سرمایه‌گذاری

صندوق استیل چیست؟ نحوه سرمایه‌گذاری در آن

صندوق سرمایه‌گذاری یک نهاد مالی است که وجوه سرمایه‌گذاران را جمع‌آوری کرده و در دارایی‌های مختلف مانند سهام، اوراق قرضه و سایر موارد سرمایه‌گذاری می‌کند. هدف این صندوق‌ها ارائه بازدهی مطلوب به سرمایه‌گذاران از طریق مدیریت حرفه‌ای و تنوع در سبد دارایی‌ها است. صندوق‌های بخشی نوعی از صندوق‌های سرمایه‌گذاری هستند که تمرکز خود را به‌ طور ویژه بر یک صنعت خاص مانند داروسازی، فناوری اطلاعات یا فلزات معطوف می‌کنند. در این مقاله به معرفی یکی از صندوق‌های بخشی در حوزه فلزات اساسی یعنی صندوق استیل مفید پرداخته می‌شود. انتخاب صنعت فلزات برای سرمایه‌گذاری می‌تواند به دلیل سهم بیش از 17 درصدی آن از ارزش کل بازار سرمایه و قرار گرفتن در جایگاه دوم پس از صنعت محصولات شیمیایی، منطقی به‌نظر برسد.

مطالعه‌ی مقاله‌ی «صندوق بخشی چیست؟» پیشنهاد می‌شود.

صندوق بخشی فلزات چیست؟

صندوق‌های بخشی فلزات تمرکز خود را بر صنایع مرتبط با فلزات اساسی قرار می‌دهند. این صندوق‌ها بخش عمده‌ای از دارایی‌شان را به شرکت‌هایی اختصاص می‌دهند که در زمینه تولید محصولاتی مانند فولاد، مس، آلومینیوم، آهن، روی، نیکل و سرب فعالیت دارند. بر اساس چارچوب تعیین‌شده حداقل هفتاد درصد ترکیب دارایی این نوع صندوق‌ها باید به صنعت فلزات اختصاص یابد و تنها بخشی از منابع آن‌ها (حداکثر تا سی درصد) اجازه دارد در سایر حوزه‌ها یا ابزارهای مالی نظیر اوراق بهادار به‌کار گرفته شود.

قیمت‌گذاری جهانی فلزات باعث می‌شود نوسانات عرضه و تقاضا، تاثیر مستقیمی بر ارزش سهام این صنعت داشته باشد. علاوه بر آن، نوسان‌های ارزی به‌ویژه تغییرات نرخ دلار و همچنین سیاست‌هایی مانند معافیت‌های مالیاتی می‌توانند نقشی تعیین‌کننده در سودآوری و وضعیت اقتصادی این بخش ایفا کنند.

معرفی صندوق سرمایه‌گذاری بخشی فلزات استیل

صندوق استیل نوعی از صندوق بخشی فلزات است که در تاریخ ۱۴۰۲/۰۴/۲۱ توسط کارگزاری مفید تاسیس شد. این صندوق از نوع صندوق ETF یا قابل معامله بوده که در سبد دارایی خود سهام شرکت‌های فعال در حوزه‌هایی مانند آهن، مس، فولاد، روی، آلومینیوم، سرب و نیکل را قرار می‌دهد. همچنین درصدی از سبد خود را به اوراق درآمد ثابت، گواهی سپرده کالایی و سهام سایر صنایع اختصاص می‌دهد تا توازن لازم حفظ شود. برای آگاهی و شناخت بیشتر در خصوص صندوق مذکور، ارکان آن در جدول زیر نوشته شده‌اند.

مدیر صندوقشرکت سبدگردان مفید
متولی صندوقموسسه حسابرسی رازدار
حسابرسموسسه حسابرسی بیات رایان
مدیران سرمایه‌گذاریمحمدرضا گل دوست، محمدمهدی بخارایی، علی نظری
بازارگردانصندوق سرمایه‌گذاری اختصاصی بازارگردانی مفید

ترکیب صنایع در سبد سهام صندوق استیل

همان‌طور که در جدول زیر قابل مشاهده است، فلزات اساسی 91.64 درصد از صنایع سبد سهام صندوق استیل را تشکیل می‌دهد. پس از آن خودرو و ساخت قطعات با 1.37 درصد، زراعت و خدمات وابسته نیز با 0.93 درصد از سبد سهام این صندوق را به خود اختصاص می‌دهند.

لازم به ذکر است که طبق قانون، همانطور که پیش‌تر گفته شد ترکیب دارایی صندوق استیل به عنوان یک صندوق بخشی فلزات باید به‌گونه‌ای باشد که حداقل 70 درصد از دارایی آن در فلزات اساسی و حداکثر 30 درصد آن در سایر صنایع سرمایه‌گذاری شود. مابقی دارایی‌ها می‌تواند شامل طلا، اوراق بهادار و اوراق قرضه باشد.

ترکیب صنایع در سبد سهام صندوق استیل

نحوه سرمایه‌گذاری در صندوق بخشی استیل مفید

برای صدور یا ابطال واحدهای صندوق استیل به‌صورت حضوری می‌بایست به یکی از شعب صندوق مراجعه کرده و فرم درخواست صدور یا ابطال واحد را تکمیل کرد. همچنین مدارک هویتی، به‌همراه معرفی‌نامه یا وکالت‌نامه نیز باید ارائه شوند. البته امکان سرمایه‌گذاری در صندوق استیل به‌صورت غیرحضوری یا آنلاین نیز وجود دارد. با توجه به قابل معامله بودن این صندوق، می‌توان از طریق سایت صندوق یا تمامی کارگزاری‌های فعال اقدام کرد. در همه حالت‌ها داشتن کد بورسی الزامی است. دریافت کد بورسی از طریق ثبت‌نام در سامانه سجام و تکمیل مراحل احراز هویت سجام انجام می‌شود.

در زمان نگارش این مقاله (۱۴۰۴/۰۱/۱۷)، قیمت صدور هر واحد این صندوق ۱۳,۸۱۲ ریال و قیمت ابطال هر واحد ۱۳,۷۱۶ ریال است. همچنین خالص ارزش دارایی صندوق ۷۹۵ میلیارد تومان گزارش شده است. حداقل مبلغ سرمایه‌گذاری در صندوق بخشی استیل مبلغ ۱۰۰ هزار تومان تعیین شده که سرمایه‌گذاران امکان خرید واحدهای این صندوق را دارند. در تصویر زیر قیمت صدور هر واحد استیل را طی یک سال نشان می‌دهد.

صدور هر واحدصندوق  استیل

لازم به ذکر است که صندوق استیل تقسیم سود دوره‌ای ندارد و سرمایه‌گذاران از طریق افزایش ارزش واحدهای خریداری‌شده، سود کسب می‌کنند.

بررسی بازدهی صندوق استیل

صندوق سرمایه‌گذاری استیل، به‌عنوان یک صندوق قابل معامله در بازار سرمایه، بازدهی خود را در بازه‌های زمانی مختلف منتشر می‌کند تا سرمایه‌گذاران بتوانند عملکرد آن را در مقاطع گوناگون ارزیابی کنند. بررسی این داده‌ها نه‌ تنها به درک روند سودآوری صندوق کمک می‌کند، بلکه امکان مقایسه آن با سایر گزینه‌های سرمایه‌گذاری نیز فراهم می‌شود. بازدهی‌های ارائه‌شده شامل دوره‌های کوتاه‌مدت مانند یک‌ماهه و سه‌ماهه تا بازه‌های بلندمدت نظیر یک‌ساله است. این اطلاعات می‌توانند به‌عنوان یکی از معیارهای مهم تصمیم‌گیری در انتخاب یا نگهداری سرمایه‌ در صندوق مورد استفاده قرار گیرند. در جدول زیر جزئیات بازدهی صندوق استیل در بازه‌های زمانی مختلف ارائه شده است.

شرحاز تاریختا تاریخبازده صندوقبازده بازار
روز اخیر۱۴۰۴/۰۱/16۱۴۰۴/۰۱/۱۶(۰.۲۸۶)%(0.55)%
هفته گذشته۱۴۰۴/۰۱/۰۹۱۴۰۴/۰۱/۱۶%۰.۷۰۶%1.6
ماه گذشته۱۴۰۳/۱۲/۱۶۱۴۰۴/۰۱/۱۶(۲.۲۷۲)%%0.7
۳ ماه اخیر۱۴۰۳/۱۰/۱۶۱۴۰۴/۰۱/۱۶(۳.۴۸۹)%(4.5)%
۶ ماه اخیر۱۴۰۳/۰۷/۱۶۱۴۰۴/۰۱/۱۶%۲۲.۸۱۷%۳۳.۴۹۵
یک سال اخیر۱۴۰۳/۰۱/۱۷۱۴۰۴/۰۱/۱۶%۱۰.۷۲۱%26.6
تا زمان انتشار۱۴۰۲/۰۴/۲۱۱۴۰۴/۰۱/۱۶%۲۵.۵۱۷%36.4

مزایای صندوق بخشی استیل

صندوق استیل با فراهم کردن امکان سرمایه‌گذاری در یکی از صنایع با ظرفیت رشد بالا، شرایطی را ایجاد کرده است که در آن می‌توان با سرمایه محدود نیز وارد بازار شد. نقدشوندگی مناسب این صندوق باعث شده است که خروج از سرمایه‌گذاری در صورت نیاز با سهولت بیشتری انجام شود. همچنین، مدیریت دارایی‌ افراد زیر نظر مدیران حرفه‌ای انجام می‌شود.

همانطور که در این مقاله گفته شد صندوق استیل یکی از صندوق‌های بخشی است که تمرکز اصلی آن بر صنعت فلزات اساسی قرار دارد. هدف این صندوق‌ ارائه بازدهی مطلوب به سرمایه‌گذاران از طریق مدیریت حرفه‌ای و متنوع‌سازی سبد دارایی‌ها است.

امتیاز خود را ثبت کنید
نمایش بیشتر

سارا دهقانی

علاقه‌ام به نویسندگی و کلمات، همراه با آموزش‌های تخصصی در حوزه مدیریت و فناوری اطلاعات، من را به سمت نگارش در زمینه علم اقتصاد و بازار سرمایه پیش برده است. هدف من تولید محتوایی است که در عین اصولی و کاربردی بودن، ارزش افزوده‌ای به مخاطبان ارائه دهد و برای آنان درک بهتری از مفاهیم اقتصادی و سرمایه‌گذاری ایجاد کند.

مقاله‌های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا