آموزش بورسسرمایه‌گذاری

سرمایه گذاری در بورس چیست؟ صفر تا صد سرمایه گذاری در بورس

بورس راهی مناسب برای تامین مالی شرکت‌ها و سرمایه گذاری افراد جامعه است. سرمایه گذاری در بورس، یکی از روش‌های رایج سرمایه‌گذاری است که اغلب با خرید و فروش سهام و سایر اوراق بهادار و کسب سود از این طریق شناخته می‌شود. چنین شناختی اگرچه صحیح است، اما کامل نیست! بورس، مجموعه‌ای متشکل از بازارها، ابزارها و روش‌های سرمایه گذاری است که امکان فعالیت در این بازار را برای همه‌ی اقشار جامعه فراهم می‌کند. از طرفی رونق بازار بورس، یکی از نشانه‌های پیشرفت اقتصادی است. بورس به عنوان شناخته‌شده‌ترین بازار برای سرمایه‌گذاری، وظیفه‌ جذب و به جریان انداختن دارایی‌های راکد را بر عهده دارد. بنابراین روش سرمایه گذاری در بورس، روشی برای تجمیع سرمایه‌های کوچک و راکد مردم و هدایت آن به سمت فعالیت‌های بزرگ اقتصادی نیز محسوب می‌شود.

اهمیت سرمایه گذاری در بازار بورس

سرمایه گذاری در بورس را می‌توان منفعتی چند جانبه دانست و راه برخورداری از این منفعت، شناخت بازار و قرارگیری در جایگاه مناسب است. در واقع سود سرمایه گذار، وابسته به فعالیت سرمایه‌پذیر و فعالیت سرمایه‌پذیر، وابسته به تامین سرمایه است. از طرفی پیشرفت اقتصادی، به کیفیت ارتباط این دو بستگی دارد و بورس، بستر ارتباط سرمایه‌گذاران و سرمایه‌پذیران است. از طرفی نحوه سرمایه گذاری به نوع استراتژی سهامداران بستگی دارد. یکی دیگر از اهمیت‌های معامله در بورس، معاملات با سرمایه کم است. بسیاری از افراد توانایی سرمایه گذاری با ارقام بالا را ندارند. این امر باعث می‌شود که سرمایه‌های خرد افراد جامعه، در یک بستر مناسب جمع‌آوری و جذب بخش تولید شود. در حال حاضر حداقل سرمایه گذاری در بورس، 500 هزار تومان و برای صندوق‌ها 100 هزار تومان است.

انواع بازارهای سرمایه گذاری در بورس ایران

بورس ایران به 4 بازار «بورس اوراق بهادار»، «فرابورس ایران»، «بورس کالا» و «بورس انرژی» تقسیم می‌شود. در هر بخش، چند بازار و روش‌های مختلف برای سرمایه‌گذاری وجود دارد. انتخاب روش سرمایه گذاری در بورس به استراتژی و برنامه‌های فردی هر معامله‌گر بستگی دارد. به طور کلی معاملات سهام، انواع صندوق‌های کالایی همچون طلا، خرید خودرو و ملک در بورس کالا و… در این بازارها صورت می‌گیرد. آشنایی با این بازارها، روش‌ها و انواع سرمایه گذاری، گام نخست فعالیت در بازار سرمایه است که در ادامه به توضیح هر یک پرداخته شده است.

بورس اوراق بهادار

بورس اوراق بهادار به عنوان قدیمی‌ترین بورس، بزرگترین بخش بازار سرمایه از نظر تعداد و حجم معاملات است. شرکت‌های سهامی عام، ناشرین اصلی اوراق در این بازار هستند. هر شرکت بورسی دارای یک نماد رسمی است که در بازار سهام به واسطه آن شناسایی و در تابلو بورس نمایش داده می‌شود. تابلو بورس دارای سه بخش «تابلو اصلی بازار اول»، «تابلو فرعی بازار اول» و «بازار دوم» است. نمادهای مندرج در این بخش‌ها از نظر مقدار سرمایه ثبت شده، سهام شناور، نسبت حقوق صاحبان سهام به کل دارایی، وضعیت سودآوری و… با یکدیگر متفاوت‌اند.

سازمان بورس و اوراق بهادار، شرایط و قوانین خاصی برای پذیرش و کنترل فعالیت شرکت‌ها در بورس دارد. سهام این شرکت‌ها پس از اخذ پذیرش از سازمان بورس و اوراق بهادار، در هر یک از بازارهای «بورس» عرضه می‌شوند. همچنین سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار برای کلیه افراد حقیقی و حقوقی دارای کد بورسی مجاز است.

فرابورس ایران

فرابورس دارای 7 بازار؛ اول، دوم، نوآفرین، پایه، توافقی و مشتقات است. از طرفی در فرابورس به تازگی ابزارها و روش‌های نوینی برای معامله در بورس ایجاد شده است. بسیاری از شرکت‌هایی که امکان دریافت پذیرش بورسی ندارند، می‌توانند در یکی از 7 بازار فرابورس پذیرفته شوند و سپس با ارتقای خود برای پذیرش بورسی اقدام کنند. در مقابل گاهی شرکت‌های بورسی به دلیل افت عملکرد، شرایط فعالیت در بورس را از دست می‌دهند و به فرابورس می‌پیوندند.

جایگاه شرکت‌ها در بازارهای بورس و فرابورس، با توجه به عملکردشان تعیین می‌شود و امکان تغییر آن به مرور زمان وجود دارد. بنابراین برای سنجش عملکرد شرکت‌ها، آشنایی با قوانین و شرایط اخذ پذیرش در بازارهای مختلف بورس و فرابورس ضرورت دارد. یادگیری این قوانین، یکی از بخش‌های مهم دوره‌های آموزش سرمایه گذاری در بورس ایران است.

بورس کالا

بورس کالا، بازاری برای معاملات کالاهای فیزیکی و اوراق بهادار مبتنی بر کالا، در بستری امن و یکپارچه است. برای سرمایه‌گذاری در بورس کالا، چهار بازار فیزیکی، فرعی، مشتقه و مالی وجود دارد. بازار املاک و مستغلات به تازگی در این بورس راه‌اندازی شده است. نحوه سرمایه گذاری در بورس کالا به این‌صورت است که هر یک از بازارها دارای چندین زیرمجموعه و قوانین مخصوص به خود هستند و نوعی خاص از معاملات را پوشش می‌دهند.

معامله در بورس کالا اغلب مورد توجه صاحبان کسب‌وکار و صنایع بزرگ است. محصولات پتروشیمی، صنعتی و معدنی، فرآورده‌های نفتی و محصولات کشاورزی مانند پسته و زعفران در بورس کالا، با کد بورسی حقوقی معامله می‌شوند. معاملات شمش طلا و خودرو در بورس کالا با کد بورسی حقیقی نیز انجام می‌شوند.

بورس انرژی

بورس انرژی، نوعی بورس کالایی برای معاملات حامل‌های انرژی و اوراق بهادار مبتنی بر آنها است که به دو بازار فیزیکی و مشتقه تقسیم می‌شود. هر دو بازار دارای رینگ داخلی و خارجی هستند. معاملات بازار فیزیکی صرفا مخصوص افراد حقوقی است. اما در بعضی از بخش‌های بازار مشتقه، امکان معاملات توسط اشخاص حقیقی نیز وجود دارد.

اگرچه تعدد بازارها و روش‌‌های معامله در بورس، مزیت این بازار محسوب می‌شود، اما عدم آشنایی با آن موجب سردرگمی سرمایه‌گذاران خواهد شد.

روش سرمایه گذاری در بورس

یکی از پیچیدگی‌های بازار سهام، تفکیک روش‌های سرمایه گذاری و انتخاب بهترین روش با توجه به اولویت‌ها و شرایط افراد مختلف است. از سوی دیگر سود سرمایه گذاری در بازار سهام، به توانمندی افراد در شناسایی روش‌های مناسب و تقسیم دارایی بین آنها بستگی دارد. با یادگیری نحوه‌ سرمایه گذاری در بورس از طریق یادگیری روش‌های مختلف، می‌توان از سود این بازار بهره‌مند شد. روش‌ های معامله در بورس به دو روش مستقیم و غیر مستقیم تقسیم می‌شوند. سرمایه گذاری مستقیم و غیرمستقیم در بورس، به نحوه‌ی ارتباط سرمایه‌گذار با بورس اشاره دارد. که در ادامه توضیح مختصری در خصوص هر یک ارائه شده است.

سرمایه گذاری مستقیم در بورس

برای آموزش سرمایه گذاری در بورس یادگیری مهارت‌های بورسی و روش‌های معامله‌گری ضرورت دارد. آموزش سرمایه‌گذاری در بورس، مشتمل بر دو بخش آموزش مفاهیم پایه مانند تابلوخوانی در سایت TSE و فیلترنویسی و آموزش پیشرفته شامل تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال است.

در روش مستقیم، تدوین استراتژی سرمایه گذاری و خرید و فروش سهام، برعهده‌ی فرد است. به عبارتی سرمایه‌گذار مستقیما وارد معاملات می‌شود. اما شناسایی و انتخاب سهام ارزنده می‌تواند از طریق یادگیری مهارت‌های بورسی یا براساس نتایج تحلیل سایر افراد انجام شود که در ادامه به هر یک از این روش‌ها اشاره شده است.

آموزش تحلیل بنیادی (فاندامنتال): در این روش تحلیل برای سرمایه گذاری در بورس، برای ارزیابی عملکرد شرکت‌های بورسی و شناسایی سهام ارزنده، از تحلیل بنیادی استفاده می‌شود. تحلیل بنیادی روشی آینده‌نگر است و سود سرمایه گذاری بلند مدت در بورس، به دقت نتایج تحلیل بنیادی بستگی دارد. تحلیل بنیادی مهم‌ترین بخش آموزش معامله در بورس محسوب می‌شود.

آموزش تحلیل تکنیکال: برای پیش‌بینی وضعیت سهام در آینده نزدیک، پیدا کردن بهترین زمان برای خرید یا فروش سهم و نوسانگیری در بورس، از تحلیل تکنیکال استفاده می‌شود. تحلیل تکنیکال روشی گذشته‌نگر است و آینده هر سهم را با توجه به سوابق قیمتی و حجم معاملات آن در گذشته، پیش‌بینی می‌کند. نتایج تحلیل تکنیکال برای سرمایه گذاری کوتاه‌مدت استفاده می‌شود.

فیلترنویسی بورس: این روش برای غربالگری سهام و شناسایی سهامی با ویژگی خاص است، برای مثال سهامی که اکنون در صف خرید هستند یا سهامی که حجم معاملات آنها از حجم مبنا بیشتر است. فیلترنویسی بورس در کنار سایر روش‌های تحلیلی کاربرد دارد.

سهام پیشنهادی: یکی دیگر از روش‌های سرمایه گذاری مستقیم در بورس، خرید و فروش سهام بر اساس نتایج تحلیل دیگران است. در این روش معامله در بورس، تحلیل بنیادی شرکت‌های بورسی و شناسایی سهام ارزنده توسط کارشناسان و تحلیلگران حرفه‌ای انجام می‌شود. سرمایه‌گذار نتایج تحلیل را دریافت و بر اساس آن در بورس سرمایه‌گذاری می‌کند.

نکات مهم برای سرمایه گذاری مستقیم در بورس

  • سیگنال بورسی برای سرمایه گذاری در بورس بر پایه نتایج تحلیل بنیادی ارائه شود.
  • مستندات تحلیل، همراه با سیگنال در اختیار سرمایه‌گذار قرار بگیرد.
  • سیگنال بورسی باید سهامی را برای خرید و سهامی را برای فروش معرفی کند. ارائه‌ی پیشنهاد خرید به تنهایی کافی نیست!
  • سیگنال بورسی باید از مرجع معتبر تحلیل بنیادی تهیه شود.

سرمایه گذاری غیر مستقیم در بورس

در روش غیر مستقیم، تحلیل بازار، انتخاب سهام و معاملات توسط کارشناسان بورسی انجام می‌شود. تدوین استراتژی می‌تواند بر عهده‌ی سرمایه‌گذار یا کارشناسان بورس یا هر دو باشد. در این روش معامله در بورس، سرمایه‌گذار و معامله‌گر دو فرد مجزا هستند. سرمایه‌گذار وارد معاملات نمی‌شود، بلکه دارایی خود را در اختیار معامله‌گر می‌گذارد و در ازای پرداخت کارمزد، از سود سرمایه‌گذاری در بورس منتفع می‌شود. سبدگردانی اختصاصی و صندوق‌های سرمایه گذاری، روش‌های سرمایه گذاری غیرمستقیم در بورس هستند که در ادامه به آن‌ها اشاره شده است.

صندوق سرمایه گذاری در بورس: سرمایه‌گذاری در صندوق سرمایه گذاری یکی از روش‌های سرمایه‌گذاری غیرمستقیم است. صندوق‌ها تنوع بسیار بالایی دارند. ساز و کار اصلیِ صندوق‌ها مشترک، اما اهداف و عملکردشان متفاوت است. مبنای اصلی تمام صندوق‌ها، تجمیع سرمایه افراد و سرمایه گذاری در دارایی‌هایی چون سهام شرکت‌های بورسی، اوراق، طلا، سپرده‌های بانکی و… است. در نهایت افراد با توجه به مبلغ سرمایه گذاری، از سود صندوق منتفع می‌شوند.

سبدگردانی اختصاصی: سبدگردانی اختصاصی، یکی دیگر از روش‌های سرمایه گذاری غیرمستقیم در بورس و عمدتا مخصوص مبالغ بالا است. در این روش، سرمایه‌گذار دارایی خود را در اختیار واسطی به نام شرکت سبدگردان قرار می‌دهد. کارشناسان سبدگردانی با توجه به مقدار سرمایه، میزان ریسک‌پذیری و سایر اولویت‌های فرد، تشکیل سبد سهام و مدیریت آن را بر عهده می‌گیرند. هزینه سبدگردانی، شامل کارمزد ثابت و بخشی از سود حاصل از سرمایه‌گذاری می‌شود.

برای آشنایی بیشتر با سبدگردانی و نحوه شناخت بهترین سبدگردان، مطالعه مقاله سبدگردانی چیست پیشنهاد می‌شود.

سبد پیشنهادی انیگما، روشی معادل سبدگردانی اختصاصی بورس است. در این روش، تحلیل بنیادی شرکت‌های بورسی، تحلیل ریسک، شناسایی سهام ارزنده و مدیریت زمان خرید و فروش هر سهم، برعهده‌ی کارشناسان انیگما است. نتیجه‌‌ی این تحلیل در قالب پرتفوی سهام آماده در اختیار کاربران قرار می‌گیرد. سرمایه گذاری در بازار سهام بر اساس سبد پیشنهادی انیگما، مقرون به صرفه‌تر از سبدگردانی اختصاصی است. در این روش سرمایه‌گذار تنها هزینه سبد را پرداخت می‌کند و شرکت انیگما در سود حاصل از سرمایه گذاری، سهمی ندارد.

استراتژی سرمایه گذاری در بورس

در بخش قبل (سرمایه گذاری مستقیم و غیرمستقیم)، به موضوع «تدوین استراتژی» اشاره شد. اما تدوین استراتژی سرمایه گذاری به چه معناست؟ موفقیت در معاملات بورسی، مستلزم رعایت اصول و قوانین مشخصی برای هر معامله‌گر است. به این اصول و قواعد که افراد را برای رساندن به اهداف مالی در بورس یاری می‌کنند، استراتژی بورسی گفته می‌شود. استراتژی در بورس در واقع نحوه‌ی مدیریت ریسک و بازده از طریق تقسیم دارایی بین بازارها و روش‌های مختلف سرمایه گذاری در هر بازه زمانی است. تمامی سرمایه‌گذاران حقیقی و حقوقی بورس، شرکت‌های سبدگردان و صندوق‌های سرمایه گذاری، دارایی خود را طبق استراتژی خاصی مدیریت می‌کنند.

پارامترهای مهم برای تدوین استراتژی سرمایه گذاری در بورس به روش مستقیم، به شرح زیر است:

  • تعیین زمانبندی سرمایه گذاری (بلندمدت، میان‌مدت، کوتاه‌مدت)
  • تعیین نحوه‌ی تخصیص سرمایه (شامل شناسایی سهام ارزنده، تشخیص زمان مناسب خرید و فروش و درصد تخصیص دارایی به هر سهم)

کیفیت استراتژی، به چهار مورد زیر بستگی دارد:

  1. شناخت بازارها و روش‌های مختلف معامله در بورس
  2. تحلیل ریسک و بازده روش‌های سرمایه گذاری
  3. اهداف سرمایه گذاری و شناسایی روش‌های منطبق بر آن
  4. آموزش سرمایه گذاری در بورس

انواع ریسک سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار

بورس، با توجه به ویژگی‌هایی چون نقدشوندگی بالا، امکان سرمایه گذاری با مبالغ کم، تنوع در روش‌های سرمایه گذاری و بازدهی بالا، جزو محبوب‌ترین روش سرمایه گذاری در ایران، خصوصا طی یک دهه اخیر بوده است. از طرفی بازدهی و ریسک، ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند و با افزایش بازدهی، ریسک سرمایه گذاری نیز افزایش می‌یابد و بورس نیز از این قاعده مستثنی نیست.

ریسک‌ سرمایه گذاری در بورس به دو گروه کلی تقسیم می‌شود:

  • ریسک‌های سیستماتیک (ریسک‌های وابسته به تصمیمات دولت، شرایط اقتصادی و سیاسی)
  • ریسک‌های غیرسیستماتیک (ریسک‌های مربوط به تصمیمات شرکت‌های بورسی و سرمایه گذاران)

بهترین سهام برای سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار تهران

به صورت کلی سهامی با ارزش ذاتی بالا، که در حال حاضر با قیمتی کمتر از ارزش واقعی خود به فروش می‌رسند، بهترین سهام برای سرمایه گذاری در بازار بورس هستند. اما استراتژی تشکیل سبد سهام برای هر فرد متفاوت است. انتخاب سهام بر اساس اهداف سرمایه گذاری، مقدار دارایی، ریسک‌پذیری، بازده مورد انتظار و بازه‌ زمانی مدنظر، متفاوت است.

برای مثال نوسان‌گیری در بورس بر اساس میزان عرضه و تقاضای روزانه و نهایتا هفتگی انجام می‌شود. در این روش ارزش ذاتی سهم و عملکرد شرکت ناشر چندان مطرح نیست. بنابراین سهمی که در کوتاه‌مدت بین 5 تا 10 درصد رشد قیمت داشته باشد، برای نوسان‌گیری مناسب است. اما از نظر تحلیلگران بنیادی، شناسایی بهترین سهام برای سرمایه گذاری در بورس، مستلزم بررسی تمام موارد کلی و جزئی مربوط به سهام، شرکت‌ها، صنایع بورسی، رخدادهای داخلی و خارجی است.

بهترین صنعت برای سرمایه گذاری در بازار بورس

شرکت‌های بورسی با توجه به نوع فعالیت، خدمات و محصولات به گروه‌ها و صنایع مختلفی تقسیم می‌شوند. همه‌ شرکت‌ها هنگام اخذ پذیرش، در یکی از گروه‌های صنعت قرار می‌گیرند و در حال حاضر 44 صنعت فعال در بورس ایران وجود دارد. شناسایی صنایع و نمادهای فعال در هر صنعت، یکی از پارامترهای مهم برای نحوه معامله در بورس با دیدگاه بلندمدت است.

اما چطور می‌توان بهترین صنعت برای سرمایه گذاری در بورس را شناسایی کرد؟ این امر مستلزم بررسی ویژگی‌های هر صنعت، عملکرد شرکت‌های بورسی فعال در آن، درک ارتباط صنایع با یکدیگر و عوامل تاثیرگذار بر صنایع مختلف است، برای انتخاب بهترین سهام موارد ذیل مد نظر قرار می‌گیرد:

  • نحوه قیمت‌گذاری در صنایع مختلف (قیمت‌گذاری دستوری یا آزاد)
  • تعداد شرکت‌های فعال در هر صنعت (قیمت‌گذاری رقابتی یا انحصاری)
  • میزان تاثیرپذیری از نرخ ارز (واردات مواد اولیه شرکت‌ها و صادرات محصولات)
  • رخدادهای داخلی و بین‌المللی (اثر تحریم‌ها- جنگ‌ها- روابط بین کشورها- وضع یا تغییر قوانین و…)

سخن آخر 

سرمایه‌گذاری یعنی تخصیص پول به فعالیتی خاص، که با هدف حفظ ارزش دارایی و کسب سود در آینده انجام می‌شود. اما دیدگاه افراد نسبت به چگونگی انجام این فعالیت، متفاوت است. برخی افراد، تبدیل دارایی نقد به کالاهایی با ارزش ذاتی بالا، مانند طلا و زمین و… را بهترین روش سرمایه گذاری می‌دانند. افراد ریسک‌پذیر، تخصیص دارایی نقد به فعالیت‌های اقتصادی، مانند خرید سهام شرکت‌ها، کارآفرینی و… را ترجیح می‌دهند و عده‌ای تقسیم دارایی بین هر دو روش را انتخاب می‌کنند. بورس، تنها بازاری است که از هر سه دیدگاه بالا پشتیبانی می‌کند. تنوع روش‌های سرمایه گذاری در بورس ایران، در کنار ویژگی‌هایی چون نقدشوندگی بالا، امکان سرمایه گذاری با مبالغ کم، شفافیت اطلاعاتی، نظارت مستقیم دولت و… توجه بسیاری را به این بازار معطوف کرده است.

4.3/5 - (6 رای)
نمایش بیشتر

تیم تحریریه انیگما

تیم ما متشکل از نویسندگان و تحلیلگران متخصص در حوزه اقتصاد و بازار سرمایه است. هدف ما ارائه مطالب جامع، دقیق و کاربردی در تمامی زمینه‌های اقتصادی است، تا بتوانیم به‌عنوان مرجعی معتبر، اطلاعات مورد نیاز را برای تصمیم‌گیری‌های بهتر در اختیارتان قرار دهیم.

مقاله‌های مرتبط

۴ دیدگاه

  1. با سلام
    بنده سوالی دارم آیا امکان دارد من حق اشتراک یک ماهه شما را خریداری کرده و براساس تحلیل های بنیادی شما سهامی خریداری کنم و در این یک ماهه با فروش آن سودی نصیبم شود یا اینکه باید صبر داشته باشم و حق اشتراک 6 ماه خرید کرده و برای بلند مدت روی آن حساب باز کنم لطفا از طریق تماس تلفنی اطلاع دهید

  2. سلام
    آیا آکادمی شما برای آموزش تحلیل بنیادی حرفه ای تر دوره هایی دارد؟بنده با توجه به اینکه مبلغ سرمایه ام به گونه ای نیست که بتوانم در خرید زمین و املاک وارد بشم قصد دارم با بورس و خرید سهام ارزشمند و آینده دار آشنا شوم و در بورس فعالیت کنم .البته ناگفته نماند اشخاصی هستند که با گرفتن مبالغی در حدود 10 میلیون تومن تحلیل بنیادی و سرمایه گذاری در بورس را آموزش می دهند نظر شما در این خصوص چیست.بذل محبت شما موجب امتنان است.

    1. سلام حتما دوره‌های پیشرفته تحلیل بنیادی نیز در اختیار مخاطبان قرار خواهد گرفت. همچنین شما می‌توانید با خرید سبد پیشنهادی انیگما که مبنای انتخاب سهام آن «تحلیل بنیادی» است، سود خوبی در این بازار کسب کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا