بورس

کدال چیست و چه کاربردی دارد؟

کدال چیست و چه اطلاعاتی را می‌توان در آن مشاهده کرد، اولین سوالی است که برای کسب اطلاعات مالی شرکت‌ها و سرمایه‌گذاری پیش می‌آید. در حقیقت سهامداران برای فعالیت در بازار سرمایه و انتخاب سهام مناسب برای خرید به اطلاعات مالی شرکت‌ها نیاز دارند. از این رو شرکت‌های بورسی موظف هستند اطلاعات خود را در اختیار سهامداران خود و سایر سرمایه‌گذاران که قصد سرمایه‌گذاری دارند، قرار دهند. سامانه کدال وبسایتی است که کلیه شرکت‌های پذیرفته شده در بورس و فرابورس اطلاعات خود را در آن قرار می‌دهند. در این مقاله به صورت مختصر سامانه کدال (codal) مورد بررسی قرار گرفته است.

کدال چیست؟

سامانه جامع اطلاع‌رسانی کاربران به آدرس www.codal.ir متعلق به سازمان بورس و اوراق بهادار است که شرکت‌ها گزارش‌های مالی و عملکردی خود را در آن منتشر می‌کنند. در حقیقت این سامانه پایگاه داده‌ای برای اطلاعات منتشر شده از جانب شرکت‌های پذیرفته شده در بورس می‌باشد تا سرمایه‌گذاران بتوانند به راحتی به این اطلاعات دسترسی داشته باشند.

افراد می‌توانند با جست‌وجوی نماد مورد نظر خود در سامانه کدال به راحتی به تمامی اطلاعات مالی شرکت‌ها دسترسی داشته باشند تا بتوانند تحلیل درستی از شرایط شرکت‌ها داشته باشند.

سرچ نماد در سایت کدال

چه گزارش‌هایی در کدال منتشر می‌شوند؟

گزارش‌هایی مانند اطلاعات و صورت‌ مالی و همچنین افشا اطلاعات بااهمیت در این سایت منتشر می‌شوند. از دیگر اطلاعات منتشر شده در سامانه کدال می‌توان به گزارش عملکرد ماهانه، اساسنامه، امیدنامه، گزارش هیئت مدیره، آگهی دعوت به مجامع، تصمیمات و… اشاره کرد. این اطلاعات در codal به صورت آنلاین قابل مشاهده است. همچنین افراد می‌توانند این اطلاعات را به صورت فایل PDF از سامانه کدال دانلود کنند. در ادامه به برخی از اطلاعات مهم منتشر شده در این سامانه پرداخته شده است.

اطلاعات و صورت‌های مالی میان‌دوره و پایان‌دوره

طبق قوانین سازمان بورس و اوراق بهادار شرکت‌های حاضر در بورس ملزم به ارائه گزارش‌ها و اطلاعات مالی خود در دوره‌های مالی مختلف هستند. این گزارش‌ها در سامانه کدال تحت عنوان گزارش‌های مالی 3 ماهه، 6 ماهه، 9 ماهه و 12 ماهه (اطلاعات و صورت‌های مالی سالانه) منتشر می‌شود.

گزارش تفسیری

گزارش تفسیری گزارشی است که همراه با گزارش‌های فصلی (گزارش‌های سه‌ماهه، شش‌ماهه، نه‌ماهه و سالانه) منتشر می‌شود. در این گزارش اطلاعات لازم در خصوص عملکرد شرکت در دوره گزارش‌ شده و پیش‌بینی هیئت‌مدیره از دوره‌های آینده مطرح می‌شود.

گزارش‌های ماهانه در کدال چیست؟

از دیگر اطلاعاتی که شرکت‌ها باید در این سامانه منتشر کنند، میزان تولید و فروش خود به صورت ماهانه است. در این بخش فروش داخلی و صادراتی به صورت تفکیک شده گزارش می‌شود. همچنین تعداد فروش، نرخ فروش و مبلغ فروش هر یک از محصولات نیز به صورت جداگانه گزارش می‌شوند.

گزارش فعالیت هیئت مدیره

شرکت‌ها همراه با اطلاعات و صورت‌های مالی سالانه گزارش هیئت مدیره را نیز منتشر می‌کنند. این گزارش توسط اعضای هیئت مدیره تهیه می‌شود و شامل اطلاعاتی مانند عملکرد شرکت در سال مالی گذشته و برنامه‌های آتی شرکت می‌باشد.

یادداشت‌های همراه با صورت مالی

گزارش‌های مالی شرکت‌ها هر 6 ماه (در دوره‌های مالی 6 ماهه و سالانه) توسط حسابرس مورد بررسی قرار می‌گیرد. نظر حسابرس در کدال تحت عنوان یادداشت‌های همراه با صورت‌های مالی منتشر می‌شود.

گزارش افزایش سرمایه در کدال چیست؟

افزایش سرمایه شرکت‌ها با برگزاری مجمع عمومی فوق‌العاده صورت می‌گیرد. تمامی اطلاعات مربوط به این مجمع برای اطلاع‌رسانی به سرمایه‌گذاران در سامانه کدال منتشر می‌شود. از جمله این اطلاعات می‌توان به پیشنهاد هیئت‌مدیره به مجمع فوق‌العاده در خصوص افزایش سرمایه و اظهارنظر حسابرس و بازرس قانونی در خصوص افزایش سرمایه اشاره کرد.

از دیگر گزارش‌های منتشر شده در این سامانه می‌توان به گزارش اطلاعات با اهمیت گروه الف و ب اشاره کرد. برای آشنایی بیشتر با گزارش‌های مالی منتشر شده در سامانه کدال می‌توانید ویدئو آموزش تحلیل بنیادی- جلسه سوم را مشاهده کنید.

گزارش اطلاعات با اهمیت گروه الف

برخی وقایع در شرکت‌ها منجر به تغییرات زیادی در سود آن‌ها (بیش از 20 درصد) می‌شوند. این اطلاعات از سال 1396 تحت عنوان اطلاعات با اهمیت گروه الف توسط شرکت‌ها در سامانه کدال منتشر می‌شوند.

گزارش اطلاعات با اهمیت گروه ب

برخی اطلاعات نیز به‌صورت مستقیم بر سود شرکت‌ها تاثیرگذار نیستند؛ اما اطلاعات مهمی بوده و لازم است که سهامداران از آن‌ها آگاهی داشته باشند. این اطلاعات تحت عنوان اطلاعات با اهمیت گروه ب در سامانه کدال منتشر می‌شوند.

آگهی دعوت به مجامع و تصمیمات

همچنین شرکت‌ها باید 10 روز پیش از برگزاری هرگونه مجمع، زمان و مکان برگزاری را به تمامی سهامداران اعلام کنند. این اطلاع‌رسانی نیز از طریق سامانه کدال انجام می‌شود.

کاربرد کدال برای سهامداران چیست؟

افراد برای کسب سود در بورس سرمایه‌گذاری می‌کنند؛ بنابراین برای خرید یک سهم باید شرایط آن شرکت را بررسی کنند. با توجه به اینکه تعداد زیادی شرکت در بازار سرمایه فعال هستند، دریافت اطلاعات از سایت شرکت‌ها به تفکیک، کار دشوار و زمان‌بری می‌باشد. از سوی دیگر شرکت‌های پذیرفته شده در بازار سرمایه موظف‌اند گزارش‌های مالی خود را در سامانه کدال منتشر کنند؛ بنابراین این سامانه راهی برای دسترسی آسان به اطلاعات شرکت‌ها می‌باشد.

یکی دیگر از موارد بااهمیت در سرمایه‌گذاری، تقسیم سود نقدی توسط شرکت‌ها است. میزان و زمان پرداخت سود نقدی از طریق سامانه کدال اطلاع‌رسانی می‌شود و سرمایه‌گذاران به راحتی می‌توانند به تمامی این اطلاعات دسترسی داشته باشند.

کدال پلاس انیگما

کدال پلاس یکی از بخش‌های سایت انیگما است که در آن تمامی گزارش‌ها و اطلاعات منتشر شده در codal به صورت آنلاین و لحظه‌ای منتشر می‌شود. تمامی این گزارش‌ها قابل مشاهده و دانلود به صورت فایل اکسل و پی دی اف می‌باشند. همچنین در این قسمت دو بخش‌ دیگر به نام فیلترنویسی و روندها وجود دارد که در ادامه توضیح داده شده است.

فیلترنویسی

در بخش فیلترنویسی کدال پلاس انیگما می‌توان شرکت‌ها را بر حسب آیتم‌های مهم گزارش شده در صورت‌های مالی یا نسبت‌های مالی مهم غربال کرد. افراد می‌توانند با اعمال فیلترهای مختلف شرکت‌هایی با ویژگی مد نظر خود را مشاهده کنند. به طور مثال می‌توان تمامی شرکت‌هایی را که سود ماه گذشته‌شان بیشتر از عدد مشخصی بوده را در لیستی مشاهده کرد. این لیست را می‌توان به صورت کلی برای تمامی شرکت‌های تولیدی حاضر در بورس یا به تفکیک صنایع مشاهده کرد. برای آشنایی بیشتر با این بخش مقاله فیلترنویسی را مطالعه کنید.

روندها

در قسمت روندهای کدال پلاس می‌توان آیتم‌های مهم موجود در صورت‌های مالی و برخی از نسبت‌های مالی مانند نسبت پی به ای را در بازه زمانی مشخصی در نمودار مشاهده کرد. همچنین می‌توان چند شرکت را بر حسب این آیتم‌ها به صورت مقایسه‌ای مشاهده کرد و مورد بررسی قرار داد.


سوالات متداول

کدال چیست؟

codal.ir سامانه‌ای است که شرکت‌های بورسی از طریق آن گزارش‌های مالی خود را منتشر می‌کنند و تمام افراد می‌توانند به این گزارش‌ها دسترسی داشته باشند.

کدال مخفف چیست؟

مخفف عبارت Comprehensive Database Of All Listed Companies (سامانه اطلاعات جامع شرکت‌های پذیرفته شده در بورس) است.

کدال برای سرمایه گذاران و سهامداران چه کاربردی دارد؟

سرمایه گذاران و سهامداران می‌توانند از طریق دسترسی به گزارش‌های مالی شرکت‌های بورسی در کدال برای سرمایه‌گذاری در یک شرکت تصمیم‌گیری کنند.

5/5 - (1 رای)
۲ دیدگاه
دیدگاه خود را درباره این پست بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا