش نرخ فروش محصولات داخلی: 30 درصد
  • تورم: 30 درصد
  • هزینه سوخت: 1,125 تومان به ازای هر متر مکعب
  • قیمت برق: 360 تومان بر کیلووات ساعت

نکته مهم آن است که در سامانه تحلیل بنیادی انیگما تمامی مفروضات قابل تغییر هستند و می‌توان سود متناظر با تغییرات را مشاهده کرد.

تحلیل بنیادی ساروم

نمودار قیمتی در تحلیل بنیادی ساروم

تصویر زیر تغییرات قیمت سهام ساروم را از ابتدای سال 1398 نشان می‌دهد. طبق تصویر زیر این شرکت در حال حاضر در بالاترین نقطه قیمتی قرار دارد. هم اکنون قیمت این سهم در محدوده 51,870 ریال با ارزش بازار حدود 51,870 میلیارد ریال در نوسان است.

روند تغییرات قیمت ساروم
5/5 - (2 رای)
نمایش بیشتر

کیمیا حاجی سلطانی

من فارغ‌التحصیل رشته اقتصاد در مقطع کارشناسی و در حال حاضر دانشجوی مقطع ارشد این رشته هستم. علاقه‌ام به مباحث اقتصادی و بازارهای مالی، من را به سوی شناخت عمیق‌تر از این حوزه‌ها هدایت کرده است. این اشتیاق به یادگیری و پژوهش، مرا به سمت تولید محتوای اقتصادی و مالی سوق داده است، تا بر اساس دیدگاه‌های نوین، در این عرصه گامی موثر بردارم.

مقاله‌های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا