مقالات تحلیل‌ بنیادی

تحلیل بنیادی فجهان- شركت مجتمع جهان فولاد سیرجان

تحلیل فجهان به‌عنوان یکی از شرکت‌های فعال در عرصه صنعت آهن و فولاد در این مقاله مورد بررسی قرار داده شده است. امروزه یکی از اساسی‌ترین پایه‌های اقتصادی کشورهای جهان را صنایع آهن و فولاد تشکیل داده است. تولید و مصرف فولاد یکی از شاخص‌های اصلی توسعه‌یافتگی کشورها و جوامع به‌شمار می‌آید. شرکت مجتمع جهان فولاد سیرجان به‌عنوان یکی از تولیدگنندگان فولاد در سال 1391 تاسیس و در سال 1400 با نماد فجهان در بورس اوراق بهادار پذیرفته شد. در این مقاله به تحلیل بنیادی فجهان و محاسبه EPS و P/E تحلیلی این شرکت پرداخته شده است.

  • برای آشنایی با مفاهیم تحلیل بنیادی و رویکرد‌های آن مطالعه مقاله تحلیل بنیادی چیست پیشنهاد می‌شود.

موضوع فعالیت فجهان

شركت مجتمع جهان فولاد سیرجان فعالیت خود را در زمینه تولید محصولات فولادی از جمله آهن‌اسفنجی با ظرفیت سالیانه یک میلیون تن آغاز کرده است. امروزه فعالیت این شرکت شامل تولید آهن‌اسفنجی، شمش فولادی، انواع میلگرد و گازهای صنعتی می‌باشد.

باتوجه به موقعیت مکانی و نزدیکی به مجتمع سنگ‌آهن گل‌گهر، قرار داشتن در مرکز اتصال شاه‌راه‌های ارتباطی جاده‌ای چهار استان و همچنین نزدیک بودن به آب‌های آزاد خلیج‌فارس، وجود راه‌آهن سراسری و منطقه ویژه آزاد تجاری و اقتصادی، یکی از توجیه‌پذیرترین مناطق کشور جهت سرمایه‌گذاری و احداث کارخانه‌های مادر در زمینه مس، آهن، سنگ‌های معدنی و ساختمانی و مهم‌تر فولاد، صنايع فولادسازی، تهيه كنسانتره سنگ‌آهن و گندله‌سازی، كارخانه احيا مستقيم، شمش فولادی و… بوده است. این شرکت باتوجه به زيرساخت‌های موجود بابت دسترسی به بازارهای داخلی و خارجی از نظر تامین مواد اولیه و همچنین در زمینه فروش محصولات محدودیتی ندارد.

در بررسی طرح‌های توسعه‌ای شرکت اشاره شده است که صادرات و بریکت‌سازی برای ذخیره‌سازی به‌عنوان طرح‌های کوتاه‌مدت در دست اجرا هستند. احداث واحد ۱.۱ میلیون تنی ورق آلیاژی هم طرح بلندمدت شرکت است.

بررسی فروش داخلی و صادراتی فجهان

در شركت مجتمع جهان فولاد سیرجان، فروش صادراتی محصول شمش فولادی در بورس کالا و خارج از بورس فروخته می‌شود که تعیین قیمت آن به صورت مزایده مشخص می‌شود که در سال مالی منتهی به 29 اسفند ماه 1402 مقدار 100،195 تن شمش فولادی با میانگین قیمت 475 دلار و میانگین نرخ تبدیل 378،436 ریال در هفت مرحله انجام شده است.

در تحلیل بنیادی فجهان بخش عمده‌ای از تولید، در بازار داخلی به فروش می‌رسد و صادرات سهم حدود 20 درصدی از مجموع فروش این شرکت را به خود اختصاص داده است. در نمودار زیر ترکیب فروش داخلی و صادراتی شرکت طی سال‌های اخیر بررسی شده است.

ترکیب فروش داخلی و صادراتی فجهان

سرمایه و ترکیب سهامداران در تحلیل فجهان

سرمایه شرکت در بدو تاسیس مبلغ 10٬000 میلیون ریال بوده که طی چندین مرحله افزایش سرمایه به مبلغ 135٬000٬00 میلیون ریال رسیده است.

شرکت واسط مالی خرداد دوم با داشتن بیش از 42 درصد از سهام فجهان، سهامدار عمده این شرکت به حساب می‌آید. از دیگر سهامداران این شرکت می‌توان به صندوق بارنشستگی ملی صنایع مس ایران اشاره کرد. در ادامه جدول سهامداران بالای یک درصد در تحلیل فجهان آمده است.

فهرست سهامداران فجهان

شرکت فولاد مبارکه اصفهان در حالت تلفیقی به‌همراه زیرمجموعه‌های خود مالکیت حدود 47 درصد از سهام فجهان را در اختیار دارد. همچنین شرکت ملی صنایع مس ایران با 37٫94 درصد در جایگاه دوم سهامداران تلفیقی این شرکت قرار دارد.

فهرست سهامداران تلفیقی فجهان

محصولات شرکت فولاد سیرجان

یکی از محصولات شرکت مجتمع جهان فولاد سیرجان، آهن‌اسفنجی است که در حال حاضر در یک خط و به ظرفیت اسمی تولید سالیانه 900 هزار تن در سه شیفت فعال است. محصول دیگر این شرکت بریکت سرد است که با ظرفیت تولید 54٬000 تن در سال و یک شیفت مشغول به تولید است. همچنین یک خط شمش فولاد بیلت به ظرفیت اسمی سالیانه یک میلیون تن تولید در سه شیفت و میلگرد آجدار به ظرفیت اسمی سالیانه 500 هزار تن تولید در دو شیفت فعال هستند. خط تولید گازهای صنعتی نیز با ظرفیت سالیانه 185 هزار تن به تولید گازهای اکسیژن، نیتروژن و آرگون فعال است.

روند تولید محصولات در سال 1402

همان‌طور که در این تصویر مشاهده می‌شود، شرکت فولاد خوزستان در دوره 12 ماهه سال مالی 1402 از فروش محصولات خود، بیش از 17 هزار و 64 میلیارد تومان درآمد داشته است.

بررسی عملکرد فجهان

علاوه بر این، مجتمع جهان فولاد سیرجان در دوره ۳ ماهه منتهی به شهریور ۱۴۰۳ از فروش محصولات خود، بیش از 6 هزار و 508 میلیارد تومان درآمد داشته است. فجهان در این فصل 336 هزار تن فروش داشت که 32 درصد بیشتر از فصل قبل بود. در این فصل نرخ فروش شمش 9.5 درصد و میلگرد 4 درصد افزایش و نرخ اسفنجی 1.5 درصد کاهشی بود. رشد بیشتر بهای تمام شده در این فصل سبب افت شدید حاشیه سود شرکت شده است.

بررسی عملکرد فصلی فجهان

فروش در تحلیل بنیادی فجهان

فجهان در دوره 12 ماهه منتهی به سال 1402، 833٬278 تن از محصولات خود را به‌فروش رسانده است. مطابق جدول زیر مقدار فروش شمش (داخلی) در سال مالی 1403، 400 هزار تن و شمش (صادراتی) 67 هزار تن پیش‌بینی شده است.

نرخ فروش آهن‌اسفنجی شرکت بر اساس میانگین 50 درصد قیمت فروش نقدی شمش فولاد خوزستان تعیین می‌شود. قیمت پایه شمش فولاد خوزستان 95 درصد FOB بندرعباس است. نرخ فروش میلگرد نیز تقریبا 111 درصد قیمت شمش فولاد خوزستان است. در جدول نرخ فروش تمامی محصولات فجهان قابل مشاهده است.

همانطور که از نحوه قیمت‌گذاری محصولات در تحلیل فجهان مشخص است فروش میلگرد حاشیه سود به مراتب بیشتری نسبت به فروش شمش دارد، به‌همین دلیل شرکت بخش عمده محصولات شمش تولیدی خود را به میلگرد تبدیل کرده و با نرخ‌های بالاتری در بورس کالا به فروش می‌رساند. همچنین فروش صادراتی به‌صورت مزایده انجام می‌شود و کف قیمت فروش بر اساس قیمت‌های متال بولتن است.

لازم به ذکر است که عمده فروش شرکت به‌صورت نقدی است و باقی فروش به‌صورت اعتباری و با ضمانت‌نامه بانکی انجام می‌شود که حداکثر زمان وصول آن‌ها 90 روز است. در جدول زیر میزان فروش، نرخ محصولات و مبلغ فروش محصولات در تحلیل فجهان برای دوره‌های مالی گذشته و همچنین پیش‌بینی آن برای سال مالی 1403 نمایش داده شده است.

مقدار، قیمت و مبلغ مواد اولیه در تحلیل فجهان

مهم‌ترین ماده اولیه شرکت مجتمع جهان فولاد سیرجان گندله است. گندله این شرکت تماما از شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر تامین و از طریق نوار نقاله به شرکت منتقل می‌شود. از این رو فجهان در پایان سال مالی 1402 برای تامین 1٬341٬841 تن مواد اولیه شرکت مبلغ 6٬350 میلیارد تومان هزینه کرده است.

مقدار، قیمت و مبلغ مواد اولیه در تحلیل فجهان

سربار فجهان

هزینه سربار فجهان در پایان سال مالی 1402، 7٬515 میلیارد تومان است. جزئیات آیتم‌های سربار در تحلیل فجهان مانند حقوق و مزایا، سوخت، استهلاک و… در جدول زیر برای 4 دوره مالی گذشته و همچنین پیش‌بینی آن برای سال مالی 1403 آورده شده است. مطابق این جدول هزینه سربار فجهان در سال مالی 1403 مبلغ 11٬470 میلیارد تومان پیش‌بینی می‌شود.

سربار فجهان

صورت سود و زیان در تحلیل بنیادی فجهان

در ادامه صورت سود و زیان فجهان مورد بررسی قرار گرفته است. باتوجه به جدول زیر درآمدهای عملیاتی این شرکت در سال مالی 1402، 17٬064 میلیارد تومان بوده است که با کسر بهای تمام‌شده از درآمدهای عملیاتی، سود ناخالص در این دوره حدود 3٬164 هزار میلیارد تومان است. در تحلیل فجهان درآمدهای عملیاتی و سود ناخالص این شرکت در دوره 12 ماهه منتهی به سال 1403 به‌ترتیب مبلغ 26٬503 میلیارد تومان و 6٬343 میلیارد تومان برآورد می‌شود. با کسر سایر هزینه‌ها سود خالص در سال جاری 5٬351 میلیارد تومان پیش‌بینی می‌شود.

صورت سود و زیان در تحلیل بنیادی فجهان

حاشیه سود فجهان چقدر است؟

درآمد عملیاتی شرکت در سال 1402، حدود 17 هزار میلیارد تومان بود که 23 درصد نسبت به دوره مشابه رشد داشته است، در کنار آن رشد بیشتر بهای تمام شده سبب کاهش حاشیه سود و رشد 11 درصدی سود ناخالص شده است. حاشیه سود ناخالص این دوره 18.5 درصد است که نسبت به دوره مشابه 2.2 واحد درصد کاهش نشان می‌دهد.

 1399140014011402
 حاشیه سود ناخالص34%17%21%19%
 حاشیه سود عملیاتی32%16%19%16%
 حاشیه سود خالص24%14%16%16%

سود مجمع (DPS) در تحلیل فجهان

شرکت مجمتع جهان فولاد سیرجان در دوره 12 ماهه منتهی به تاریخ 1402/12/29 به ازای هر سهم مبلغ 242 ریال سود خالص ساخته است. مجمع عمومی عادی سالیانه فجهان در تاریخ 1403/03/08 برگزار شد. مطابق تصمیمات صورت‌گرفته در مجمع فجهان، شرکت در سال 1402 به ازای هر سهم 60 ریال سود نقدی تقسیم کرده است.

محاسبه EPS و P/E تحلیلی منتهی به سال مالی 1403

در تحلیل بنیادی فجهان نرخ بیلت 456 دلار، نسبت قیمت میلگرد به بیلت 116 درصد و قیمت گندله در سال 1403، 24 درصد بیلت در نظر گرفته شده است. پیش‌بینی می‌شود سود خالص این شرکت به ازای هر سهم آن تا پایان سال 1403، 411 ریال باشد.

همچنین در این تحلیل قیمت دلار 50٬000 تومان در نظر گرفته شده است. با تقسیم قیمت روز این سهم در تاریخ 1403/10/01 بر EPS تحلیلی، نسبت P/E در تحلیل فجهان 7/1 محاسبه می‌شود.

محاسبه EPS و P/E تحلیلی منتهی به سال مالی 1403

مقاله پیشنهادی: آموزش تحلیل بنیادی

نمودار قیمتی در تحلیل بنیادی فجهان

چارت زیر روند قیمت فجهان از ابتدای سال ۱۴۰۲ تاکنون را نشان می‌دهد. طبق این نمودار قیمت فجهان در تاریخ 3 تیر 1402 به بیشترین مقدار خود (3,320 ریال) رسید. در تاریخ نگارش این مقاله (1 دی ۱۴۰۳) قیمت این سهم در محدوده 2,900 ریال در حال نوسان است.

نمودار قیمتی در تحلیل بنیادی فجهان

سوالات متداول

مهم‌ترین سهامداران فجهان چه کسانی هستند؟

شرکت‌های واسط مالی خرداد دوم و صندوق بازنشستگی ملی صنایع مس ایران با درصدهای بیش از 42 و 32 درصد مهم‌ترین سهامداران فجهان هستند.

سود نقدی فجهان چقدر است؟

فجهان در دوره مالی سال 1402 به ازای هر سهم 60 ریال سود نقدی تقسیم کرده است.

EPS تحلیلی فجهان در سال مالی 1403 چقدر است؟

ای پی اس تحلیلی فجهان برای سال مالی 1403 مبلغ 396 ریال پیش‌‌بینی می‌شود.

3.6/5 - (5 رای)
نمایش بیشتر

تیم تحریریه انیگما

تیم ما متشکل از نویسندگان و تحلیلگران متخصص در حوزه اقتصاد و بازار سرمایه است. هدف ما ارائه مطالب جامع، دقیق و کاربردی در تمامی زمینه‌های اقتصادی است، تا بتوانیم به‌عنوان مرجعی معتبر، اطلاعات مورد نیاز را برای تصمیم‌گیری‌های بهتر در اختیارتان قرار دهیم.

مقاله‌های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا