منظور از کد به کد کردن سهم در بورس چیست؟
در این مقاله ضمن بررسی مفهوم کد به کد کردن سهم در بورس با انواع شیوههای کد به کد کردن و به طور خاص کد به کد حقوقی به حقیقی بیشتر آشنا شده و به تفاوت آن با معاملات بلوکی پرداخته شده است. برای شناسایی دقیق کد به کدها میتوان از روشهای متفاوتی از جمله فیلتر نویسی و کدنویسی و همچنین تحلیل تکنیکال استفاده کرد تا سهامی که در روزهای گذشته در آنها کد به کد صورت گرفته را تشخیص داد. از این رو تشخیص این مسئله برای سرمایهگذاران اهمیت بسیاری دارد تا بتوانند تصمیم بهتری در خصوص نحوه سرمایهگذاری خود بگیرند.
آشنایی با مفهوم کد به کد کردن
منظور از کد به کد کردن سهم در بورس، خرید و فروش حجم زیاد و نامتعارف از سهام یک شرکت در بازه زمانی کوتاه است که توسط تعدادی کد معاملاتی حقیقی یا حقوقی انجام میشود. کد به کد کردن سهام اغلب نشانهای برای شروع روند صعودی یا نزولی در نظر گرفته میشود که بر این اساس، تشخیص آن برای سرمایهگذاران اهمیت بسیاری دارد. به بیانی دیگر، معاملات کد به کد اغلب از پیش تعیین شده و با هماهنگی چند کد معاملاتی خاص انجام میشود که معمولا چندین معامله با حجمهای مشابه صورت میگیرد.
انواع کد به کد کردن در بورس
کد به کد از حقیقی به حقیقی: در این روش از معاملات کد به کد معمولا اتفاق و تغییر کمی در سهام شرکت صورت میگیرد.
کد به کد از حقیقی به حقوقی: در این شیوه سهامدار حقیقی فروشنده است و در طرف مقابل حقوقیها خریدار هستند. کد به کد از حقیقی به حقوقی معمولا با هدف خالی کردن سهم و فروش آن انجام میشود. ضمن اینکه این روش از کد به کد کردن به عنوان احتمالی برای شروع روند نزولی در نظر گرفته میشود.
کد به کد از حقوقی به حقیقی: در این نوع از معاملات برخلاف روش قبلی، سهامدار حقوقی فروشنده است و حقیقیها نقش خریدار را در بازار دارند. کد به کد از حقوقی به حقیقی به عنوان مهمترین حالت کد به کد کردن سهم در نظر گرفته میشود که نشان از احتمالی برای شروع روند صعودی است.
کد به کد از حقوقی به حقوقی: در این روش از معاملات کد به کد نیز انتظار وقوع اتفاقی خاص در سهام شرکت وجود ندارد اما تاثیراتی در شرکت دارد. چرا که در کد به کد حقوقی به حقوقی جابهجایی سهم معمولا بدون هدف کاهش یا افزایش قیمت انجام میشود.
روش تشخیص معاملات کد به کد در بورس
تابلوخوانی: تابلوخوانی بورس در سایت مدیریت فناوری بورس تهران بهعنوان یکی از مهمترین روشهای معاملاتی و تکمیلی در کنار تحلیل های بنیادی و تکنیکال میتواند امکان رفتارشناسی و روانشناسی بازار را برای سرمایه گذار فراهم آورد. وقتی حجم معاملات سهمی به یکباره افزایش پیدا میکند، احتمالا اتفاقاتی در آن در حال وقوع است.
فیلترنویسی: با استفاده از فیلترنویسی در بورس میتوان اغلب معاملات روز را زیر نظر داشت. فیلتر کد به کد به صورت اتوماتیک و با برنامهنویسی مشخص نشان میدهد در طی معاملات یک روز چه سهمهایی کد به کد حقیقی به حقوقی و یا کد به کد حقوقی به حقیقی داشتهاند.
برای استفاده از فیلترنویسی میتوان وارد سایت tsetmc.com شد و گزینه دیدهبان را انتخاب کرد. پس از آن باید در قسمت فیلترنویسی، فیلتر مورد نظر را وارد کرد. برای فیلترنویسی نیاز به نوشتن فیلتر نیست و میتوان از فیلترهای آماده کد به کد استفاده کرد. در ادامه به عنوان نمونه فیلتر تشخیص کد به کد حقوقی به حقیقی آورده شده که طبق آن میتوان با درج در قسمت مربوطه در سایت بورس، لیستی از سهامی که در روزهای اخیر در آنها کد به کد حقیقی به حقوقی رخ داده است را شناسایی کرد و آنها را مورد ارزیابی قرار داد. این فیلتر به صورت زیر نوشته میشود:
(tvol)>1.25*[is5]&&((ct).Buy_I_Volume/(ct).Buy_CountI)<((ct).Sell_I_Volume/(ct).Sell_CountI)&&(pl)<=(pc)&&(plp)<0&&(ct).Buy_N_Volume>0.5*(tvol)&&(ct).Sell_I_Volume>0.5*(tvol)
روش تکنیکال: در این روش هنگامی که حجم معاملات سهم به یکباره افزایش یابد، میتوان با استفاده از نمودار تکنیکالی سهم، احتمال کد به کد را بررسی کرد. بر این اساس، وقتی قیمت سهم شرکتی در محدوده مقاومت قیمتی باشد، احتمالا سهامداران حقیقی قصد فروش سهام خود را دارند و سهام خود را به کد حقوقی انتقال دهند که به اصطلاح کد به کد حقیقی به حقوقی انجام میگیرد. در مقابل، زمانی که قیمت سهم در محدوده حمایتی قیمت باشد، ممکن است کد به کد حقوقی به حقیقی صورت بگیرد.
- مقاله پیشنهادی: آموزش تحلیل تکنیکال
نکاتی که سرمایهگذاران باید درباره کد به کد کردن از حقیقی به حقوقی بدانند
- مجموع فروش سهامدارن حقیقی و خرید سهامداران حقوقی بیشتر از 60 درصد باشد. (البته باید این نکته را در نظر گرفت در این روشها درصد و نسبت هر یک از تغییرات میتواند متفاوت باشد و مقدار مشخص و ثابتی نمیتوان برای آنها در نظر گرفت.)
- حجم معاملات بیشتر از ۲ برابر حجم معاملات ماهانه باشد.
- معاملات با حجمهای تکراری وجود داشته باشد.
نکاتی که سرمایهگذاران باید درباره کد به کد کردن از حقوقی به حقیقی بدانند
- مجموع فروش سهامداران حقوقی حداقل 60 درصد باشد.
- مجموع خرید حقیقیها حداقل ۵۰ درصد باشد.
- تعداد فروشندگان حقوقی حداکثر ۵ کد معاملاتی باشد.
- حجم معاملات بیشتر از ۲ برابر میانگین حجم معاملات ماهانه سهم باشد.
- قدرت خریدار به فروشنده بیشتر از عدد ۲ باشد.
سیگنال کد به کد کردن در بورس چیست؟
همانطور که در پاراگرافهای قبلی اشاره شد، کد به کد کردن سهم معمولا نشانهای برای شروع روند صعودی یا نزولی در نظر گرفته میشود، بر همین اساس بسیاری از سرمایهگذاران از آن به عنوان سیگنال استفاده میکنند. به طور کلی تشخیص دو نوع از معاملات کد به کد کردن سهم برای سرمایهگذاران اهمیت بسیاری دارد که در ادامه به بررسی هر یک پرداخته شده است:
– کد به کد از حقوقی به حقیقی (فروش حقوقی و خرید حقیقی) نشانه احتمالی آغاز روند صعودی و سیگنال خرید سهام در نظر گرفته میشود.
– کد به کد از حقیقی به حقوقی (فروش حقیقی و خرید حقوقی) نشانه احتمالی آغاز روند نزولی و سیگنال فروش سهام در نظر گرفته میشود.
دلایل کد به کد کردن در بورس
اخبار مهم در سهم: ممکن است در سهمی که کد به کد صورت گرفته، وقایع مهمی درباره آینده شرکت همچون بستن قرارداد جدید رخ داده باشد و هنوز سهامداران خرد از آن با خبر نباشند. این اخبار ممکن است تاثیر مثبت یا منفی داشته باشد که کدهای حقوقی با داشتن اطلاعاتی که در دسترس همه سهامداران نیست میتوانند زودتر خرید خود را ثبت کنند یا بالعکس زودتر سهام خود را بفروشند.
دستکاری قیمتی: گاهی سهامداران عمده با کدهای حقوقی به دستکاری قیمت میپردازند تا در استراتژی معاملاتی سهامداران خرد اختلال ایجاد کنند. در این شرایط میتوانند با قیمت پایین سهام را خریداری کنند.
تفاوت معاملات کد به کد و بلوکی
در هر دو روش معاملات کد به کد و معاملات بلوکی، حجم زیادی از سهام معامله میشود اما تفاوتهایی میان آنها وجود دارد که معاملات کد به کد سهام را از معاملات بلوکی متمایز میکند. در معاملات بلوکی جابهجایی سهام طی یک معامله صورت میگیرد اما در کد به کد کردن ممکن است جابهجایی سهام طی چندین معامله انجام شود. معاملات بلوکی اغلب خارج از بازار عادی سهام انجام میشود و در تابلوی معاملات قابل مشاهده نیستند اما معاملات کد به کد در بازار عادی سهام صورت میگیرد. معامله بلوکی مشمول کارمزد کارگزاری نمیشود، درحالیکه معامله کد به کد کارمزد دارد. به همین علت معاملات کد به کد برای سرمایهگذاران اهمیت بیشتری در مقایسه با معاملات بلوکی دارد.
علاوهبراین، هدف از معاملات بلوکی اغلب انتقال سهام میان سهامداران حقوقی است. در حالیکه هدف از معاملات کد به کد کردن سهم تغییر یا ایجاد روند قیمتی است. این نکته را نیز باید در نظر گرفت که معاملات کد به کد تابع زمان فعالیت بازار هستند اما معاملات بلوکی خارج از ساعت فعالیت بازار هم انجام میشوند.
جمعبندی
در مجموع میتوان گفت شناسایی معاملات کد به کد بخش مهمی از مبحث تابلوخوانی سهام است تا در صورت بروز هر گونه سیگنال خرید یا فروش سرمایهگذاران بتوانند خود را با آن همراه کنند. شناسایی این روشها در کنار سایر عوامل بنیادی به افراد این امکان را میدهد تا مدیریت بهتری بر پرتفوی بورسی خود داشته باشند.
سوالات متداول
این مفهموم به جابهجایی حجم زیاد و نامتعارفی از سهام یک شرکت توسط چند کد معاملاتی خاص در زمانی کوتاه اشاره دارد.
کد به کد کردن سهام اغلب با هدف ایجاد روند صعودی یا نزولی در سهم و گمراه کردن سرمایهگذاران انجام میشود.
کد به کد حقوقی به حقوقی، تاثیری در خرید و فروش سهام توسط سرمایهگذاران و بالطبع افت یا رشد قیمت سهام ندارد و اغلب با هدف جلوگیری از افت شاخص کل در نمادهای شاخصساز انجام میشود.