مقالات تحلیل‌ بنیادی

تحلیل بنیادی کزغال – شرکت زغال سنگ پروده طبس

در این مقاله تحلیل کزغال به‌عنوان تنها معدن مکانیزه کشور انجام شده است. معدن زغال‌سنگ فاز یک ناحیه پروده با ظرفیت استخراج 1.360 میلیون تن زغال‌سنگ خام (750 هزار تن کنسانتره) توسط شرکت زغال‌سنگ پروده طبس از سال 1387 مورد بهره‌برداری قرار گرفته است. در حال حاضر شرکت زغال‌سنگ پروده طبس جزو شرکت‌های فرعی شرکت سرمایه‌گذاری صدرتامین است. این شرکت در سال 1399 با نماد کزغال در بازار سرمایه عرضه اولیه شد. در ادامه به تحلیل بنیادی کزغال و محاسبه EPS و P/E تحلیلی منتهی به سال 1403 آن پرداخته شده است.

  • مطالعه مقاله تحلیل بنیادی چیست برای آشنایی با مفاهیم تحلیل بنیادی (تحلیل فاندامنتال) و انواع آن پیشنهاد می‌شود.

نگاهی به صنعت زغال سنگ

زغال‌سنگ ماده‌ای جامد، قابل احتراق سیاه یا قهوه‌ای مایل به سیاه که از تجزیه مواد گیاهی ایجاد و به عنوان سوخت طبیعی استفاده می‌شود. ایران از نظر تنوع و میزان ذخایر معدنی به عنوان یکی از کشورهای پیشرو در جهان شناخته می‌شود. شرکت‌های اصلی تولید زغال‌سنگ ایران در سه حوزه طبس، البرز و کرمان هستند که عمده ذخایر زغال‌سنگ در حوزه طبس قرار دارد.

آشنایی با شرکت زغال‌سنگ پروده طبس

شرکت زغال‌سنگ پروده طبس در سال 1386 تاسیس و در سال 1387 به بهره‌برداری رسید. در بهمن 1399 نماد این شرکت تحت عنوان «کزغال» برای اولین بار در بورس عرضه شد. این شرکت به عنوان بزرگترین تولیدکننده کنسانتره زغال‌سنگ در ایران شناخته می‌شود. فعالیت اصلی این شرکت استخراج زغال‌سنگ و تولید کنسانتره زغال‌سنگ است.

جایگاه کزغال در صنعت

در حال حاضر در ایران سالانه کمتر از 2 میلیون تن زغال‌سنگ تولید می‌شود. شرکت زغال سنگ پروده طبس به‌عنوان بزرگترین تولیدکننده کنسانتره زغال‌سنگ در ایران است. در سه ماهه نخست سال 1403 با حجم فروش 126 هزار تن معادل 893 میلیارد تومان در رتبه اول میزان فروش زغال‌سنگ کشور قرار دارد.

سرمایه و ترکیب سهامداران کزغال

سرمایه فعلی شرکت زغال‌سنگ پروده طبس مبلغ 3٬500٬000 میلیون ریال است. در سال 1397 تعداد 40٬915 سهم از سهام کزغال به شرکت سرمایه‌گذاری صدرتامین واگذار شد. این شرکت با بیش از 61 درصد از سهام کزغال سهامدار عمده آن محسوب می‌شود. در لیست زیر سهامداران بالای یک درصد به‌همراه ارزش آن‌ها در تحلیل کزغال آورده شده است.

سهامداران کزغال

سازمان تامین اجتماعی در حالت تلفیقی به‌همراه شرکت‌های زیرمجموعه خود 65٫27 درصد از سهام شرکت زغال سنگ پروده طبس را در اختیار دارد. همچنین با مراجعه به سامانه تحلیل بنیادی انیگما امکان مشاهده تمامی سهامداران تلفیقی کزغال وجود دارد. جدول زیر بخشی از سهامداران تلفیقی این نماد را نشان می‌دهد.

سهامداران تلفیقی شرکت زغال‌سنگ پروده طبس

تحلیل بنیادی کزغال

فرآیند تولید محصولات در تحلیل بنیادی کزغال

تولید محصول زغال‌سنگ به دو روش سنتی و مکانیزه (با بهره‌گیری از تکنولوژی تمام مکانیزه و بهره‌گیری از تکنولوژی جدید نگهداری سقف و دیواره) از مرحله انجام مطالعات اکتشاف و استخراج آغاز و در مراحل بعد، حفاری تونل، استخراج و فرآوری نهایی در کارخانه زغال‌شویی رخ می‌دهد. در تصاویر زیر روند فرآیندهای اصلی تولید این شرکت به تفکیک قابل مشاهده است.

استخراج زغال سنگ به روش مکانیزه
فرایند تولید در بخش استخراج زغال‌ خام به‌روش مکانیزه
استخراج زغال سنگ به روش سنتی
فرایند تولید در بخش استخراج زغال خام به روش سنتی
فراوری زغال خام در کارخانه زغال‌شویی
روند تولید بخش فراوری زغال خام در کارخانه زغال‌شویی

این شرکت در سه ماهه نخست سال 1403 حدود 96 هزار تن کنسانتره زغال‌سنگ تولید کرده که نسبت به دوره مشابه سال 1402 حدود 37 درصد کاهش داشته است. شرکت به طور میانگین طی سال اخیر 77 درصد از ظرفیت اسمی کنسانتره خود را تولید کرده است. در سال گذشته این نسبت به 84 درصد افزایش یافت.

میزان تولید کنسانتره کزغال نسبت به ظرفیت اسمی

مقدار، قیمت و مبلغ فروش در تحلیل کزغال

شرکت زغال‌سنگ پروده طبس در دوره 3 ماهه منتهی به خرداد 1403 مقدار ۱۲۶,۴۶۰ تن کنسانتره زغال‌سنگ به‌فروش رسانده است. درآمد حاصل از فروش این مقدار محصول ۸,۹۳۲ میلیارد ریال بوده است که نسبت به دوره مشابه سال قبل 11 درصد کاهش داشته است. پیش‌بینی می‌شود کزغال در پایان سال مالی 1403 مبلغ 45,571 میلیارد ریال از فروش 636,460 تن کنسانتره زغال‌سنگ درآمد کسب کند.

فروش در تحلیل بنیادی کزغال

بهای تمام شده در تحلیل بنیادی کزغال

در دوره سه ماهه نخست سال 1403، 8,585 میلیارد ریال بهای تمام شده کزغال بود که 49 درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل افزایش یافته است. در میان هزینه‌های عملیاتی شرکت بیش از 65 درصد از بهای تمام شده به هزینه‌های سربار اختصاص دارد. سهم مواد اولیه در بهای تمام شده بیش از 20 درصد است.

برآورد مواد اولیه مصرفی در تحلیل بنیادی کزغال

کزغال در پایان دوره مالی سه ماهه نخست سال 1403 مقدار 73,073 تن زغال‌سنگ خام در جهت تولید کنسانتره زغال‌سنگ خریداری کرده است. مبلغ هزینه‌شده در تحلیل کزغال برای تامین این مقدار مواد اولیه 2,089 میلیارد ریال بوده است. در جدول زیر برآورد میزان و نرخ مواد اولیه مصرفی این شرکت برای 9 ماهه سال 1403 آورده شده است. بنابراین میزان هزینه شرکت برای مواد اولیه کزغال برای سال مالی 1403 حدود صد میلیارد ریال خواهد بود.

برآورد مواد اولیه مصرفی در تحلیل بنیادی کزغال

سربار شرکت زغال سنگ پروده طبس

هزینه سربار کزغال در دوره 3 ماهه منتهی به خردادماه 1403 مبلغ 5,442 میلیارد ریال بوده است. در این دوره عمده هزینه سربار مربوط به آیتم‌های حقوق و مزایا و هزینه‌های مواد مصرفی است. باتوجه به افزایش 30 درصدی نرخ حقوق و مزایا در سال 1403هزینه‌های سربار در تحلیل بنیادی کزغال در این دوره مبلغ 3,707 میلیارد ریال برآورد شده است. در جدول زیر جزئیات آیتم‌های سربار برای دوره‌های مالی گذشته و همچنین پیش‌بینی آن برای سال مالی جاری آورده شده است.

سربار شرکت زغال سنگ پروده طبس

صورت سود و زیان در تحلیل کزغال

مطابق صورت سود و زیان کزغال، سود ناخالص کزغال در دوره 3 ماهه نخست سال 1403 مبلغ 466میلیارد ریال بوده است. پیش‌بینی می‌شود باتوجه به درآمدعملیاتی شرکت در پایان سال مالی 1403، سود ناخالص کزغال مبلغ 8٬574 میلیارد ریال باشد.

صورت سود و زیان در تحلیل کزغال

سود نقدی (DPS) کزغال

مجمع عمومی عادی سالیانه 1402 شرکت زغال سنگ پروده طبس در تاریخ 1403/3/21 در تهران برگزار شد. شرکت در سال گذشته به ازای هر سهم 2٬300 ریال سود خالص ساخته است. همچنین براساس تصمیمات این مجمع سود نقدی هر سهم مبلغ 2٬280 ریال است. در واقع شرکت 99 درصد از سود خود را میان سهامداران تقسیم کرده است.

محاسبه EPS و P/E تحلیلی منتهی به 1403/12/29

در تحلیل بنیادی کزغال مفروضات زیر لحاظ شده است:

  • نرخ بیلت معادل 449 دلار بر تن
  • درصد زغال‌سنگ خام به بیلت معادل 11 درصد
  • درصد زغال‌سنگ کک‌شو درجه یک به بیلت معادل 32 درصد
  • میانیگن دلار در سال 1403 معادل 50 هزار تومان

مطابق مفروضات فوق EPS تحلیلی کزغال 2٬132 ریال برآورد شده است. برای ارزش‌گذاری شرکت، با تقسیم قیمت روز این سهم در تاریخ 1403/07/10در سایت www.tsetmc.com بر ای پی اس تحلیلی، نسبت P/E فوروارد در تحلیل کزغال 7 واحد محاسبه شده است.

تحلیل بنیادی کزغال

مقاله پیشنهادی: آموزش تحلیل بنیادی

نمودار و روند قیمتی کزغال

کزغال در تاریخ 1399/11/15 با قیمت 19,500 ریال عرضه اولیه شد. قیمت سهام این شرکت در تاریخ 10 اردیبهشت 1402 به بیشترین مقدار خود یعنی 35,650 ریال رسید. ارزش بازار کزغال در این تاریخ معادل 12 هزار میلیارد تومان بوده است. اکنون در تاریخ 1403/07/10قیمت این سهم در محدوده 15,010 ریال در حال نوسان است.

نمودار قیمتی در تحلیل کزغال
4.2/5 - (5 رای)
نمایش بیشتر

رقیه محمدپور

تحلیل بنیادی سهم‌ها و تولید محتوا در این زمینه از علایق بنده است. در حال حاضر به مدت 3 سال است که در این زمینه فعالیت دارم و به طور پیوسته در حال ارتقای اطلاعات خود در زمینه بازار سرمایه هستم.

مقاله‌های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا