مقالات تحلیل‌ بنیادی

تحلیل بنیادی تکنار – مجتمع معادن مس تکنار

در این مقاله تحلیل تکنار به‌عنوان یکی از شرکت‌های پیشرو در عرصه معادن مس انجام شده است. مجتمع معادن مس تکنار در ۱۳۴۶ تاسیس شد و تا سال ۱۳۵۶ مقدار ۱۷۲,۰۰۰ تن سنگ معدنی مس‎‌دار (کانسنگ) استخراج و پس از کانه‌آرایی، کنسانتره‌های آن شامل مس، سرب و روی را به بازار عرضه کرد. موضوع فعالیت اصلی این شرکت سرمایه‌گذاری و مشارکت در اکتشاف، استخراج و فرآوری معادن و بهره‌برداری از واحدهای تولیدی، معدنی، صنعتی و کنسانتره‌های فلزی در داخل و خارج از کشور و همچنین سرمایه‌گذاری و مشارکت در طراحی، مهندسی و مدیریت واحدهای صنعتی و کارگاه‌های تولیدی است. سهام مجتمع معادن مس تکنار با نماد «تکنار» در فرابورس ایران در گروه استخراج کانه‌های فلزی درج شد. در ادامه این گزارش به تحلیل بنیادی تکنار و بررسی عملکرد این شرکت پرداخته شده است.

  • برای آشنایی بیشتر در مورد تحلیل بنیادی، می‌توان به مقاله تحلیل بنیادی چیست مراجعه کرد.

سرمایه و ترکیب سهامداران تکنار

سرمایه قانونی و ثبت شده تکنار تا انتهای سال مالی منتهی به ۲۹ اسفند ۱۴۰۱ مبلغ ۶۰ میلیارد ریال است. جدول زیر اسامی سهامداران بالای یک درصد در تحلیل تکنار را نشان می‌دهد. مهم‌ترین سهامدار تکنار شرکت سرمایه‌گذاری آتیه صبا است که مالکیت ۴۱.۵۸ درصد از سهام این شرکت را در اختیار دارد. پس از آن شرکت صدر معادن ایرانیان با ۲۰ درصد مالکیت و حدود ۱۲ میلیون سهام در جایگاه دوم سهامداران عمده این شرکت قرار دارد. در نهایت صندوق بازارگردانی ارزش آفرین دارای ۴.۱۸ درصد مالکیت از سهام تکنار است که در رتبه سوم سهامداران تکنار قرار دارد.

سهامداران بالای یک درصد در تحلیل تکنار

در مرجع تحلیل بنیادی انیگما می‌توان علاوه بر سهامداران عادی، سهامداران تلفیقی را نیز مشاهده کرد. این دسته از سهامداران به‌صورت غیرمستقیم و به‌واسطه زیرمجموعه‌های خود مالکیت سهام شرکت‌ها را در اختیار دارند. صندوق بازنشستگی کشوری با حدود ۶۸ درصد مالکیت مهم‌ترین سهامدار مجتمع معادن مس تکنار به‌صورت تلفیقی است.

سهامداران تلفیقی شرکت

تولید و فروش در تحلیل بنیادی تکنار

جدول زیر میزان تولید کنسانتره و فروش ناخالص در تحلیل تکنار و همچنین فرآوری کانسنگ در سال ۱۴۰۱ و مقایسه آن با سال ۱۴۰۰ را نشان می‌دهد:

شرح واحد ۱۴۰۰ ۱۴۰۱
کنسانتره مس تن ۳۱۳ ۶۷۷
فرآوری کانسنگ تن ۳۶,۶۵۲ ۳۳,۹۳۸
فروش ناخالص شرکت تکنار میلیون ریال ۲۶۴,۵۷۷ ۴۲۰,۷۲۵

کارخانه فلوتاسیون در سال ۱۴۰۲ با هدف افزایش تولید و دست‌یابی به سود عملیاتی و پوشش زیان انباشته ناشی از توقف‌های چشمگیر در سال‌های گذشته مشغول به فعالیت بوده و در این راستا ۱۶,۵۰۰ تن کانسنگ معدن تکنار در دو ماهه اول سال فرآوری شده است.

جدول زیر عملکرد واحد تغلیظ شرکت را طی دو ماه ۱۴۰۲ را نشان می‌دهد:

ماه میزان تولید محصول (تن) میزان فروش محصول میزان فرآوری کانسنگ تکنار (تن)
فروردین ۹۳ ۰ ۷,۶۰۵
اردیبهشت ۱۰۰ ۱۷۵ تن ۸,۹۰۰

اکتشاف

علت اصلی توقف فعالت معادن تکنار در گذشته، عدم وجود اطلاعات مستند و یکپارچه اکتشافی و عدم آگاهی از ذخیره و عیار عناصر معدنی و در نتیجه نبود خوراک برای کارخانه بود. برای خروج از این بحران، اولین اولویت معدن تکنار انجام عملیات اکتشافی بوده که در همین جهت انجام مطالعات اکتشافی سیستماتیک و مرحله‌ای برای کل محدوده تکنار و همچنین تهیه طرح اکتشاف حین استخراج توسط کارشناسان را از سال 1390 آغاز کرده است. در تحلیل بنیادی تکنار سال 1401 باتوجه به رو به اتمام بودن ذخایر ماده معدنی موجود در تک 3 و الزام نیاز به آغاز مجدد فعالیت‌های اکتشافی، فازهای 1 و 2 مطالعات داده‌های اکتشافی، تحلیل و به‌روزرسانی نتایج مربوطه توسط شرکت پارس اولنگ و فازهای 3 و 4 اکتشافی شامل مطالعات IP و نیز تحلیل نتایج آن‌ها جهت حفاری‌های مغزه‌گیری در سال 1402 توسط شرکت مذکور انجام خواهد شد.

واحد تغلیظ به روش فلوتاسیون

واحد فلوتاسیون در سال ۱۴۰۱ از دو محل کانسنگ استخراجی از معدن و معدن هم‌جوار خوراک‌دهی شده است؛ به‌گونه‌ای که حدود ۴۶ هزار تن کانسنگ استخراجی شرکت را فرآوردی کرده است و حدود ۳۴ هزار تن نیز به‌صورت حق‌العمل‌کاری برای شرکت‌های پی اکتشاف کویر و شرکت صنعتی معدنی مهاد فرآوری کرده است.

مصارف کنسانتره مس در تحلیل تکنار

کنسانتره مس سولفیدی پس از تبدیل به شمش با خلوص ۹۹.۹ درصد قابل مصرف در صنعت است. در واقع ماده اولیه تولید شمش مس، کنسانتره مس است. مهم‌ترین مورد مصرف شمش مس در صنایع برق و الکترونیک است که حدود ۴۶ درصد را شامل می‌شود. از مس و آلیاژهای آن در صنایع مکانیکی، متالوژی و رنگ‌سازی و همچنین در صنعت پوست و چرم نیز به کار می‌رود. در صنعت کاغذسازی نیز استفاده‌های مهمی از کنسانتره مس می‌شود. درصد استفاده صنایع از این محصول در جدول زیر قابل مشاهده است:

صنعت درصد
صنایع الکترونیک ۵۰-۶۱ درصد
صنایع ساختمانی ۱۶-۲۱ درصد
ماشین‌آلات ۹-۱۴ درصد
حمل و نقل ۵-۱۰ درصد
صنایع نظامی ۱-۴ درصد
سایر مصارف ۳-۵ درصد

صورت سود و زیان در تحلیل بنیادی تکنار

در ادامه قدم بعدی برای تحلیل تکنار ، بررسی صورت سود و زیان آن است که برای ۲ دوره مالی ۳ ماهه منتهی به ۳۱ خرداد ۱۴۰۲ و مدت مشابه برای سال ۱۴۰۱ قابل‌مشاهده است. این شرکت تا انتهای دوره ۱۲ ماهه منتهی به ۲۹ اسفند ۱۴۰۱، ۴۲ میلیارد تومان درآمد عملیاتی داشته است با کسر ۲۷ میلیارد تومان بهای تمام‌شده از درآمد عملیاتی ۱۶ میلیارد تومان از آن به سود ناخالص تبدیل شده است. در آخرین دوره مالی گزارش شده که دوره منتهی به ۳۱ خرداد ۱۴۰۱ می‌باشد، ۱۰ میلیارد تومان درآمد عملیاتی و ۳,۸۰۰ میلیون تومان بهای تمام شده حاصل شده است.

صورت سود و زیان در تحلیل بنیادی تکنار

سود نقدی (DPS) در تحلیل تکنار

مجمع‌عمومی عادی سالیانه تکنار برای سال مالی منتهی به ۱۴۰۱/۱۲/۲۹ تاریخ هفتم خرداد سال ۱۴۰۲ تشکیل شد. طبق تصمیمات مجمع شرکت و صورت‌های مالی درج شده در گزارشات این سهم، از ۱,۵۱۹ ریال سود خالصی که به‌ازای هر سهم داشته است، میزان سود نقدی به‌ازای هر سهم را ۲۹۰ ریال تصویب کرده است. به‌عبارت‌دیگر شرکت حدود ۲۰ درصد از سود به‌دست‌آمده خود در سال ۱۴۰۱ را میان سهامداران تقسیم کرده است.

طبق اطلاعیه زمان‌بندی منتشرشده در کدال پرداخت سود در تحلیل بنیادی تکنار به شرح زیر است:

نوع سهامدار تاریخ واریز
سود سهامداران حقیقی از ۱۴۰۲/۰۷/۰۵ طی ۵ روز کاری
صندوق‌های سرمایه‌گذاری از ۱۴۰۲/۰۷/۰۵ طی ۵ روز کاری
سود سهامداران حقوقی از ۱۴۰۲/۰۷/۰۵ طی ۵ روز کاری
سبدگردان‌ها از ۱۴۰۲/۰۷/۰۵ طی ۵ روز کاری

وضعیت معاملات و روند قیمتی سهام تکنار

تصویر زیر روند معاملاتی تکنار از ابتدای سال ۱۳۹۸ را نشان می‌دهد. این سهم روند افزایشی خود را از ابتدای سال ۱۳۹۷ آغاز کرد. قیمت سهام تکنار در تاریخ ۵ آبان‌ماه ۱۳۹۹ به اولین قله قیمتی یعنی ۹۹,۸۷۰ ریال با ارزش بازار ۶ هزار میلیارد ریال رسید و پس از آن با سرعت بیشتری شروع به رشد کرد. باتوجه به مقادیر ثبت‌شده در سایت tsetmc قیمت سهام تکنار در تاریخ ۱۱ بهمن سال ۱۳۹۹ به بالاترین مقدار خود یعنی ۹۱,۴۷۰ ریال با ارزش بازار حدودا ۱,۰۶۱  میلیارد تومان رسید. در حال حاضر نیز قیمت تکنار در محدوده ۷۵,۰۰۰ ریال در حال نوسان است.

روند قیمتی تکنار
۵/۵ - (۲ رای)
نمایش بیشتر

کیمیا حاجی سلطانی

من فارغ‌التحصیل رشته اقتصاد در مقطع کارشناسی و در حال حاضر دانشجوی مقطع ارشد این رشته هستم. علاقه‌ام به مباحث اقتصادی و بازارهای مالی، من را به سوی شناخت عمیق‌تر از این حوزه‌ها هدایت کرده است. این اشتیاق به یادگیری و پژوهش، مرا به سمت تولید محتوای اقتصادی و مالی سوق داده است، تا بر اساس دیدگاه‌های نوین، در این عرصه گامی موثر بردارم.

مقاله‌های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا