آموزش بورسسود سهام

چگونه سود مجمع را دریافت کنیم؟ نحوه دریافت سود سهام در بورس

شرکت‌ها و سازمان‌ها مطابق با قانون، بعد از پایان سال مالی خود وظیفه دارند تا مجمع عمومی عادی سالیانه را تشکیل دهند. این مجمع که سالی یک‌بار با حضور سهامداران‌ هر شرکت تشکیل می‌شود به تصویب سود نقدی تقسیمی میان سهامداران، ارائه گزارش فعالیت‌های شرکت در سال مالی قبل و معرفی برنامه‌های شرکت برای سال‌ مالی آتی می‌پردازد. میزان سود تقسیمی هر سهم و نحوه دریافت این سود از موارد مهمی است که برای سرمایه‌گذاران و سهامداران اهمیت دارد. نحوه دریافت سود سهام در مجمع به سه طریق انجام می‌شود. اولین روش، دریافت از طریق سامانه سجام و دیگری واریز سود مجمع به شماره حساب معرفی‌شده توسط سهامدار است. روش آخر نیز مراجعه حضوری به بانک برای دریافت سود نقدی است. در ادامه این مطلب روش اطلاع از سود نقدی شرکت‌ها و نحوه دریافت سود سهام در بورس به‌طور کامل توضیح داده شده است.

  • تصمیم‌گیری در مورد میزان تخصیص سود نقدی در جلسه مجمع عمومی عادی سالانه شرکت انجام می‌شود. این تصمیم نه تنها نمایانگر استراتژی مالی شرکت است بلکه تاثیر مستقیمی بر میزان بازدهی سهام دارد.

سود سهام در مجمع چیست؟

تصمیم‌گیری درباره درصد تخصیص سود خالص حاصل از فعالیت‌های اقتصادی در طول یک سال مالی شرکت‌ها، یکی از جنبه‌های بسیار مهم مجامع بورسی و تصمیم‌گیری‌های مهم مدیریتی است. در این سیاق، اگر شرکتی در سال مالی مورد بررسی به دلیل انجام فعالیت‌های اقتصادی خود به سود خالصی دست پیدا کرده باشد، این امکان وجود دارد که بخشی یا تمامی سود حاصل‌شده را به‌ عنوان سود نقدی میان سهامداران تقسیم کند.

عموما شرکت‌ها در رابطه با توزیع سود تقسیمی سهم، سیاست یکسانی دارند. اما این سیاست همواره ثابت نیست و ممکن است با گذر زمان و با توجه به عملکرد شرکت و تغییر دیدگاه سهامداران و اعضای هیئت‌مدیره تغییر کند. لازم به ذکر است که سود خالص به ازای هر سهم (EPS) و سود تقسیمی بین سهامداران (DPS) دو عامل اساسی هستند که بر عملکرد مالی و ارتباطات با سهامداران تاثیر بسیاری دارند.

چگونگی نحوه دریافت سود سهام در بورس

همانطور که گفته شد روش‌های مختلفی برای دریافت سود مجمع وجود دارد. در ادامه، سه روش اصلی دریافت سود ارائه و هر یک به اختصار توضیح داده شده است:

از طریق واریز به شماره حساب

در روش دریافت سود سهام از طریق شماره حساب، شرکت از سهامداران درخواست می‌کند اطلاعات فردی و شماره حساب بانکی خود را با استفاده از فرم موجود در آگهی زمانبندی پرداخت سود، تکمیل کرده و سپس به آدرس امور سهام شرکت یا نشانی الکترونیکی آن ارسال کنند. در این صورت شرکت از طریق شماره حساب مربوطه سود سهام تقسیمی را به صورت مستقیم به حساب بانکی‌شان واریز خواهد کرد. برخی از شرکت‌ها ممکن است از سهامداران بخواهند تا شماره حساب متعلق به یک بانک خاص را ارائه دهند.

مراجعه حضوری به بانک

برای دریافت سود سهام در روش مراجعه حضوری سهامداران می‌توانند به شعب بانک تعیین‌شده توسط شرکت مراجعه کرده و سود تقسیمی خود را دریافت کنند. این روش نیازمند حضور فیزیکی سهامدار در شعب بانک معین و ارائه مدارک شناسایی مانند کارت ملی و کد بورسی سهامدار است.

نحوه دریافت سود سهام در بورس از طریق سامانه سجام

واریز سود مجمع از طریق سامانه سجام به‌عنوان یک روش مدرن و رایج در بورس ایران مطرح است. این سامانه یک پلتفرم یکپارچه برای تمامی سهامداران است که به آن‌ها این امکان را می‌دهد تا مشخصات حساب بانکی خود را در سامانه ثبت کرده و شرکت سود سهام را به این حساب بانکی آن‌ها واریز کند. این روش نیازی به حضور فیزیکی سهامداران در بانک ندارد.

به‌طور کلی، انتخاب روش مناسب برای دریافت سود سهام بر اساس ترجیحات و شرایط فردی سهامداران، اهمیت دارد و هر کدام از این روش‌ها دارای مزایا و محدودیت‌های خود هستند.

مراحل اطلاع از میزان سود سهام در بورس توسط سامانه سجام

گاهی افراد در مجمع یکی از شرکت‌های بورسی شرکت می‌کنند ولی برای دریافت سود نقدی آن شرکت دچار فراموشی می‌شوند، سامانه سجام به این دسته از افراد، این امکان را می‌دهد تا از مقدار سودهای تعلق‌گرفته به حساب خود آگاه شوند. در ادامه، راهنمای گام به گام برای این منظور آورده شده است:

ورود به سامانه: در صورتی که شخص قبلا در سامانه سجام ثبت‌نام کرده‌ و تایید هویتش انجام شده است، می‌تواند وارد سامانه ذینفعان بازار سرمایه شود. ابتدا لازم است تا آدرس اینترنتی سامانه (ddn.csdiran.ir) را در مرورگر باز کند و سپس با واردکردن شماره ملی، رمز یکبار مصرف (که به شماره تلفن‌ شخص ارسال می‌شود) و رمز عبور به سامانه وارد شود.

دسترسی به گزارش سودها: در مراحل اطلاع از نحوه دریافت سود سهام در بورس، بعد از ورود به سامانه، سهامدار می‌بایست روی گزینه «گزارش سودهای تعلق گرفته از سال 96 به بعد» کلیک کند. این گزینه شخص را به بخشی از سامانه که نشان‌دهنده لیست آخرین سودهای تعلق‌گرفته به حساب وی است، هدایت می‌کند.

فیلتر تاریخ: سهامدار برای مشاهده کل سودهای تعلق گرفته از ابتدای سال 96 به بعد، باید روی گزینه «فیلتر» در گوشه سمت چپ صفحه کلیک کند. سپس در پنجره بازشو، تاریخ ابتدای مدت زمان مورد نظر (مثلا 1 فروردین 96) را انتخاب کرده و روی گزینه «اعمال فیلتر» کلیک کند.

با این اقدامات، افراد می‌توانند لیست کاملی از سودهای تعلق گرفته به حساب خود را در سامانه سجام مشاهده کنند و از میزان و جزئیات هر سود آگاه شوند. این اطلاعات به آنان کمک می‌کند تا اقدامات لازم را برای دریافت سودهای تعلق‌گرفته به سهم خود انجام دهند.

سود مجمع به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟

سود مجمع، به گروهی از افراد تعلق می‌گیرد که در زمان برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه آن سهم را در اختیار داشته باشند. تفاوتی ندارد که افراد از سهامداران قدیم شرکت باشند یا حتی یک روز پیش از برگزاری مجمع، سهام را خریداری کرده باشند. حتی اگر شخصی بلافاصله پس از برگزاری مجمع سهام خود را بفروشد، می‌تواند در زمانبندی مشخص‌شده، سود سهام خود را دریافت کنند.

نحوه‌ی آگاهی از زمان پرداخت سود مجمع

برای دریافت اطلاعات جامع و دقیق درباره نحوه دریافت سود سهام در بورس، بهترین راه اطلاع‌یابی، مطالعه اطلاعیه‌ها و اخبار مربوطه در سایت کدال است. در ادامه توضیحاتی در رابطه با نحوه استفاده و بهره‌مندی از این سامانه ارائه شده است.

ورود به سایت کدال:

برای شروع، سهامداران باید به سایت کدال به نشانی https://codal.ir مراجعه کنند. در قسمت جست‌وجوی اطلاعیه، نام شرکت یا نماد بورسی آن را وارد کرده و جست‌وجو را انجام دهند.

قسمت جستجو در سایت کدال

مشاهده اطلاعیه‌های مرتبط با نحوه دریافت سود سهام در بورس:

پس از جست‌وجو، افراد باید روی نام شرکت مورد نظر کلیک کنند تا لیست اطلاعیه‌های مربوط به آن نمایش داده شود. چون تعداد اطلاعیه‌ها زیاد است، در قسمت «نوع اطلاعیه» بهتر است تنها گزینه زمانبندی پرداخت سود را انتخاب کرده و روی دکمه «جستجو» کلیک کنند.

انتخاب اطلاعیه مورد نظر:

در این مرحله، فهرستی از اطلاعیه‌های مرتبط با زمانبندی پرداخت سود نمایش داده می‌شود. سهامداران باید آخرین اطلاعیه را انتخاب کرده و روی آن کلیک کنند تا کادر ضمائم اطلاعیه باز شود.

دریافت اطلاعات فایل ضمائم:

در این بخش، ممکن است یک یا چند فایل برای دانلود در دسترس باشد. این فایل‌ها دارای عنوان مشخصی بوده و حاوی اطلاعاتی درباره زمانبندی و نحوه دریافت سود سهام در بورس هستند. لازم است تا اشخاص با کلیک بر روی علامت دانلود مقابل فایل مورد نظر، فایل را دانلود کنند.

زمان‌بندی پرداخت سود نقدی

مطالعه اطلاعات اطلاعیه:

سهامداران باید فایل را باز و اطلاعات مربوط به زمانبندی و نحوه دریافت سود سهام در بورس را به دقت مطالعه کنند. این اطلاعات شامل جزئیاتی از جمله تاریخ پرداخت، روش انتقال و سایر موارد مرتبط با پرداخت سود مجمع خواهد بود. با انجام این مراحل، سهامداران می‌توانند به‌صورت دقیق و به‌روز اطلاعات لازم را درباره زمانبندی پرداخت سود شرکت به دست آورند.

اگر سود سهام در مجمع را دریافت نکنیم چه می‌شود؟

در صورتی که به هر دلیلی اشخاص نتوانند سود مجمع را به موقع دریافت کنند، بهتر است تا موارد زیر را در نظر داشته باشند.

  • تبدیل به طلبکار: عدم دریافت سود به موقع، موجب تبدیل مطالبات افراد به عنوان سهامدار به یک طلبکار از سوی شرکت می‌شود. این مبلغ به حساب طلبکاری سهامدار از شرکت افزوده می‌شود و حق دارند برای دریافت آن اقدامات لازم را انجام دهند.
  • ارتباط با امور سهام: برای رسیدگی به مسائل مالی و دریافت مطالبات، سهامداران می‌توانند با دپارتمان امور سهام شرکت تماس بگیرند. این دپارتمان به مسائل مربوط به سهامداران پاسخ می‌دهد و می‌تواند شیوه دریافت سود و مراحل مربوطه را برای همگان روشن کند.
  • استفاده از حق تقدم: در صورت عدم تسویه مطالبات به عنوان طلبکار، اگر در آینده شرکت اقدام به افزایش سرمایه کند، سهامداران می‌توانند در افزایش سرمایه بعدی شرکت از محل آورده نقدی، شرکت کنند. سرمایه‌گذاران از این راه می‌توانند از محل طلبکاری حق تقدم‌هایشان را به سهم تبدیل کنند.
  • رویکردهای حقوقی: در صورتی که مسائل حل نشود، سهامداران می‌توانند با مشاوران حقوقی متخصص تماس بگیرند و رویکردهای حقوقی جهت حفظ حقوق خود را بررسی کنند. مشاوره حقوقی می‌تواند به آنان کمک کند تا بهترین راهکارها را در مواجهه با این مسائل به کار گیرند. به طور کلی، انجام اقدامات لازم به منظور دریافت سود به موقع و در صورت نیاز، مشاوره حقوقی، اقدامات موثری برای حفظ حقوق سهامداران است.
3.4/5 - (5 رای)
نمایش بیشتر

رقیه محمدپور

تحلیل بنیادی سهم‌ها و تولید محتوا در این زمینه از علایق بنده است. در حال حاضر به مدت 3 سال است که در این زمینه فعالیت دارم و به طور پیوسته در حال ارتقای اطلاعات خود در زمینه بازار سرمایه هستم.

مقاله‌های مرتبط

۴ دیدگاه

  1. با سلام و عرض ادب می خواستم ببینم وقتی سهامی توسط شخص حقیقی به هر میزان خریداری می شود آیا سودی هم غیر از فروش سهام به دارنده سهام تعلق می گیرد چطور باید پیگیری کرد

    1. سلام بله، در صورتی که شرکت مد نظر در مجمع عمومی سالیانه خود سود تقسیم کند و سهامدار حقیقی در زمان برگزاری مجمع، سهام شرکت را در پرتفوی خود داشته باشد، به ازای هر سهم سود مشخص شده تعلق می‌گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا