سرمایه‌گذاری

صندوق بخشی فلزات چیست؟ علت سرمایه‌گذاری در آن

صندوق‌های سرمایه‌گذاری مدیریت دارایی افراد را برای خرید و فروش سهام در بازار سرمایه به عهده می‌گیرند. به کمک این صندوق‌ها حتی افرادی که دانش و تخصص مورد نیاز بازار بورس را ندارند، می‌توانند سود کسب کنند. یکی از انواع صندوق‌های سرمایه‌گذاری، صندوق‌های بخشی به معنای سرمایه‌گذاری در یک صنعت خاص هستند. صنایع محتلف مانند فلزات، پتروشیمی، تکنولوژی و سایر صنعت‌ها ممکن است موضوع هر یک از صندوق‌های بخشی باشند. قصد از نوشتن این مقاله پرداختن به صندوق بخشی فلزات بوده، این صندوق بیشتر مناسب افرادی است، که مایل به خرید سهام دلاری و مایل به سرمایه‌گذاری در صنعت فلزات هستند. در ادامه این مقاله به علت و نحوه سرمایه‌گذاری در صندوق بخشی فلزات پرداخته شده است.

مقاله پیشنهادی: «صندوق بخشی چیست؟»

آشنایی با صندوق بخشی فلزات

صندوق بخشی فلزات یکی از جدیدترین صندوق‌‌هایی است که هدف آن سرمایه‌گذاری اکثر دارایی خود در صنعت فلزات است. اصلی‌ترین فلزات شامل آهن، فولاد، مس، آلومینیوم، سرب نیکل و روی هستند که صندوق‌های بخشی فلزات در شرکت‌های تولیدکننده این محصولات سرمایه‌گذاری می‌کنند. این صندوق‌ها می‌توانند 30 درصد باقی مانده دارایی خود را به سایر صنایع و بخش‌های دیگر مانند اوراق بهادار و… اختصاص دهند. در جدول زیر الزامات سرمایه‌گذاری صندوق‌های بخشی فلزات و نحوه تخصیص دارایی خود از سوی سازمان بورس اوراق بهادار قابل مشاهده است:

موضوع سرمایه‌گذاریتوضیحات
سهم پذیرفته شده در بورس تهران یا بازار اول و دوم فرابورس، سهام قابل معامله در بازار پایه فرابورس ایران و حق تقدم سهام و قرارداد اختیار معامله آن‌ها در صنعتحداقل 70 درصد از کل دارایی‌های صندوق
سهام و حق تقدم سهام منتشره از طرف یک ناشر و قرارداد اختیار معامله همان سهم در صنعتحداکثر 30 درصد از کل دارایی‌های صندوق
سهام و حق تقدم سهام قابل معامله در بازار پایه فرابورس ایران و قرارداد اختیار معامله سهام مربوطهحداکثر 10 درصد از کل دارایی‌های صندوق
سهام و حق تقدمحداکثر 5 درصد از اوراق منتشره ناشر
سهام و حق تقدم سهام منتشره از طرف یک ناشر و قرارداد اختیار معامله همان سهام در سایر صنایعحداکثر 10 درصد از کل دارایی‌های صندوق
اخذ موقعیت خرید در قرارداد اختیار معامله سهامحداکثر 10 درصد از ارزش روز سهام و حق تقدم سهام صندوق
اخذ موقعیت فروش در قرارداد اختیار معامله سهامحداکثر به تعداد سهام پایه موجود در پرتفوی مجاز سرمایه‌گذاری صندوق در سهام
واحدهای سرمایه‌گذاری (صندوق‌های سرمایه‌گذاری غیر از اوراق بهادار)حداکثر 5 درصد از کل دارایی‌های صندوق و تا سقف 30 درصد از تعداد واحدهای صندوق سرمایه‌پذیر که نزد سرمایه‌گذاران است.
گواهی سپرده کالایی پذیرفته شده نزدیکی یکی از بورس‌هاحداکثر 5 درصد از کل دارایی‌های صندوق
گواهی سپرده بانکی و سپرده بانکیحداکثر 15 درصد از کل دارایی‌های صندوق
اوراق بهادار با درآمد ثابت بدون ضامن و با رتبه اعتباری قابل قبول حداکثر 15 درصد از ارزش کل دارایی‌های صندوق و مشروط بر این‌ که حداکثر 5 درصد از کل دارایی‌های صندوق در اوراق بهادار منتشره از طرف یک ناشر سرمایه‌گذاری شود.

عوامل موثر بر قیمت سهام فلزات

همانطور که گفته شد، صندوق بخشی فلزات باید حداقل 70 درصد از دارایی خود را در این صنعت و حداکثر 10 درصد آن را در صنایع و سهام دیگری سرمایه‌گذاری کند. با توجه به جهانی بودن قیمت فلزات میزان عرضه و تقاضا روی قیمت نهایی سهم تاثیرگذار خواهد بود. همچنین رشد و ریزش قیمت دلار و سیاست‌های دولت مانند معافیت‌های مالیاتی و… نیز تاثیر بسیار زیادی بر این صنعت دارد. لازم به ذکر است عواملی مانند تحریم‌ها به صورت مستقیم بر میزان فروش شرکت‌ها و در نهایت سودآوری آن‌ها تاثیرگذار خواهند بود. در ادامه تعدادی از نمادهای مربوط به صنعت فلزات پذیرفته شده در سازمان بورس قابل مشاهده هستند که صندوق‌های بخشی فلزات در هرکدام از این‌ها می‌توانند سرمایه‌گذاری کنند:

فولاد، کیمیا، میدکو، فنوال، ذوب، فولاژ، فساپا، هرمز، فخوز، فالوم، فایرا، ارفع، کاوه، وتوکا، فباهنر، فروی، فولای، فنفت، فرآور، فخاس، وسدید، فافزا، کویر، فسرب، فجر، فاهواز، فزرین، زنگان، فپنتا، فگستر، فسازان، فجهان، فنورد، فتوسا، فلوله

مقایسه ارزش فلزات اساسی با سایر صنایع در بورس ایران

بزرگ‌ترین صنعت در بورس، صنعت فلزات با 22 درصد از ارزش کل بازار هستند. همچنین مواد شیمیایی با 14 درصد، فرآورده‌های نفتی با 10 درصد، کانی‌های فلزی با 9 درصد، فلزات غیرآهن با 8 درصد، بانک‌ها و موسسات اعتباری نیز با 8 درصد ارزش، در بازار بورس فعالیت دارند. 37 درصد باقی مانده از ارزش بازار نیز متعلق به سایر صنایع فعال است.

مقایسه‌ی بازدهی شاخص کل با شاخص فلزات اساسی

برای سرمایه‌گذاری در صندوق‌های بخشی فلزات خوب است، مقایسه نمودار بازدهی شاخص کل بورس و شاخص فلزات اساسی از خرداد سال 1401 در تصور زیر قابل مشاهده خواهد بود. در این راستا می‌توان دریافت که بازدهی فلزات با 45 درصد بیشتر از شاخص کل بورس با 41 درصد بوده است.

مقایسه شاخص کل با شاخص فلزات در بورس

روش انتخاب بهترین صندوق بخشی فلزات

صندوق بخشی فلزات مانند تمامی صندوق‌های بخشی به علت تمرکز بر روی یک نوع صنعت می‌تواند بازدهی آن صنعت را داشته باشد. چرا که در برخی شرایط تقاضا در برخی صنایع بیشتر شده و سرمایه‌گذاری در آن‌ها مورد اقبال بالایی قرار می‌گیرد. همچنین افراد با سرمایه‌گذاری در انواع مختلف صنایع می‌توانند دارای بسته‌ای متنوع از دارایی و در نتیجه آن کم بودن ریسک در سرمایه‌گذاری و کسب بازدهی مناسب باشند.

برای انتخاب بهترین صندوق‌های سرمایه‌گذاری بخشی در فلزات می‌توان از معیارهای مختلفی استفاده کرد و کمک گرفت. یکی از این موارد در ادامه توضیح داده شده است:

  • برای انتخاب صندوق بخشی فلزات می‌توان سابقه و عملکرد آن صندوق را مشاهده کرد. در این راستا سایت فیپیران به نشانی phipiran.com دارای اطلاعات تمامی صندوق‌ها به همراه بررسی بازدهی آن‌ها در دوره‌های مختلف، ارزش خالص دارایی آن‌ها و موارد دیگر است. لازم به ذکر است برای آشنایی با سایت فیپیران مقاله‌ی «آشنایی با سایت فیپیران» کمک‌کننده خواهد بود.

پس از انتخاب صندوق بخشی فلزات مورد نظر می‌توان با دریافت کد بورسی از طریق کارگزاری‌های موجود ثبت سفارش کرد. همچنین امکان ورود به بازار بورس و خرید واحدهای صندوق با حداقل سرمایه وجود دارد. در ادامه انواع صندوق‌های بخشی فلزات فعال در بورس ایران معرفی خواهند شد:

صندوق‌های بخشی فلزات آذرین، متال، استیل، آلیاژ، رسانا، فلز فارابی

مزایای سرمایه‌گذاری در صندوق بخشی فلزات

علل گوناگونی وجود دارد که سرمایه‌گذاران به صندوق بخشی فلزات روی می‌آورند. این علل شامل موارد زیر هستند:

1. صندوق‌های بخشی فلزات مانند دیگر صندوق‌های سرمایه‌گذاری توسط مدیران خبره و حرفه‌ای مدیریت می‌شود. به همین دلیل این افراد ارزنده‌ترین سهم‌ها را انتخاب و با دارایی افراد آن‌ها را خریداری می‌کنند.

2. از مزایای صندوق بخشی فلزات در مقایسه با خرید سهام فلزی نقدشوندگی بالای آن است. علت آن نیز وجود رکن بازارگردان در صندوق‌های ETF خواهد بود.

3. صندوق‌های سرمایه‌گذاری در سهم‌های مختلف مربوط به فلزات سرمایه‌گذاری می‌کنند. که این امر ریسک سرمایه‌گذاری را تا حدی کاهش می‌دهد. همچنین میزان بازدهی صندوق نیز با متنوع کردن سبد سرمایه‌گذاری بیشتر خواهد شد.

4. شرکت‌های صادرات محور در صنعت فلزات این صنعت را به نرخ دلار وابسته کردند به همین دلیل قیمت سهام فلزات با افزایش دلار رشد می‌کنند. پس به همین دلیل سرمایه‌گذاری در یک صنعتی با فروش دلاری است.

جمع‌بندی

یکی از جدیدترین صندوق‌های سهامی، صندوق بخشی فلزات است و همانطور که گفته شد صندوق‌ها موظفند حداقل 70 درصد دارایی خود را در صنعت فلزات سرمایه‌گذاری کنند. این صندوق‌ها با مدیران حرفه‌ای خود و تنوع سهام‌های موجود در فلزات سعی در رساندن سرمایه‌گذاران به حداکثر سود و بازدهی دارند. لازم به ذکر است صندوق بخشی فلزات فارابی به عنوان اولین صندوق بخشی در این حوزه شروع به فعالیت کرده است.

امتیاز خود را ثبت کنید
نمایش بیشتر

سارا دهقانی

علاقه‌ام به نویسندگی و کلمات، همراه با آموزش‌های تخصصی در حوزه مدیریت و فناوری اطلاعات، من را به سمت نگارش در زمینه علم اقتصاد و بازار سرمایه پیش برده است. هدف من تولید محتوایی است که در عین اصولی و کاربردی بودن، ارزش افزوده‌ای به مخاطبان ارائه دهد و برای آنان درک بهتری از مفاهیم اقتصادی و سرمایه‌گذاری ایجاد کند.

مقاله‌های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا