تحلیل بنیادی پارس – شرکت پتروشیمی پارس

در این مقاله به تحلیل پارس بهعنوان یکی از واحدهای تجاری فرعی شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، پرداخته شده است. شرکت پتروشیمی پارس بهمنظور استفاده بهینه از حجم گاز حاصل از میدان گازی پارس جنوبی در بهمن ماه 1377 تأسیس شد. در حال حاضر این شرکت جزو واحدهای تجاری فرعی شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس و واحد نهایی گروه شرکت ملی صنایع پتروشیمی است. در این مقاله به تحلیل بنیادی پارس و محاسبه سود خالص این شرکت به ازای هر سهم آن پرداخته شده است.
مقاله پیشنهادی: تحلیل بنیادی چیست
موضوع فعالیت شرکت
موضوع اصلی فعالیت شرکت پتروشیمی پارس طبق اساسنامه، سرمایهگذاری در احداث، راهاندازی، بهرهبرداری کارخانجات صنعتی و همچنین فروش و صدور محصولات پتروشیمی است. علاوه بر این شرکت در ذخیره واردات و صادرات و تبدیل کلیه مواد پتروشیمی و پتروشیمیایی، فرآوردههای فرعی و مشتقات نفتی به مواد اولیه صنایع پایین دستی فعالیت دارد.
ظرفیت اسمی این شرکت تولید سالانه 750 هزار تن اتان، 435 هزار تن پروپان، 255 هزار تن بوتان، 55 هزار تن پنتان، 322 هزار تن اتیل بنزن، 300 هزار تن استایرن منومر و 7 هزار تن تولوئن است.
جایگاه شرکت پارس در صنعت پتروشیمی
طبق رتبهبندی IMI-100، شرکت پتروشیمی پارس، از نظر شاخصهای فروش، سودآوری، صادرات و خلق ارزش افزوده، مقام اول را در کشور دارد. همچنین بر اساس رتبهبندی ICIS، این شرکت در خاورمیانه در مقام دوم و در بین کشورهای جهان در مقام چهلم قرارگرفته است.
سرمایه و ترکیب سهامداران پارس
صنایع پتروشیمی خلیجفارس با داشتن 53.55 درصد از سهام این شرکت، مهمترین سهامدار پارس است. سایر سهامداران اصلی نماد پارس به شرح جدول زیر هستند.

صنایع پتروشیمی خلیجفارس به صورت تلفیقی 56.84 درصد از سهام شرکت پتروشیمی پارس را در اختیار دارد. در سایت انیگما سهامداران تمام شرکتها به صورت تلفیقی به همراه شرکتهای زیرمجموعه خود نمایش داده شدهاند.

محصولات و خدمات اصلی در تحلیل پارس
شرکت پتروشیمی پارس در زمینه تولید گاز اتان، پروپان، بوتان، پنتان پلاس، استایرن منومر، اتیل بنزن و تلوئن بنزن فعالیت دارد. این شرکت در سال 1399 جمعاً موفق به تولید 4202 هزار تن محصول گردیده است که 3036 هزارتن در واحد استحصال اتان و 1166 هزارتن در واحدهای اتیل بنزن و استایرن منومر است. فرآیند کلی خوراک دریافتی، محصولات تولیدی و زنجیره فرآیندی واحدهای مجتمع به شرح شکل زیر است.

میزان، قیمت و مبلغ فروش در تحلیل بنیادی پارس
محصولات پتروشیمی پارس در داخل ایران از طریق بازار بورس کالا و نیز بازار خارج از بورس کالا به فروش میرسد. نرخ فروش محصولات بر اساس قیمتهای جهانی، قیمت اعلامی توسط وزارت نفت، خوراک بین مجتمعی و قیمت بورس کالا تعیین میشود.
کل تولید شرکت در دوره مالی منتهی 1401/09/30 مقدار 2,541 هزار تن بوده است که نسبت به برنامه تولید 19 درصد کاهش داشته است. مقدار فروش شرکت نیز 7 درصد نسبت به برنامه و 2 درصد نسبت به دوره مشابه سال گذشته کاهش یافته است. جدول زیر شامل میزان فروش، قیمت و مبلغ هر یک از محصولات این شرکت و پیشبینی آن تا پایان سال 1401 را نشان میدهد. با توجه به این جدول، پیشبینی میشود مبلغ فروش شرکت تا انتهای سال حدود 51 هزار میلیارد تومان باشد.

میزان، قیمت و مبلغ مواد اولیه در تحلیل پارس
نرخ خوراک مجتمعهای پتروشیمی صرف نظر از فروش داخلی یا صادراتی بر مبنای ریال معادل ارزی محاسبه میشود که بر اساس تصویب هیئت وزیران در سال 98، نرخ میعانات گازی، گاز طبیعی خوراک و دیگر خوراکهای تحویلی به واحدهای پتروشیمی داخلی توسط شرکتهای تابعه وزارت نفت، نرخ میانگین سامانه نیما است.
افزایش هزینه مواد اولیه میتواند منجر به افزایش قیمت تمام شده محصول، شود. اما به دلیل همبستگی بالایی که بین نرخ خوراک و قیمت محصولات شرکت وجود دارد، افزایش در نرخ خوراک با افزایش فروش شرکت همراه بوده و ریسکی از این بابت به شرکت تحمیل نمیشود.
جدول زیر مقدار مواد اولیه شرکت و قیمت هر یک و همچنین پیشبینی روند آن تا پایان سال 1401 را نشان میدهد. در ترکیب بهای تمام شده شرکت، گاز غنی با 67 درصد بیشترین سهم را به خود اختصاص داده است.

سربار
حقوق و مزایای نماد پارس با توجه به نرخ افزایش حقوق و دستمزد در سال 1401 (50 درصد) حدود 297 میلیارد تومان محاسبه شده است. دیگر اقلام موردنظر در بخش سربار شرکت شامل استهلاک، سوخت، هزینه مواد مصرفی، هزینه حمل و نقل و انتقالات و سایر است. پیشبینی مبالغ آیتمهای سربار تحلیل بنیادی پارس در جدول زیر ارائه شده است.

صورت سود و زیان در تحلیل پارس
در ادامه برای تحلیل بنیادی پارس صورت سود و زیان آن نمایش داده شده است. شرکت پتروشیمی پارس در 9 ماهه اول سال 1401، 39 هزار میلیارد تومان درآمد عملیاتی داشته است. این شرکت بیش از 1,500 میلیارد تومان از درآمد عملیاتی خود را را به سود ناخالص تبدیل کرده است. درآمدهای عملیاتی این شرکت تا انتهای سال 1401 حدود 51 هزار میلیارد تومان پیشبینی شده است. با کسر دیگر هزینههای و درآمدهای حاصل از سرمایهگذاریها، سود خالص این شرکت تا انتهای سال حدود بیش از 13 هزار میلیارد تومان پیشبینی شده است. اقلام صورت سود (زیان) شرکت در جدول زیر آمده است.

سود مجمع (DPS) پارس
مجمع عمومی عادی سالیانه سال مالی منتهی به 29 اسفند 1400 شرکت پتروشیمی پارس در تاریخ 1401/03/31 برگزار شد. سود نقدی پارس در این مجمع 270 ریال به ازای هر سهم از محل سود قابل تخصیص، تصویب شد. EPS پارس در سال مالی 1400 معادل 337 ریال بود؛ بنابراین شرکت حدود 80 درصد از سود خالص به دست آمده به ازای هر سهم را به عنوان DPS پارس در میان سهامداران تقسیم کرده است.
سود سهامداران حقیقی در تاریخ 14 تیر 1401 از طریق شماره حساب اعلام شده در سامانمنه سجام واریز شد. سایر سهامداران حقیقی که در سامانه سجام ثبتنام نکردهاند، از تاریخ 1401/07/11 امکان دریافت سود خود را از کلیه شعب بانک تجارت در سراسر کشور دارند. زمانبندی پرداخت سود نقدی پارس برای سایر سهامداران به شرح جدول زیر است.
شرح | تاریخ پرداخت سود نقدی | نحوه پرداخت سود نقدی |
---|---|---|
صندوقهای سرمایهگذاری و سبدگردانها | 1401/04/14 | از طریق شماره حساب اعلام شده در سامانه سجام |
سهامداران حقوقی | 1401/05/12 | از طریق شماره حساب اعلام شده در سامانه سجام |
سهامداران عمده حقوقی | از شهریور تا بهمن 1401 | از طریق شماره حساب اعلامی به شرکت پتروشیمی پارس |
تحلیل EPS و P/E تحلیلی منتهی 1401/12/29
در تحلیل بنیادی پارس نرخ اتیلن 185 دلار کمتر از آخرین نرخ پلتس در نظر گرفته شده است. همچنین ضریب خوراک دریافتی واحد استحصال اتان نیز 70 درصد لحاظ شده است. با درنظرگرفتن 30 درصد تورم در سال 1401 و میانگین نرخ دلار 28,500 تومانی در این سال، میزان سود خالص پارس به ازای هر سهم (EPS) 277 ریال محاسبه شده است. با توجه به قیمت سهام این شرکت در تاریخ 1401/12/10 در سایت www.tsetmc.com (212،740 ریال) نسبت پی بر ای فوروارد پارس 10.8 محاسبه شده است.

لازم به ذکر است که در این تحلیل مقدار فروش استایرن منومر به دلیل تعطیلی واحد استایرن و اتیل بنزن 80 هزار تن کمتر در نظر گرفته شده است.
میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه انجام تحلیل بنیادی مقاله آموزش تحلیل بنیادی را مطالعه کنید.
سوالات متداول
مجمع پارس برای سال مالی 1400 در تاریخ 31 خرداد 1401 برگزار شد.
نسبت P بر E پارس برای سال مالی 1401 توسط تحلیلگران انیگما 10.8 محاسبه شده است.
شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس مهمترین سهامدار این شرکت است.