تحلیل بنیادی کچاد «شرکت معدنی و صنعتی چادرملو»

يکی از مهمترین و اساسیترین پایههای اقتصاد هر کشور، منابع معدنی و ذخایر زیرزمینی آن است. معادن نقش اساسی در رشد اقتصاد هر کشور دارد، زیرا تأمینکننده مواد اولیه موردنیاز بسیاری از صنایع است. شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با نماد کچاد یکی از شرکتهای فعال در این صنعت است. در این مقاله به تحلیل بنیادی کچاد و محاسبه سود خالص این شرکت (EPS تحلیلی) پرداخته شده است.
موضوع فعالیت شرکت
شرکت معدنی و صنعتی چادرملو یکی از شرکتهای فعال معدنی و صنعتی در کشور است. این شرکت با راهاندازی سه خط تولید کارخانه فرآوری به بهرهبرداری رسید. سپس در راستای توسعه و تکمیل زنجیره ارزش افزوده تولید، کارخانه گندلهسازی اردکان، خط چهارم و پنجم کارخانه فرآوری، واحد گازی نیروگاه، واحد بخار نیروگاه و کارخانه فولاد و آهن اسفنجی را به بهرهبرداری رساند.
شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در زمینه عملیات استخراج، تولید کنسانتره، سنگآهن دانهبندی، گندله، آهن اسفنجی، فولاد و انرژی (برق) فعالیت میکند. شرکت معدنی و صنعتی چادرملو اولین شرکتی است که در کشور، زنجیره کامل تولید فولاد را درون خود ایجاد کرده است.
جایگاه شرکت در صنعت
شرکت معدنی و صنعتی چادرملو دارای خطوط تولید با ظرفیت عملی تولید 9,500,000 تن کنسانتره آهن خشک، 300,000 تن سنگآهن دانهبندی شده، 3,700,000 تن گندله، 1,550,000 تن آهن اسفنجی و 1,000,000 تن فولاد است. این شرکت بین شرکتهای فعال در معدن و صنایع معدنی مانند شرکتهای معدنی و صنعتی گلگهر، سنگآهن گهرزمین، توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه و… در سال 1399 با فروش حدود 26 هزار میلیارد تومان در رده دوم قرار دارد.
مهمترین سهامداران کچاد
از سهامداران اصلی این شرکت میتوان به گروه مدیریت سرمایهگذاری امید و سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات اشاره کرد. در ادامه لیست برخی سهامداران بالای یک درصد این شرکت نمایش داده شده است.
بانک سپه به صورت تلفیقی 42 درصد از سهام شرکت صنعتی و معدنی چادرملو را در اختیار دارد. در سایت انیگما سهامداران تمام شرکتها به صورت تلفیقی به همراه شرکتهای زیرمجموعه خود نمایش داده شدهاند.
محصولات و مشتریان عمده کچاد
محصولات اصلی شرکت شامل کنسانتره سنگآهن، کنسانتره آپاتیت، سنگآهن دانهبندی، گندله، آهن اسفنجی و شمش فولاد است. این شرکت دارای نیروگاه 500 مگاواتی سیکل ترکیبی (مشتمل بر 2 واحد گازی و 1 واحد بخار) است. شرکتهای فولاد مبارکه، فولاد خوزستان، فولاد خراسان، آهن و فولاد غدیر ایرانیان و آهن و فولاد ارفه از مشتریان عمده داخلی خريد محصولات کنسانتره و گندله شرکت هستند.
نرخ فروش محصولات
نرخ فروش محصولات کنسانتره و گندله تابعی از میانگین قیمت فروش شمش فولاد خوزستان در ادوار سهماهه فصلی است. نرخ فروش محصولات دانهبندی معادل ۱۲ درصد قیمت شمش فولاد خوزستان و قیمتهای مشابه رایج در بازار است. همچنین نرخ فروش شمش فولاد از شرایط عرضه و تقاضای بازار (داخلی بورس کالا یا مزایدههای بینالمللی) تبعیت میکند. هرگونه تغییر در قیمت شمش شرکت فولاد خوزستان، قیمتهای فروش محصولات ذکر شده را متأثر خواهد کرد.
مقدار، قیمت و مبلغ فروش
پیشبینی میزان فروش، قیمت و مبلغ هر یک از محصولات شرکت صنعتی و معدنی چادرملو در جدول زیر نمایش داده شده است. میزان فروش داخلی کنسانتره آهن خشک شرکت در دوره ۳ ماهه اول سال 1400 حدود ۲ میلیون تن است. باتوجه به این میزان، پیشبینی میشود تا انتهای سال 9 میلیون تن از این محصول به فروش برسد. همچنین میزان فروش فولاد داخلی و صادراتی به عنوان یکی از محصولات مهم این شرکت، حدود 1 میلیون تن پیشبینی شده است.
مقدار، قیمت و مبلغ مواد اولیه مصرفی
مواد اولیه مصرفی در تولید محصولات شرکت، بدلیل پیوستگی زنجیره تولید (از معدن تا شمش فولاد) تماما توسط شرکت ایجاد و بخشی از آن در فرآیند زنجیره تولید مصرف میشود. این شرکت در مقایسه با شرکتهای مشابه از بهینهترین هزینههای تولید برخوردار است. جدول زیر میزان و نسبت مصرف مواد اولیه شرکت و قیمت هر یک و همچنین پیشبینی روند آن تا پایان سال 1400 نمایش داده شده است.
سربار
حقوق و مزایای کچاد باتوجه به نرخ افزایش حقوق و دستمزد در سال 1400 (40درصد) حدود 49 هزار میلیارد تومان محاسبه شده است. دیگر هزینههای سربار کچاد شامل هزینههایی مانند استهلاک، سوخت و… در جدول زیر نمایش داده شده است.
طرحهای در دست اجرا
اولویت اصلی شرکت صنعتی و معدنی چادرملو اجرای برنامههای اکتشافی است. زیرا تداوم تأمین کنسانتره سنگآهن که به عنوان ماده اولیه اصلی مصرفی صنایع فولاد کشور است، امری مهم برای دستیابی به ظرفیت تولید 55 میلیون تن فولاد در سند چشم انداز 1404 خواهد بود.
یکی از طرحهای در دست اجرای این شرکت عملیات اکتشافی در پهنه معدنی D19 است که ذخیره بخش جنوبی آنومالی D19 حدود 55 میلیون تن ماده معدنی سنگآهن با عیار (Fe) متوسط 43 درصد تخمین زده شده است.
طرح تکمیل احداث کارخانه گندلهسازی شماره 2، طرح احداث کارخانه مگامدول احیاء مستقیم شماره 2، طرح احداث کارخانه تجهیزات معدنی و صنعتی، طرح احداث نیروگاه سیکل ترکیبی، اجرای طرحهای اکتشافی و استخراج در معادن جدید، طرح احداث کارخانه نورد و… از دیگر پروژههای مهم در دست اجرای این شرکت هستند. پیشبینی میشود هیچیک از طرحهای ذکر شده در سال 1400 به بهرهبرداری نخواهد رسید.
صورت سود و زیان کچاد
در ادامه برای تحلیل بنیادی کچاد صورت سود و زیان این شرکت نمایش داده شده است. شرکت صنعتی و معدنی چادرملو در ۳ ماهه اول سال 9 هزار و 700 میلیارد تومان درآمد عملیاتی داشته و از این درآمد میزان 6 هزار و 500 میلیارد تومان را به سود ناخالص تبدیل کرده است. پیشبینی میشود درآمدهای عملیاتی این شرکت تا انتهای سال 1400 حدود 42 هزار میلیارد تومان باشد. با کسر دیگر هزینههای این شرکت و درآمدهای حاصل از سرمایهگذاریها، سود خالص این شرکت تا انتهای سال 25 هزار میلیارد تومان پیشبینی شده است.
با توجه به صورت سود و زیان نمایش داده شده در جدول فوق، درآمدها و هزینههای غیرعملیاتی و درآمدهای حاصل از سرمایهگذاری این شرکت 10 درصد از کل درآمدهای آن است.
EPS و P/E تحلیلی دوره مالی منتهی به 1400٫12٫29
در تحلیل بنیادی کچاد قیمت بیلت در سال 1400، 615 دلار به ازای هر تن در نظر گرفته شده است. همچنین با در نظر گرفتن 200 درصد نرخ افزایش حاملهای انرژی فلزات در این سال و 30 درصد تورم، میزان سود خالص کچاد (EPS) 4،600 محاسبه شده است. با توجه به قیمت سهام این شرکت در تاریخ 1400٫06٫06 در سایت www.tsetmc.com (30،790 ریال) نسبت قیمت به EPS شرکت 6٫7 محاسبه شده است.
در این تحلیل قیمت دلار در 6 ماهه اول سال 22،500 تومان و در ۶ ماهه دوم سال 25،000 تومان در نظر گرفته شده است.