تحلیل بنیادی سشرق «شرکت سیمان شرق»
در این مقاله تحلیل بنیادی سشرق بهعنوان یکی از بزرگترین کارخانههای تولید سیمان در کشور انجام شده است. شرکت سیمان شرق در سال 1332 با سرمایه اولیه 30 میلیون ریال تاسیس شد. ظرفیت تولید این شرکت 2 میلیون تن سیمان، 2 میلیون تن کلینکر و 165 هزار تن آهک را در سال است. شرکت سیمان شرق در سال 1356 با نماد «سشرق» در سازمان بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شد. در ادامه به بررسی جایگاه این شرکت در صنعت سیمان و همچنین تحلیل بنیادی سشرق از طریق محاسبه EPS و P/E منتهی به سال مالی 1403 آن پرداخته شده است.
- برای آشنایی بیشتر با تحلیل بنیادی و مقایسه آن با تحلیل تکنیکال مقاله تحلیل بنیادی چیست پیشنهاد میشود.
جایگاه سشرق در صنعت سیمان، آهک و گچ
پیش از آنکه به تحلیل بنیادی سشرق پرداخته شود، باید گفت که این شرکت در زمینه تاسیس و بهرهبرداری از کارخانههای سیمان، اکتشاف و بهرهبرداری از معادن فعال است. همچنین هرگونه فعالیت صنعتی، معدنی و معاملات بازرگانی مرتبط با شرکت نیز از فعالیتهای این شرکت است.
مشارکت و سرمایهگذاری در سایر شرکتهای صنعتی و معدنی و بازرگانی از اقدامات فرعی شرکت محسوب میشود. این مشارکتها عمدتا در زمینههای تولید سیمان خاکستری، آهک، ارائه خدمات حمل و نقل، تولید فرآوردههای بتنی، تولید سیمان سفید و تولید ذغال سنگ انجام میشود. این شرکت هم در بازار داخلی و هم بازار صادراتی فعالیت میکند.
شرکت سیمان شرق بر اساس گزارشهای 9 ماهه منتهی به 31 خرداد 1403، با فروش 1.4 میلیون تن محصول از جهت مقداری میان سایر شرکتهای بورسی این صنعت در رده دهم قرار دارد. از طرفی سهم فروش داخلی شرکت از کل بازار داخلی 4.2 درصد و در فروش صادراتی 5.22 درصد بوده است. در مقاله تحلیل صنعت سیمان میتوانید با این صنعت در دنیا و ایران بیشتر آشنا شوید.
سرمایه و ترکیب سهامداران در تحلیل بنیادی سشرق
سرمایه سشرق در بدو تاسیس مبلغ ۳۰ میلیون ریال بوده که طی چندین مرحله افزایش یافته است. بر اساس آخرین اخبار، هیئت مدیره سشرق طی اطلاعیهای تصویب شده (21 خرداد 1403) پیشنهاد افزایش سرمایه شرکت از 265 میلیارد تومان به 500 میلیارد تومان از محل سود انباشته و به منظور جلوگيری از خروج وجه نقد و حفظ و تقويت سرمايه در گردش را جهت اظهارنظر به حسابرس و بازرس قانونی ارسال کرده است.
مهمترین سهامدار در تحلیل بنیادی سشرق، شرکت توسعه سرمایه و صنعت غدیر با مالکیت 41٫61 درصد سهام است. پس از آن، شرکت سیمان سپاهان با داشتن ۱۱٫۷۵ درصد از سهام سشرق در جایگاه دوم سهامداران این شرکت قرار گرفته است. لیست سهامداران اصلی و درصد مالکیت آنها در تحلیل بنیادی سشرق به شرح تصویر زیر است.
همانطور که در تصویر زیر مشاهده میشود، در حالت تلفیقی، سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح به همراه زیرمجموعههای خود مالکیت 57.27 درصد از سهام سشرق را در اختیار دارد. لیست سهامداران این شرکت و سایر شرکتهای فعال در بازار سرمایه به صورت تلفیقی به همراه شرکتهای زیرمجموعه آنها در محصول سهامداران در سامانه انیگما قابل مشاهده است.
محصولات و نحوه قیمتگذاریها در تحلیل بنیادی سشرق
محصولات اصلی سشرق شامل سیمان و کلینکر است. همانطور که گفته شد، بازارهای شرکت شامل بازارهای داخلی و صادراتی بوده و بازار اصلی این شرکت فروش در داخل استان خراسان است. تمامی فروش داخلی شرکت از طریق بورس کالا و قیمت پایه فروش داخلی محصولات بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا در این بورس تعیین میشود.
قیمتگذاری محصولات صادراتی سشرق بهصورت کمیسیونهای فروش، مصوبات هیئت مدیره و همچنین کشش بازار تعیین میشود. محصول فروشرفته از طریق مبادی رسمی گمرکی با پروانه سبز گمرکی خارج شده و در نهایت ارز حاصل از فروش از طریق سامانههای نیما و سنا در بازار متشکل ارزی و سامانه جامع تجارت بهفروش رسیده و مبالغ ریالی به حساب شرکت واریز میشود.
میزان تولید سیمان و کلینکر در تحلیل بنیادی سشرق
سیمان شرق در دوره 9 ماهه منتهی به 31 خرداد 1403، در مجموع حدود 1.3 میلیون تن کلینکر تولید کرده که سیمان تولیدشده از آن در دوره مذکور حدود 1.4 میلیون تن بوده است. این شرکت در این دوره 65 درصد از ظرفیت اسمی تولید، کلینکر و حدود 70 درصد از ظرفیت اسمی محصول سیمان خود را تولید کرده است. این شرکت در دوره مشابه سال قبل 1.24 میلیون تن سیمان تولید کرده بود که اعداد و ارقام نشان از رشد 11.5 درصدی تولید سیمان در 9 ماهه 1403 دارد.
در نمودار ذیل روند تولید سیمان شرق طی دورههای زمانی مشابه از سال 1398 تا 1403 آورده شده است:
مقدار، قیمت و مبلغ فروش محصولات سیمان شرق
مجموع فروش شرکت در دوره مالی 9 ماهه منتهی به 1403/03/31، حدودا هزار میلیارد تومان بوده است. میزان فروش ریالی محصولات شرکت در دوره مالی مذکور نسبت به دوره مشابه سال گذشته با توجه به افزایش مقدار و نرخهای فروش سیمان داخلی و صادراتی حدود 52 درصد افزایش داشته است. شرکت با بهرهگیری از مزایای رقابتی مانند کیفیت محصول، دسترسی نزدیک و آسان به بازار مشهد بهعنوان بزرگترین بازار سیمان در شرق کشور و ایجاد بازارهای هدف جدید در مناطق مختلف سعی کرده است تا سهم بازار خود را حفظ کند. در تحلیل بنیادی سشرق پیشبینی میشود، شرکت در پایان سال مالی ۱۴۰۳، مبلغ 1٬406 میلیارد تومان فروش داشته باشد.
مقدار، قیمت و مبلغ فروش تحلیل بنیادی سشرق در تصویر زیر نمایش داده شده است.
مقدار، قیمت و مبلغ مواد اولیه در تحلیل بنیادی سشرق
مواد اولیه مصرفی در تحلیل بنیادی سشرق شامل سنگ آهک، سنگآهن و گچ، بوکسیت، مارل و سرباره هستند. در گزارش تفسیری مدیریتی شرکت آمده که عمده مواد اولیه شرکت شامل سنگ مارل، آهک از معادن خود شرکت استخراج و سنگ گچ نیز در دوره مورد گزارش از محل دپوی ایجاد شده در سنوات قبل تامین میشود. سنگ آهن نیز از معادن شهرستان خواف، قاین و نیشابور و متناسب با نرخهای جهانی تامین شده است.
در تصویر زیر، جزئیات مصرف مواد مذکور و همچنین پیشبینی روند مصرف آنها ارائه شده است. طبق مفروضات در تحلیل بنیادی سشرق، این شرکت در سال مالی 1403، 201 میلیارد تومان برای تامین مواد اولیه خود هزینه خواهد کرد.
سربار در تحلیل بنیادی سشرق
در گزارش مالی 9 ماهه 1403 این شرکت، 664 میلیارد تومان هزینه سربار بوده که نسبت به دوره مشابه سال قبل 63 درصد افزایش داشته است. 38 درصد از هزینههای سربار به هزینه برای سوخت و 27 درصد از آن به هزینه دستمزد اختصاص داشته است. همچنین مجموع هزینههای سربار تا پایان سال مالی 1403 در تحلیل بنیادی سشرق، 915 میلیارد تومان برآورد شده است. تصویر زیر جزئیات هزینههای پرداختشده برای هر یک از اقلام سربار را نشان میدهد.
صورت سود و زیان در تحلیل بنیادی سشرق
در این بخش از تحلیل بنیادی سشرق به بررسی صورت سود و زیان این شرکت پرداخته شده است. میزان درآمدهای عملیاتی سشرق در 9 ماهه منتهی به 31 خرداد 1403، برابر با هزار میلیارد تومان بود که نسبت به دوره مشابه سال قبل رشد 52 درصدی داشته است. از کل درآمدهای عملیاتی، میزان فروش داخلی 50 درصد و فروش صادراتی 65 درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل رشد کرده است.
همچنین بهای تمامشده شرکت در دوره مذکور مبلغ 855 میلیارد تومان بوده که این ارقام در دوره مذکور نسبت به دوره مالی مشابه سال قبل 84 درصد افزایش داشته است. علت افزایش بهای تمامشده سشرق، افزایش بهای تمام شده ناشی از افزایش دستمزدها، طرح طبقهبندی مشاغل، افزایش نرخ حاملهای انرژی، تعمیرات و قطعات، حمل و نقل و بطور کلی شرایط بازار تورمی بوده است.
میزان سود ناخالص سشرق در دوره مذکور برابر با 175 میلیارد تومان بوده که نسبت به دوره مشابه افت 17 درصدی داشته است. سود خالص شرکت نیز به دلیل رشد هزینهها به ویژه هزینههای مالی با افت 27 درصدی نسبت به دوره مشابه همراه بوده است. با توجه به مفروضات مندرج در صورت سود و زیان، پیشبینی میشود، سود خالص سشرق در سال مالی ۱۴۰۳ حدود 616 میلیارد تومان باشد.
برآورد EPS و P/E تحلیلی در تحلیل بنیادی سشرق
بر اساس مفروضات در تحلیل بنیادی سشرق نرخ فروش محصولات داخلی صنعت سیمان در سال 1403 معادل 30 درصد رشد داده شده است. با درنظرگرفتن 30 درصد تورم و میانگین دلار 50 هزار تومانی در سال 1403، سود سشرق به ازای هر سهم (EPS) در پایان سال مالی 1403 مبلغ 2٬321 ریال پیشبینی میشود. با توجه به قیمت سهام این شرکت در تاریخ 1403/05/15 در سایت www.tsetmc.com (12٬920ریال)، نسبت قیمت به درآمد شرکت 5٫6 واحد محاسبه شده است.
در مقاله آموزش تحلیل بنیادی نحوه محاسبه هر یک از موارد فوق توضیح داده شده است و کاربران انیگما میتوانند از طریق قابلیت شخصیسازی در سایت انیگما، مفروضات را تغییر داده و نتیجه تحلیل سشرق را مشاهده کنند. در تصویر فوق میانگین EPS تحلیلگران، میانگینی از تحلیل کاربران انیگما از این سهم است. از طرق لینک بهترین سهم میتوانید به لیست شرکتهای تولیدی با کمترین P/E فوروارد دسترسی داشته باشید.
نمودار قیمتی سشرق
در چارت زیر روند قیمتی سهام سشرق از سال 1390 تا به امروز قابل مشاهده است. با توجه به این نمودار، قیمت سهام شرکت سیمان شرق بعد از طی یک روند صعودی در تاریخ ۱۴۰۲/۰۴/۰۵ به بالاترین مقدار خود یعنی ۱۶٬۶۱۰ ریال رسید. در حال حاضر قیمت سهام سشرق در زمان نگارش این مقاله مبلغ 12٬920ریال با ارزش بازار 3٬428 میلیارد تومان است.
سوالات متداول
شرکت توسعه و سرمایه غدیر و سیمان سپاهان از سهامداران عمده سشرق هستند.
تحلیلگران انیگما در تحلیل سشرق EPS تحلیلی منتهی به پایان سال مالی 1403 را 2٬321 ریال برآورد کردهاند.
با توجه به قیمت روز سهم در تاریخ 1403/05/15 نسبت پی بر ای سشرق 5٫6 واحد محاسبه شده است.
بسیارعالی
سپاس 🙏🏼🌹