شرکتها چه زمانی به مجمع میروند و چقدر سود تقسیم میکنند؟

شرکتها پس از سال مالی خود تا 4 ماه فرصت دارند مجمع عمومی عادی سالیانه خود را برگزار کنند. همچنین موظف هستند گزارش حسابرسی شده سالانه را نیز تا روز مجمع ارائه دهند. بهدلیل اینکه سال مالی اغلب شرکتها مطابق با پایان سال، یعنی 29ام اسفند ماه میباشد، اکثر شرکتها تا پایان تیرماه فرصت دارند مجمع خود را برگزار کنند. باتوجه به تقسیم سود نقدی در مجمع عمومی عادی سالیانه و تاثیرات آن بر قیمت سهم در زمان بازگشایی، تاریخ برگزاری مجامع و میزان تقسیم سود نقدی برای سهامداران مهم است. در این مقاله به سابقه تاریخ مجمع شرکتها و میزان تقسیم سود نقدی آنها پرداخته شده است.
مجمع چیست؟
به هرگونه گردهمایی مدیران و سهامداران یک شرکت سهامی بهمنظور بررسی شرایط شرکت و تصمیم گیری در خصوص فعالیتهای آن، مجمع گفته میشود. مجامع عمومی شرکتها برای بررسی صورتهای مالی، افزایش سرمایه، تصویب سود نقدی و… تشکیل میشوند. مجامع عمومی شامل «مجمع عمومی موسس»، «مجمع عمومی سالیانه» و «مجمع عمومی فوقالعاده» میباشد.
مجمع عادی عمومی سالیانه هر سال برای رسیدگی به صورتهای مالی، گزارش مدیران و بازرسان شرکت، تقسیم سود و اندوخته بین صاحبان سهام و… تشکیل میشود. مهلت قانونی تشکیل مجمععمومی عادی سالیانه طبق قانون تجارت حداکثر 4 ماه پس از پایان سال مالی شرکت است.
حضور ناظران قانونی و اعضای هیئتمدیره برای تشکیل مجمع الزامی است. همچنین تمام صاحبان سهام نیز حق شرکت و رای در مجمع عمومی سالانه را دارند. براساس قوانین معاملاتی بازار سرمایه، معاملات سهام شرکت حین برگزاری مجمع عمومی متوقف شده و اصطلاحاً نماد بسته میشود.
معمولا ۲ روز کاری قبل از برگزاری مجمع شرکت، نماد معاملاتی آن شرکت در تابلوی بورس و اوراق بهادار متوقف شده و دیگر قابل معامله نخواهد بود. پس اگر سهامداری قصد شرکت در مجمع را نداشته باشد باید قبل از توقف نماد آن از سهم خارج شود. پس از آن نیز باگذشت حداکثر ۵ روز از برگزاری مجمع نماد مجدد باز خواهد شد. قیمت سهم بعد از بازگشایی نماد و تعدیل آن متناسب با میزان سود نقدی تقسیمی، بدون محدودیت دامنهی نوسان و با توجه به عرضه و تقاضا تعیین میشود. پس از کشف قیمت، سهم مجددا برای دقایقی بسته خواهد شد و با محدودیت نوسان ۵ درصدی باز میشود.
درصد تقسیم سود در مجامع چقدر است؟
یکی از مواردی که در مجمع عمومی عادی سالیانه مشخص میشود، درصد سود تقسیمی است. به سود نقدی تقسیم شده از EPS شرکت، در پایان سال مالی DPS (Dividend Per Share) گفته میشود. میزان DPS تعیین شده شرکتها به سیاستهای مالی مدیران و سهامداران، شرایط شرکت، طرحهای توسعه و در دست اجرای شرکت و… بستگی دارد. بر اساس قانون، شرکتها موظفاند حداکثر تا 8 ماه پس از برگزاری مجمع، سود نقدی مصوب را به حساب سهامداران واریز کنند.
تاریخ مجمع شرکتها و درصد تقسیم سود
اخیرا یکی از استراتژیهای رایج در بازار سرمایه خرید سهام شرکتهایی است که سود نقدی پرداخت میکنند. عموما این شرکتها در فصل مجامع موردتوجه سهامداران قرار میگیرند. بنابراین برای سهامداران مهم است که بدانند هر شرکتی در گذشته چه زمانی مجمع خود را برگزار کرده و چه میزان از سودی که میسازند را میان سهامداران تقسیم میکنند.
بنابراین در ادامه به بررسی مجمع عمومی سالیانه برخی صنایع مانند گروههای فلزی، پتروشیمی و پالایشی و درصد تقسیم سود هریک در سال 1400 پرداخته شده است.

نکتهای که در اینجا وجود دارد، در سالهای گذشته بهدلیل شیوع ویروس کرونا برخی مجامع پس از تیر ماه برگزار شدهاند. در میان شرکتهای فولادی نمادهای فباهنر، ارفع و فنورد در سال 1400 بیش از 80 درصد از سود خود را در میان سهامداران تقسیم کردهاند.

بیشتر شرکتهای پتروشیمی بخش زیادی از EPS خود را در مجمع سال گذشته تقسیم کردهاند که در جدول فوق قابل مشاهده میباشد.

برای مشاهده تاریخ مجمع شرکتها در گروههای دیگر بورسی صفحه اینستاگرام و کانال تلگرام انیگما به آدرس (enigma_investing) را دنبال کنید. همچنین برای دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان انیگما شماره تماس خود را در بخش دیدگاهها وارد کنید.