سرمایه‌گذاری

ترید چیست؟ مفهوم معامله گری در بازارهای مالی

در بازارهای مالی، به عمل خرید و فروش دارایی‌هایی مانند سهام، جفت ارزها، ارزهای دیجیتال و… به امید کسب سود از نوسانات قیمتی کوتاه‌مدت یا میان‌مدت آن‌ها «ترید کردن» گفته می‌شود. هر دارایی یا ابزار مالی در هر زمان دارای ارزش مشخصی است که بسته به عوامل مختلفی می‌تواند افزایش یا کاهش یابد. اساسا، یک معامله‌گر یا تریدر قصد دارد برای کسب سود از قیمت دارایی یا مشتقات، آن را ارزان بخرد و گران بفروشد. برای دستیابی به این هدف، معامله‌گران می‌توانند از استراتژی‌های مختلفی مانند تحلیل بنیادی یا تحلیل تکنیکال استفاده کنند.

طیف گسترده‌ای از بازارها و همچنین مجموعه‌ای از ابزارهای مالی وجود دارد که می‌توان از آن‌ها برای ترید کردن، استفاده کرد. در این مقاله به مفهوم، اهمیت، انواع و استراتژی‌های مهم ترید کردن، پرداخته شده است. همچنین تفاوت ترید و سرمایه‌گذاری آورده شده است.

ترید چیست؟

ترید به معنای خرید و فروش یک دارایی با استفاده از ابزارهای مالی، به منظور کسب سود است. معامله‌گران با استفاده از ابزارهای مالی، می‌توانند از نوسانات قیمتی یک دارایی بازدهی کسب کنند. ترید انواع مختلفی دارد که بر اساس آن‌ها معامله‌گران می‌توانند با استفاده از استراتژی‌ها، تکنیک‌ها و ابزارهای مختلف، در مورد خرید یا فروش دارایی‌های مختلف تصمیم‌گیری کنند. به کسی که به منظور کسب سود در بازارهای مالی ترید یا معامله می‌کند نیز تریدر گفته می‌شود.

با این حال، هدف همیشه کسب سود از تفاوت قیمت‌ها است. ترید کردن بر پایه ارزیابی شرایط بازار و عوامل اقتصادی، تحلیل تکنیکال و گاهی اوقات حدس و گمان انجام می‌شود. به طور خلاصه، پیش‌بینی چگونگی حرکت قیمت‌ها و سپس تصمیم‌گیری در مورد معامله، اساس ترید کردن است. به طور کلی هر فعالیت تجاری می‌تواند به دلیل شرایط بازارها، تغییرات متغیرهای اقتصادی، سیاست‌های پولی و مالی دولت‌ها، نوسانات و رویدادهای غیرقابل پیش‌بینی، عوامل ژئوپلیتیک، نوسانات نرخ ارز و عرضه و تقاضا مختل یا تقویت شود.

ترید کردن یا معامله گری چه مزایا و معایبی دارد؟

علیرغم ریسک‌های بسیار، ترید کردن و معامله گری مزایای بسیاری دارد. پتانسیل بازدهی بالا، انگیزه اصلی بسیاری از افراد برای ورود به دنیای ترید است. در ادامه برخی مزایا و معایب ترید کردن آورده شده است:

مزایای ترید کردن

پتانسیل سود بالا: با تجزیه و تحلیل ماهرانه و استراتژی درست، تریدرها می‌توانند از هر دو روند صعودی و نزولی بازار سود ببرند و به طور بالقوه سرمایه اولیه خود را افزایش دهند.

افزایش نقدشوندگی بازارها: معامله گری در واقع نقدشوندگی بازارها را افزایش می‌دهد، زیرا عمدتا در هر معامله‌ای خریدار یا فروشنده در دسترس است. این نقدشوندگی به تریدرها اجازه می‌دهد تا به راحتی موقعیت‌های جدید را برای ورود یا خروج شناسایی کنند. بنابراین ریسک عدم امکان انجام معاملات مجدد کاهش می‌یابد.

انعطاف‌پذیری: تریدرها می‌توانند استراتژی‌های کوتاه‌مدت یا بلندمدت و دارایی‌های مالی مختلف را انتخاب کنند و استراتژی‌ها را بر اساس شرایط متغیر بازار تغییر دهند.

یادگیری مستمر: ترید کردن و کسب سود از آن مستلزم یادگیری مداوم است. تریدرها باید به طور مداوم مهارت‌ها، درک خود از بازارها و استراتژی‌های معاملاتی را ارتقا دهند که این امر به آن‌ها کمک ‌می‌کند تا تصمیمات تجاری بهتری بگیرند و سود بیشتری کسب کنند.

معایب ترید کردن

ترید کردن علاوه بر مزایای فوق، خطراتی نیز به همراه دارد. نوسانات بازار، رویدادهای غیرمنتظره می‌تواند منجر به زیان شود. به علاوه، ترید کردن امری زمان‌بر است، چرا که تریدرها باید دائما متغیرهای اثرگذار بر بازارها و معاملات را رصد کرده و دائما گوش به زنگ باشند تا موقعیت‌های مناسبی برای خرید یا فروش شناسایی کنند. ترید موفق نیازمند نظم و انضباط، درک کامل بازارها، مدیریت ریسک و یادگیری مداوم است. همچنین تریدرها اگر دانش و مهارت لازم برای ترید کردن را کسب نکنند، ممکن است متحمل زیان‌های سنگینی شوند.

اصلی‌ترین بازارها برای ترید کردن

به طور کلی هر خرید و فروشی که به کسب سود یا زیان منتهی شود، ترید محسوب می‌شود. اما شناخته‌شده‌ترین بازارها برای ترید و معامله گری در ادامه معرفی شده‌اند:

سهام: سهام دارایی‌های مالی هستند که بخشی از مالکیت یک شرکت را نشان می‌دهند. ترید کردن در این بازار مستلزم دانش و مهارت بالایی است. تریدرها از طریق خرید سهام ارزان‌تر و فروش آن با قیمت بیشتر سود می‌کنند. در بازار سهام ابزارهای دیگری برای معاملات وجود دارد که شامل صندوق‌های قابل معامله، آپشن‌ها و… می‌شود.

ارز دیجیتال: ارز دیجیتال یا رمزارز شکل جدیدی از پول است که در بستر اینترنت و فضایی غیرمتمرکز به نام بلاکچین وجود دارد. ارزهای متعددی همچون بیت‌کوین وجود دارد که تریدرها با استفاده از استراتژی‌های متعدد و ابزارهای مختلف از معاملات آن سود کسب می‌کنند. باتوجه به دنیای پیچیده ارز دیجیتال، ترید کردن در این بازار مستلزم دانش و مهارت بسیار بالایی است.

شاخص‌ها: شاخص‌ها در واقع دماسنجی برای نمایش عملکرد یک بازار هستند. نمونه‌های معروف شاخص‌ها که در دنیا مورد توجه تریدرها است، شامل شاخص‌هایی همچون S&P 500، Dow Jones Industrial Average و Nasdaq هستند.

انواع جفت ارز در بازار فارکس: بازار فارکس، بازاری غیرمتمرکز و جهانی است که در آن ارزها بر اساس نرخ مبادله جفت ارزها با یکدیگر، خرید و فروش می‌شوند. نمونه‌هایی از جفت ارزهای فارکس شامل EUR/USD، USD/JPY و GBP/USD هستند.

کامودیتی‌ها: بازار کالایی یا کامودیتی جایی است که شرکت‌ها هنگام خرید یا فروش منابع طبیعی و مواد اولیه، ریسک‌های آتی خود را از طریق معامله در آن جبران می‌کنند. از آنجایی که قیمت کالاهایی مانند نفت، ذرت و طلا بسیار نوسان دارد، شرکت‌ها می‌توانند قیمت‌ها را بر اساس شرایط امروز تعیین کنند. علاوه برآن، بسیاری از سرمایه‌گذاران به منظور کسب سود در بازار کامودیتی ترید می‌کنند.

نکات مهم در خصوص ترید یا معامله گری

برای ترید کردن نکات مهمی وجود دارد که باید مرحله به مرحله انجام شوند. این نکات در ادامه تشریح شده‌اند:

آموزش و استراتژی: تریدرها باید در بازارها و برای دارایی‌های مختلف، استراتژی‌ معاملاتی داشته باشند. این افراد هرچه بیشتر بیاموزند، آمادگی بیشتری برای تصمیم‌گیری خواهند داشت.

مدیریت ریسک: تریدرهای موفق با مدیریت ریسک از زیان‌های احتمالی در امان خواهند ماند. برای این کار پیشنهاد می‌شود که مبتدیان در ابتدا از موقعیت‌های کوچک‌تر آغاز و حتما حد سود و حد ضرر را از قبل مشخص کنند. این افراد باید حتما بدانند که ترید کردن مستلزم ریسک است و همه معاملات منجر به سود نمی‌شوند.

تحلیل بازارها: تریدرها باید شرایط بازار، روندها، اخبار و شاخص‌ها را برای شناسایی فرصت‌های بالقوه تجزیه و تحلیل کنند که این موضوع شامل مطالعه نمودارهای قیمتی، الگوها، داده‌های اقتصادی، عملکرد شرکت یا رویدادهای جهانی تاثیرگذار بر بازارها است.

باز کردن موقعیت: تریدرها بر اساس تجزیه و تحلیل خود تصمیم می‌گیرند که چه زمانی و چه چیزی را بخرند یا بفروشند. آن‌ها سفارشات را از طریق یک کارگزار و یک پلتفرم معاملاتی انجام می‌دهند.

نظارت و مدیریت بر موقعیت‌ها: تریدرها باید بر موقعیت‌های خود نظارت داشته باشند و حد سود و ضرر را رعایت کنند. نظارت مداوم به آن‌ها کمک می‌کند تا نسبت به تغییرات بازار واکنش درستی نشان دهند و استراتژی‌های خود را برای کاهش زیان‌های احتمالی تنظیم کنند.

خروج از موقعیت: تریدرها پس از رسیدن به سود مورد نظر یا زمانی که شرایط بازار به گونه‌ای باشد که باید از آن خارج شد، موقعیت‌های خود را می‌بندند.

بررسی و تجزیه و تحلیل: پس از بسته شدن یک معامله، تریدرها اغلب عملکرد خود را بررسی و تجزیه و تحلیل می‌کنند. این امر به اصلاح استراتژی‌های آن‌ها برای معاملات آینده کمک می‌کند.

انواع استراتژی معاملاتی برای ترید کردن

بیشتر استراتژی‌های معاملاتی بر اساس تحلیل تکنیکال یا تحلیل بنیادی تهیه و تدوین می‌شوند. استراتژی‌هایی که به تحلیل تکنیکال متکی هستند، تمایل دارند بر سوابق قیمتی و شناسایی روندها تمرکز کنند. اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال می‌توانند به تریدر کمک کنند تا حرکات بازار را بسنجد و بر پایه آن سیگنال‌های خرید و فروش دریافت کند. استراتژی‌ معاملاتی بنیادی به شدت بر متغیرهای بنیادی و اقتصادی متکی هستند. علاوه بر این دو استراتژی، برای ترید کردن استراتژی‌های معاملاتی زیادی وجود دارد که اصلی‌ترین آن‌ها شامل ترید روزانه، ترید نوسانی و ترید کردن بر اساس موقعیت است.

ترید کردن روزانه

این استراتژی همانطور که از نام آن پیداست، شامل مبادله دارایی‌های مالی یا مشتقات خاص در یک روز معاملاتی به منظور کسب سودهای کوتاه مدت و سریع است. عمدتا این استراتژی بر اساس تحلیل تکنیکال و با استفاده از ابزارهای آن انجام می‌شود.

ترید کردن نوسانی

این نوع استراتژی، مستلزم خرید و فروش دارایی‌های مالی خاص است و هر معامله می‌تواند از چند روز تا چند ماه طول بکشد. چنین معاملاتی ریسک بالایی دارد و تریدرها را ترغیب می‌کند که از ابزارهای مدیریت ریسک همچون تعیین حد سود و حد ضرر استفاده کنند. هر دو تحلیل تکنیکال و بنیادی برای این نوع استراتژی کاربرد دارند.

ترید کردن بر اساس موقعیت

این شکل از معاملات مستلزم شناسایی روندهای خاص و نقاط ورود و خروج به یک موقعیت است. این موقعیت تا زمانی که روند شکسته شود، حفظ می‌شود. برای این نوع استراتژی نیز هر دو تحلیل تکنیکال و بنیادی کاربرد دارند.

تفاوت ترید کردن و سرمایه‌گذاری

ترید کردن یا معامله گری با نگاه کوتاه مدت و سرمایه‌گذاری هر دو رویکردی از بازارهای مالی هستند، اما اهداف و زمان‌بندی آن‌ها متفاوت است. بنابراین به رغم شباهت‌ها، این دو با یکدیگر متفاوت هستند.

سرمایه‌گذاری شامل خرید یک دارایی برای نگهداری بلندمدت با هدف بهره‌مندی از افزایش ارزش آن در طول زمان است. در مقابل، ترید کردن شامل خرید و فروش مکرر دارایی‌ها، اغلب با دوره‌های نگهداری کوتاه‌تر و با هدف سرمایه‌گذاری بر روی حرکات کوتاه‌مدت قیمتی است. بنابراین در حالی که سرمایه‌گذاری، رشد و ثبات در بلندمدت را در اولویت قرار می‌دهد، ترید کردن حول محور کسب سودهای کوتاه مدت و معاملات با بازدهی بالاتر می‌چرخد.

جمع‌بندی

ترید کردن، به خرید و فروش دارایی‌های مالی همچون سهام، کالاها، ارزها و مشتقات برای کسب سود گفته می‌شود. تریدرها بر اساس استراتژی‌های معاملاتی، از ابزارهای مالی به ویژه ابزارهای تحلیل تکنیکال، برای شناسایی حرکات قیمتی در بازه‌های زمانی کوتاه‌مدت استفاده می‌کنند. برخلاف سرمایه‌گذاری بلندمدت، ترید کردن بر نوسانات کوتاه‌مدت بازار متمرکز است که این امر مستلزم درک کامل پویایی بازار، آشنایی با تحلیل تکنیکال و بنیادی و مدیریت ریسک است.

امتیاز خود را ثبت کنید
نمایش بیشتر

لیلا لامعی

علاقه به علم اقتصاد، من را به سمت یادگیری و کسب مهارت در زمینه تولید محتوای تحلیلی در حوزه‌های اقتصادی به ویژه حوزه بازار سرمایه سوق داد. در این بین با اخذ مدرک MBA مدیریت مالی و کسب سابقه حضور بیش از 8 سال در نهادها و رسانه‌های مطرح اقتصادی سعی بر ایجاد محتوای با کیفیت و کاربردی دارم.

مقاله‌های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا