مقالات تحلیل‌ بنیادی

تحلیل بنیادی تاپیکو «شرکت سرمایه‌گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین»

شرکت تاپیکو به‌عنوان یکی از هلدینگ‌های چندرشته‌ای صنعتی و زیرمجموعه شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی (تحلیل شستا) شناخته می‌شود که در این مقاله به تحلیل بنیادی تاپیکو و محاسبه NAV آن پرداخته شده است.

  • مطالعه مقاله تحلیل بنیادی چیست به‌عنوان مقاله‌ای در راستای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص تحلیل بنیادی (فاندامنتال) پیشنهاد می‌شود.

آشنایی با تاپیکو

شرکت سرمایه‌گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین که در بازار سرمایه ایران با نماد «تاپیکو» شناخته می‌شود، در ابتدا با نام شرکت پالایش روغن آبادان شروع به کار کرد. این شرکت پس از تغییر نام‌های متعدد در سال ۱۳۹۰ با ادغام شرکت‌های وابسته به نام فعلی ثبت شد. در سال ۱۳۹۲ نیز به‌عنوان چهارصد و هفتاد و پنجمین شرکت در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شد. موضوع فعالیت تاپیکو، سرمايه‌گذاری در سهام شرکت‌ها و فعالیت شرکت‌های فرعی آن عمدتاً در زمینه صنايع پتروشیمیايی، شیمیايی و فرآورده‌های فرعی آن‌ها است.

جایگاه تاپیکو در صنعت

در تحلیل بنیادی تاپیکو باید گفت که این شرکت با در اختیار داشتن ۹۱ شرکت‌ مديريتی و غیرمديريتی در صنايع نفت، گاز، پتروشیمی، صنايع تاير و سلولزی در حال فعالیت است.

91 شرکت مدیریتی و غیرمدیریتی تاپیکو

امروزه این شرکت پس از دو دهه فعالیت اقتصادی به یکی از مهم‌ترین و سودآورترین شرکت‌ها در فهرست ۱۰ شرکت اول بازار سرمایه ایران به حساب می‌آید. در نمودار زیر درصد فعالیت تاپیکو در صنایع مختلف نمایش داده شده است. همانطور که در تصویر زیر پیداست عمده سرمایه‌گذاری‌های این شرکت در صنعت محصولات شیمیایی است.

صنعت شرکت نفت و گاز و پتروشیمی تامین

در ادامه شرکت‌های مدیریتی و غیرمدیریتی و محصولات وابسته زیرمجموعه در تحلیل تاپیکو آمده است.

شرکت‌های مدیریتی و محصولات وابسته زیرمجموعه در تحلیل تاپیکو
شرکت‌های غیر مدیریتی و محصولات وابسته زیرمجموعه در تحلیل تاپیکو

سرمایه و ترکیب سهامداران تاپیکو

سرمایه شرکت در بدو تاسیس مبلغ ۱۰ میلیون ریال بوده است. اکنون سرمایه شرکت پس از چندین مرحله افزایش سرمایه، به مبلغ ۱۰۱٬۵۰۰٬۰۰۰ میلیون ریال از محل مطالبات و آورده نقدی رسیده است.

سهامداران بالای یک درصد شرکت سرمایه‌گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین (تاپیکو) در تصویر زیر قابل مشاهده هستند. شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی به‌عنوان سهامدار عمده این شرکت بیش از ۶۶ درصد سهام تاپیکو را در اختیار دارد. پس از آن شرکت‌های سرمایه‌گذاری صبا تامین و صندوق بازنشستگی عشایر از سهامداران مهم در تحلیل بنیادی تاپیکو به شمار می‌آیند.

سهامداران تاپیکو

۸۳٫۷۵ درصد از سهام تاپیکو به‌ صورت تلفیقی در اختیار سازمان تامین اجتماعی است. منظور از سهامدار تلفیقی، سهامداری است که به‌ صورت غیرمستقیم و به واسطه زیرمجموعه‌هایش سهامدار یک شرکت است. در محصول سهامداران سایت تحلیل بنیادی انیگما سهامداران تمامی شرکت‌های سرمایه‌گذاری و تولیدی به‌ صورت تلفیقی به‌ همراه شرکت مادر قابل دسترس هستند.

سهامداران تلفیقی شرکت سرمایه‌گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین

سهم محصولات از سبد تاپیکو

همان‌گونه که گفته شد، حدود ۸۶ درصد از سبد سهامی تاپیکو در دو صنعت «شیمیايی» و «فرآورده‌های نفتی» متمرکز است. در تصویر ذیل سهم محصولات مختلف از سبد وزنی تاپیکو آورده شده است. چیزی که این تصویر نشان می‌دهد این است که در صورت تحولات در صنایع زیر مجموعه، تغییر در قیمت هر محصول یا تغییرات عرضه و تقاضا که در قیمت‌ها منعکس می‌شود، اثر آن براساس وزن این محصولات در تاپیکو نشان داده می‌شود:

سهم محصولات از سبد تاپیکو

محاسبه و تحلیل NAV تاپیکو

تاپیکو جزو سهامداران مهم بیش از 58 شرکت فعال در حوزه نفت، گاز، پتروشیمی و سلولزی است. برای محاسبه NAV شرکت‌های سرمایه‌گذاری لازم است که مازاد ارزش پرتفوی بورسی و غیربورسی محاسبه شود. 52 درصد از پرتفوی تاپیکو صنایع بورسی و 48 درصد به صنایع غیربورسی اختصاص دارد. در ذیل پرتفوی سهامی تاپیكو به تفكیک شرکت‌های بورسی و غیربورسی بررسی شده است:

ارزش روز پرتفوی بورسی در تحلیل تاپیکو

تصویر زیر دارایی‌های بورسی شرکت نفت و گاز و پتروشیمی تامین را نشان می‌دهد. مجموع مازاد ارزش پرتفوی بورسی تاپیکو در تاریخ ۱۱ دی ماه ۱۴۰۳ مبلغ ۱۹۵ هزار و ۸۳۱ میلیارد تومان است.

ارزش روز پرتفوی بورسی در تحلیل تاپیکو

ارزش‌گذاری پرتفوی غیربورسی در تحلیل بنیادی تاپیکو

پرتفوی غیربورسی تاپیکو ۴۹ درصد سهام نفت ستاره‌ خلیج فارس را دارا است. نکته بسیار مهم این روزها آن است که براساس اطلاعیه تاپیکو (۸ دی ماه ۱۴۰۳) در سامانه کدال، براساس صورت‌های مالی شرکت نفت ستاره خلیج فارس، سود خالص این شرکت در سال مالی منتهی به ۳۱ شهریور ۱۴۰۳، مبلغ ۸.۷۶۹ میلیارد ریال است که با توجه به مالکیت ۴۹ درصدی تاپیکو در سهام شرکت نفت ستاره خلیج فارس، عملکرد مالی شرکت نفت ستاره خلیج فارس در سال مالی مذکور منجر به افزایش سود خالص تلفیقی تاپیکو مجموعاً به مبلغ ۴.۲۹۷ میلیارد ریال (۴۲ ریال برای هر سهم) برای دوره میانی منتهی به ۳۱ شهریور ۱۴۰۳ می‌شود.

در پرتفوی غیربورسی تاپیکو می‌توان به شرکت‌های دیگری همچون پتروشیمی‌های باختر و مروارید اشاره کرد که مازاد ارزش بالایی دارند. در حال حاضر مجموع مازاد ارزش پرتفوی غیربورسی تاپیکو مبلغ ۱۶۳ هزار و ۹۷۳ میلیارد تومان است که جزئیات آن در تصویر زیر قابل مشاهده است.

ارزش‌گذاری پرتفوی غیربورسی در تحلیل بنیادی تاپیکو

تمامی نکات تحلیل ارزش‌گذاری پرتفوی غیربورسی تاپیکو و دیگر شرکت‌های سرمایه‌گذاری در سایت انیگما قابل مشاهده هستند. در ادامه نمونه‌ای از نکات تحلیل این شرکت آمده است. همچنین در مقاله پرتفوی غیربورسی شرکت های سرمایه گذاری نحوه ارزش‌گذاری این دارایی‌ها آموزش داده شده است.

سود هر سهم (EPS) تاپیکو

شرکت سرمایه‌گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین با سرمایه‌گذاری در بورس اوراق بهادار، عمده سودآوری خود را از محل سود تقسیمی شرکت‌های سرمایه‌پذیر و همچنین از محل سود ناشی از گردش سبد سهام تحت تملک خود تامین می‌کند. در این بخش به بررسی سود نقدی پرتفوی بورسی و غیربورسی در تحلیل بنیادی تاپیکو پرداخته شده است.

سود نقدی پرتفوی بورسی تاپیکو

تصویر زیر سود نقدی حاصل از برخی از شرکت‌های پرتفوی بورسی تاپیکو را نشان می‌دهد. در حالت کلی و در مجموع تاپیکو در پایان سال مالی ۱۴۰۴ از محل زیرمجموعه‌های پرتفوی بورسی خود مبلغ ۱۷٬۸۷۶ میلیارد تومان سود شناسایی خواهد کرد.

سود نقدی پرتفوی بورسی شرکت سرمایه‌گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین

سود نقدی پرتفوی غیربورسی تایپکو

در مجموع برآورد می‌شود، تاپیکو در پایان سال مالی ۱۴۰۴ از محل زیرمجموعه‌های پرتفوی غیربورسی خود مبلغ ۱۱٬۴۵۴ میلیارد تومان سود شناسایی کند. در ذیل بخشی از پیش‌بینی سود پرتفوی غیربورسی تاپیکو آورده شده است:

سود نقدی پرتفوی غیربورسی تایپکو

صورت سود و زیان در تحلیل بنیادی تاپیکو

درآمدهای عملیاتی تاپیکو در ۳ ماهه منتهی به ۳۱ مرداد ۱۴۰۳ با افت ۹۴ درصدی نسبت به دوره مالی مشابه سال مالی ۱۴۰۲ همراه بوده است. درآمدهای عملیاتی شرکت متشکل از درآمد سود سهام و سود فروش سرمایه‌گذاری‌ها به مبلغ ۳۵.۱ میلیارد تومان بوده که با کسر هزینه‌ها به زیان خالص ۴۰۶ میلیارد تومانی ختم شده است.

با توجه به تصویر زیر که نشان‌دهنده جزئیات صورت سود و زیان در تحلیل بنیادی تاپیکو است، پیش‌بینی می‌شود شرکت سرمایه‌گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین در پایان سال مالی منتهی به ۱۴۰۴/۰۲/۳۱ مبلغ ۲۸٬۰۶۹ میلیارد تومان سود خالص بسازد.

صورت سود و زیان در تحلیل تاپیکو

سود مجمع (DPS) تاپیکو

مجمع عمومی عادی سالیانه تاپیکو برای سال مالی منتهی به 31 اردیبهشت 1403 در تاریخ 1403/06/08 برگزار شد. در این مجمع سود نقدی تاپیکو به ازای هر سهم 2٬000 ریال تصویب شد. این در حالی است که سود هر سهم این شرکت (EPS تاپیکو) در این دوره 2٬211 ریال بوده است.

طبق اطلاعیه زمانبندی پرداخت سود تاپیکو که در سامانه کدال منتشر شده، مطابق جدول زیر بوده است.

سهامدارانتاریخ پرداختنحوه پرداخت
سهامداران حقیقی، دارای حساب سجام۱۴۰۳/۰۷/۱۴از طریق شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه واریز به شماره حساب معرفی‌شده در سامانه سجام
سهامداران حقیقی، فاقد حساب سجام۱۴۰۳/۰۷/۱۴از طريق بانک پارسیان به صورت حضوری در سراسر کشور
سهامداران حقوقی دارای حساب سجام۱۴۰۳/۰۷/۱۴از طریق شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه واریز به شماره حساب معرفی‌شده در سامانه سجام
سهامداران حقوقی فاقد حساب سجامپس از اعلام شماره حساب و اطلاعاتاز طریق واریز به حساب بانکی با ارسال مشخصات و مدارک مورد نیاز

تحلیل بنیادی تاپیکو

بر اساس محاسبات انجام شده، در سال مالی 1404، مجموع خالص ارزش دارایی‌های این شرکت به ازای هر سهم (NAV) 37٬454 ریال محاسبه شده است. نسبت قیمت روز در تاریخ 1403/10/11در سایت TSE تقسیم بر NAV شرکت (نسبت P/NAV)، 54٫4 درصد به دست آمده است. علاوه بر این، مطابق تصویر زیر EPS تحلیلی تاپیکو برای سال مالی 1404 مبلغ 2٬765 ریال برآورد شده است.

تحلیل بنیادی تاپیکو

نمودار قیمتی تاپیکو

دانش آموزان نمودار زیر روند قیمتی تاپیکو را طی یک سال گذشته نشان می‌دهد. طبق این نمودار قیمت تاپیکو در تاریخ ۵ دی ماه ۱۴۰۳ به بیشترین مقدار خود طی این یک سال یعنی ۲۲٬۷۰۰ ریال با ارزش بازار ۲۳۰ هزار و ۴۰۵ میلیارد تومان رسید. اکنون نیز با توجه به کاهش قیمت این سهم، قیمت تایپکو در تاریخ ۱۴۰۳/۱۰/۱۱در محدوده قیمتی ۲۰٬۳۶۰ ریال با ارزش بازار ۲۰۶٬۶۵۴ میلیارد تومان در حال نوسان است.


سوالات متداول

ان ای وی در تحلیل بنیادی تاپیکو چقدر است؟

NAV هر سهم تاپیکو توسط تیم تحلیل انیگما، 37٬454 ریال محاسبه شده است.

مهم‌ترین دارایی بورسی تاپیکو کدام است؟

شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با حدود ۳۷ هزار میلیارد تومان سود، از مهم‌ترین شرکت‌های پرتفوی بورسی تاپیکو است.

تاریخ مجمع تاپیکو چه زمانی بوده است؟

مجمع عمومی عادی سالیانه منتهی به سال مالی ۱۴۰۳ تاپیکو در تاریخ ۸ شهریور ماه ۱۴۰۳ برگزار شد.

P/E تحلیلی تاپیکو چقدر است؟

با توجه به قیمت روز سهم، نسبت پی بر ای فوروارد در تحلیل تاپیکو ۷٫۴ محاسبه شده است.

۴.۶/۵ - (۹ رای)
نمایش بیشتر

تیم تحریریه انیگما

تیم ما متشکل از نویسندگان و تحلیلگران متخصص در حوزه اقتصاد و بازار سرمایه است. هدف ما ارائه مطالب جامع، دقیق و کاربردی در تمامی زمینه‌های اقتصادی است، تا بتوانیم به‌عنوان مرجعی معتبر، اطلاعات مورد نیاز را برای تصمیم‌گیری‌های بهتر در اختیارتان قرار دهیم.

مقاله‌های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا