الگوی ستاره ثاقب در تحلیل تکنیکال چیست و استراتژی معاملاتی آن چگونه است؟

تحلیلگران و معاملهگران میتوانند با استفاده از الگوهای تحلیل تکنیکال روندهای بازار و نقاط مناسب ورود و خروج به معامله را شناسایی کنند و همچنین تغییرات آتی را پیشبینی کنند. الگوی ستاره ثاقب در تحلیل تکنیکال (Shooting Star) یکی از الگوهای کندلی برگشتی است که به تشخیص تغییر روند از صعودی به نزولی و همچنین موقعیت مناسب برای معاملات فروش کمک میکند. در این مقاله به معرفی الگوی ستاره ثاقب در تحلیل تکنیکال، نحوه شناسایی در نمودار، استراتژی معاملاتی و تفاوت این الگو با الگوی چکش معکوس پرداخته شده است.
آشنایی با الگوی ستاره ثاقب در تحلیل تکنیکال
الگوی ستاره ثاقب در تحلیل تکنیکال (Shooting Star) یا الگوی ستاره دنبالهدار، یک مدل از الگوهای کندل استیک است که به تشخیص محدوده برگشت قیمت و تغییر روند نمودار از صعودی به نزولی کمک میکند. این الگو در روند صعودی تشکیل میشود و معمولا در زمان تشکیل آن، قیمت به سطوح بالا (نزدیک به مقاومت) نمودار میرسد. الگوی Shooting Star یک الگوی برگشتی است و به همین دلیل انتظار میرود که پس از تشکیل این الگو با کاهش قیمت، روند نمودار نیز به نزولی تغییر پیدا کند. تصویر زیر الگوی ستاره ثاقب در تحلیل تکنیکال را نشان میدهد. طبق تصویر، کندل این الگو بدنه کوچک و سایه بلندی دارد و در انتهای یک روند صعودی تشکیل میشود. همچنین پس از شکلگیری الگوی Shooting Star، روند نمودار نزولی خواهد شد.

هنگام تشکیل الگوی ستاره دنبالهدار، قیمت ابتدایی ثبت شده پایینترین قیمت است اما با قدرت بالای خریداران، دارایی در قیمتهای بالاتری معامله میشود و به همین دلیل سایه کندل این الگو بلند است. با این حال این افزایش قیمت دوام زیادی ندارد و کم کم قدرت خریداران کاهش پیدا میکند. در نتیجه قیمت کاهش پیدا میکند و مقدار قیمت پایانی نیز تا نزدیک قیمت ابتدایی کاهش مییابد. انتظار میرود که با کاهش قدرت خریداران، روند نمودار نزولی شود و قدرت فروشندگان افزایش یابد.
پیشنهاد میشود برای آشنایی بیشتر با الگوها و انواع آنها، مقاله الگوهای تحلیل تکنیکال مطالعه شود.
شناسایی الگوی Shooting Star در نمودار
الگوی ستاره ثاقب در تحلیل تکنیکال یک الگوی کندلی است که در روند صعودی نمودار تشکیل میشود. برای شناسایی این الگو باید به روند صعودی نمودار، بدنه و سایه کندل توجه داشت. ویژگیهای کندل الگوی Shooting Star به شرح زیر است:
- بدنه کوتاه کندل
- سایه بلند در بالای بدنه کندل
- سایه کوتاه یا عدم وجود سایه در زیر بدنه کندل
برای تشکیل الگوی ستاره دنبالهدار در نمودار، رنگ کندل الگو فاقد اهمیت است. تصویر زیر کندل این الگو و ویژگیهای آن را نشان میدهد.

لازم به ذکر است که تحلیلگران و معاملهگران برای تایید این الگو باید منتظر شکلگیری کندل دوم باشند. این کندل به رنگ قرمز است که نشاندهنده روند نزولی نمودار است. بالاترین قیمت کندل دوم یا سایه آن، در پایینترین قیمت کندل الگوی Shooting Star قرار میگیرد. هر چقدر گپ یا شکاف قیمتی بین کندل الگو و کندل دوم بیشتر باشد، اعتبار الگوی ستاره ثاقب در تحلیل تکنیکال نیز بیشتر است.
استراتژی معاملاتی با الگوی ستاره ثاقب در تحلیل تکنیکال
برای معامله با الگوی Shooting Star در ابتدا باید کندل این الگو در نمودار شناسایی شود. زمانی که قیمت کندل این الگو به بالاترین سقف میرسد، انتظار میرود که پس از آن روند نمودار از صعودی به نزولی تغییر کند. در چنین شرایطی بهترین موقعیت فروش در بالاترین حد قیمت وجود دارد، زیرا پس از آن با افزایش قدرت فروشندگان، قیمت کاهش پیدا میکند. همچنین معاملهگران میتوانند منتظر شکلگیری کندل دوم (نزولی) باشند تا پس از تایید الگو با اطمینان بیشتری اقدام به فروش دارایی کنند.
الگوی ستاره ثاقب در تحلیل تکنیکال با افزایش قدرت خریداران شکل میگیرد اما پس از شکلگیری آن توصیه میشود که معاملات خرید در محدوه اوج قیمت صورت نگیرد. زیرا معاملهگرانی که در بالاترین قیمت کندل الگو وارد معامله خرید شوند با نزولی شدن نمودار با ضرر مواجه خواهند شد.
لازم به ذکر است که برای مدیریت ریسک در معامله باید از این الگو در کنار دیگر ابزارهای تحلیل تکنیکال استفاده کرد. همچنین تعیین حد ضرر در معامله با الگوی ستاره دنبالهدار به مدیریت ریسک در معاملات کمک میکند. معاملهگران میتوانند حد ضرر را در بالاترین سایه بالایی کندل قرار دهند. در چنین شرایطی اگر روند نمودار برخلاف پیشبینی این الگو در جهت نزولی پیش نرود و قیمت تا حد ضرر افزایش پیدا کند، معاملهگران بدون ضرر یا ضرر کمی از معامله خارج میشوند.
تفاوت الگوی ستاره ثاقب در تحلیل تکنیکال و چکش وارونه
کندل الگوی Shooting Star و کندل چکش معکوس (Inverted Hammer) شباهت بسیار زیادی با یکدیگر دارند و هر دو دارای بدنه کوتاه و سایه بالایی بلند هستند. با این حال این دو الگو دارای تفاوتهایی در نحوه شکلگیری و تحلیل هستند. الگوی ستاره ثاقب در تحلیل تکنیکال در مواقعی شکل میگیرد که روند نمودار صعودی باشد اما الگوی چکش معکوس در روند نزولی نمودار تشکیل میشود.
الگوهای Shooting Star و چکش معکوس هر دو از الگوهای برگشتی هستند. انتظار میرود که پس از شکلگیری الگوی ستاره دنبالهدار، روند نمودار نزولی شود اما پس از الگوی چکش معکوس پیشبینی میشود که روند نمودار از نزولی به صعودی تغییر کند. شکلگیری الگوی ستاره ثاقب در تحلیل تکنیکال یک موقعیت مناسب برای فروش به حساب میآید اما در الگوی چکش معکوس به دلیل تغییر روند از نزولی به صعودی، معاملهگران به دنبال سیگنال خرید هستند. در تصویر زیر به مقایسه الگوی ستاره دنبالهدار و چکش معکوس با یکدیگر پرداخته شده است.

الگوی Shooting Star چه کمکی به معاملهگران میکند؟
الگوی ستاره ثاقب در تحلیل تکنیکال (Shooting Star) یک الگوی کندلی برگشتی است. این الگو در مواقعی که روند نمودار صعودی است شکل میگیرد و دارای یک کندل با بدنه کوتاه و سایه بلند است. پس از تشکیل کندل الگوی ستاره دنبالهدار انتظار میرود که روند نمودار از صعودی به نزولی تغییر کند. معاملهگران میتوانند با استفاده از الگوی Shooting Star، نقاط بازگشت نمودار و موقعیت مناسب برای ورود به معامله فروش را شناسایی کنند. توصیه میشود که معاملهگران از این الگو در ترکیب با دیگر ابزارهای تحلیلی مانند اندیکاتورها استفاده کنند تا از این طریق مقدار ریسک را در معاملات خود مدیریت کنند.