آشنایی با سایت فیپیران + آموزش کامل بخشهای مختلف سایت fipiran
برای سرمایهگذاری موفق در بازارهای مالی علاوه بر داشتن اطلاعات مفید، نیاز به مهارت تحلیل و زمان کافی برای رسیدن به سواد لازم است. گرچه با وجود این موارد، سرمایهگذاری در بازارهای مالی، به دلیل نواسانات زیاد، ریسکپذیری بالایی میطلبد. معمولا افراد با دانش مالی کم، بار تصمیمگیری در معاملات را از دوش خود برداشته و به صندوقهای سرمایهگذاری اعتماد میکنند. در واقع این صندوقها انواع بازارها را تحلیل و متناسب با نوع فعالیت خود، سرمایهی افراد را به منظور کسب سود، سرمایهگذاری میکنند. یکی از بهترین روشهای شناخت صندوقهای سرمایهگذاری و دسترسی به اطلاعات مورد نیاز در خصوص این صندوقها، مراجعه به پایگاه اینترنتی مرکز پردازش اطلاعات مالی در ایران (فیپیران) به نشانی www.fipiran.com است. در این مطلب انواع اطلاعات موجود در این سایت معرفی شده است.
سایت فیپیران چیست؟
سایت فیپیران (Fipiran) به منظور افزایش دانش مالی و به اشتراکگذاری اطلاعات معتبر و تخصصی از بازار بورس به وجود آمد و به سرعت جزو یکی از ارکان مهم جامعهی اطلاعاتی ایران شد. این سایت آخرین اطلاعات بازار سرمایه را بهروزرسانی کرده و دراختیار کاربران قرار میدهد. همچنین در تمامی زمینهها مانند صندوقهای سرمایهگذاری، مقالات علمی و تخصصی، اخبار روز، گزارش تحلیلی از بازار و آموزشهای ویدیویی در حوزه مالی فعالیت میکند. افراد میتوانند با وارد کردن اطلاعات شخصی خود در پنل این سایت به آدرس www.fipiran.com از خدمات آن به صورت رایگان استفاده کنند.
آشنایی با بخشهای سایت فیپیران
با توجه به مدل طراحی این سایت، به محض ورود میتوان به اطلاعات مهمی از جمله حجم و ارزش معاملات، بازدهی صندوقهای سرمایهگذاری، سود شرکتها، اطلاعات مجامع و نمودار تغییرات شاخصها دست پیدا کرد. در قسمت پایینتر این صفحه «نمودار حجم معاملات بورس و فرابورس» بوده که تفاوت حجمهای پایین و بالا در روزهای مختلف را به خوبی نشان میدهد و میتوان با نگه داشتن موس روی یک تاریخ خاص، حجم معاملات آن روز به میلیارد ریال را مشاهده کرد.
پس از آن جدولی قرار داده شده که رشد یا افت شاخص و مقدار آن همراه با درصد رشد یا افت در آخرین روز معاملاتی را نشان میدهد. همچنین در این بخش شاخصهای دیگری ازجمله شاخص قیمت (وزنی–ارزشی)، شاخص قیمت (هموزن)، شاخص ۳۰ شرکت بزرگ شاخص کل، شاخص کل (هموزن) و شاخص کل (هموزن) و همچنین شاخص کل فرابورس نمایش داده شده است.
بخش صندوقها در سایت فیپیران
مهمترین بخش در سایت فیپیران مربوط به آمارها و اطلاعات صندوقهای سرمایهگذاری است که در ادامه به تفکیک، هر قسمت توضیح داده میشود:
1-فهرست صندوقهای سرمایهگذاری:
در این بخش لیست تمامی صندوقهای سرمایهگذاری در بازار سرمایه به همراه نماد و نوع صندوق و سایر اطلاعات مهم مانند کل ارزش خالص دارایی، دوره تقسیم سود (در صورت وجود داشتن)، قیمت آماری و صدور و ابطال، ضریب آلفا و بتا و همچنین بازدهی هر یک از صندوقها نمایش داده میشود. افراد میتوانند از قسمت تنظیمات (سمت راست بالای صفحه) انتخاب کنند که ستونها چه اطلاعاتی را نمایش دهند.
مطابق عکس فوق، میتوان بازه زمانی مورد نظر را انتخاب و بر اساس آن بازدهی صندوقها را مشاهده کرد. همچنین میتوان هر یک ستونها را انتخاب و لیست صندوقها را بر اساس آن مرتبسازی و مقایسه کرد. برای مثال میتوان لیست صندوقها را بر اساس بازدهی یکساله، از بیشترین به کمترین مشاهده کرد. همچنین با وارد شدن به حساب کاربری میتوان از تمامی این اطلاعات خروجی اکسل دریافت کرد.
در نهایت با کلیک روی هر صندوق میتوان اطلاعات جزئیتری از آن صندوق مانند آدرس سایت، مدیر، ضامن نقدشوندگی، متولی، نوع صندوق و… را مشاهده کرد.
2- نقشه صندوقهای سرمایهگذاری:
در این قسمت از فیپیران اندازه صندوقها بر اساس ارزش خالص داراییهای آنها محاسبه شده و رنگها در این نمودار نشاندهنده مقدار بازده انتخاب شده هستند. همچنین امکان فیلتر کردن بر اساس نوع و سابقه صندوق، سود پیشبینی شده، درجهبندی عملکرد، بازده صندوق، قیمت صدور و شیوه سرمایهگذاری و دوره تقسیم وجود دارد.
3- گراف وابستگی صندوقهای سرمایهگذاری:
در این بخش میتوان مدیر صندوق و ضامن نقدشوندگی صندوق را به صورت گراف مشاهده کرد.
4- اطلاعات تجمیعی انواع صندوقهای سرمایهگذاری:
در این قسمت از سایت فیپیران اطلاعات تجمیعی مانند میانگین بازدهی دورهای و ترکیب دارایی (وجه نقد، اوراق سهامی، سپرده بانکی و اوراق مشارکت) انواع صندوقها وجود دارد. یعنی میتوان متوجه شد بیشترین میانگین در بازههای زمانی مختلف روزانه، هفتگی، یک ماهه، سه ماهه، شش ماهه و یک ساله مربوط به کدام یک از انواع صندوقها (سهامی، درآمد ثابت، مختلط و…) بودهاست.
5- مقایسه بازده:
در این بخش، میتوان بازدهی صندوقهای مختلف را با یکدیگر یا با انواع شاخصهای مختلف در قالب نمودار و در بازههای زمانی انتخابی مشاهده کرد. برای مثال در تصویر زیر 2 صندوق سرمایهگذاری سبدگردان زمرد آگاه و صندوق سرمایهگذاری مشترک بانک اقتصاد نوین در مقایسه با شاخص کل در بازه زمانی یک ماهه نشان داده شده است.
6- گزارشهای ماهانه صندوقها:
در این قسمت از فیپیران فایل مربوط به گزارش عملکرد ماهانه و سایر اطلاعات مانند اساسنامه و امیدنامه صندوقها قابل دسترس است.
7- در ستون سمت چپ از بخش صندوقها، انواع صندوقهای موجود شامل صندوق در اوراق بهادار با درآمد ثابت، اوراق بهادار مبتنی بر سپرده کالایی، در سهام، مختلط، املاک و مستغلات و… نمایش داده میشود. با انتخاب هر نوع صندوق لیست صندوقهای آن موجود در آن دسته به همراه اطلاعاتی که در بخش اول گفته شد قابل مشاهدهاست. همچنین امکان مرتبسازی صعودی یا نزولی بر اساس قیمت صدور و ابطال، ضریب بتا و آلفا و کل ارزش خالص داراییهای صندوقها هر ستون، برای مقایسه با یکدیگر وجود دارد.
بخش بازار در فیپیران
این بخش شامل قسمتهای بورس، فرابورس، شاخصها و صنایع، صنایع و نمودار است.
بورس و فرابورس:
در قسمتهای بورس و فرابورس فیپیران با انتخاب گزینههای سهام و پایه فرابورس میتوان اطلاعات معاملات مربوط به شرکتهای پذیرفته شده در این بازارها را مشاهده کرد. این اطلاعات شامل نماد، قیمت آخرین معامله و پایانی و تغییرات هر یک، تعداد، حجم و ارزش معاملات، سرمایه ثبت شده، نسبت جاری و بدهی و در آخر حاصل سود خالص، ROA و ROE هستند.
همچنین با انتخاب گزینههای حق تقدم و اوراق مشارکت در این بخش میتوان تمامی اطلاعات مربوط به حق تقدمهای فعال در بازار سرمایه و اوراق مشارکت منتشر شده را مشاهده کرد. این اطلاعات شامل مواردی همچون قیمت آخرین معامله و قیمت پایانی، تعداد و حجم همچنین ارزش معاملات هر یک قابل مشاهده بوده و مانند قسمتهای قبلی میتوان با کلیک کردن روی هر عنوان، لیست را بر اساس آن فاکتور به ترتیب صعودی یا نزولی مرتب کرد.
قابل ذکر است که در بخش آمار و اطلاعات نیز، بیشترین ارزش معامله، بیشترین حجم معامله و بیشترین تعداد معامله همچنین بیشترین افزایش قیمت، بیشترین کاهش قیمت، بیشترین P/E و کمترین P/E قابل مشاهده است.
شاخصها و صنایع:
در قسمت شاخصها اطلاعات مربوط به تاریخ انتشار، مقدار و میزان تغییرات آن، همچنین بیشترین و کمترین قیمت قابل مشاهده است و در قسمت بازده شاخصها تاریخ انتشار مربوط به هر شاخص و بازدههای هفتگی، ماهانه، 3 ماهه، 6 ماهه و سالانه نمایش داده میشود. در انتها ارزش معاملات بورس و فرابورس نقدی به صورت نمودار قابل مشاهده است.
اخبار بازار سرمایه در سایت فیپیران
در بخش «اخبار» سایت فیپیران، مقالات و اخبار منتشر شده در خصوص جدیدترین تحولات و رویدادهای بازارهای سرمایه، بورس و فرابورس، کالا و انرژی، مجامع و شرکتها و اقتصاد توسط خبرگزاریهای مختلف ارائه میشود.
قسمت اطلاعات کدال در فیپیران
سایت کدال یکی از مهمترین سایتهای بورسی است که در آن اطلاعات معتبر و شفاف شرکتهای بورسی، زیر نظر سازمان بورس و اوراق بهادار منتشر و بروزرسانی میشوند. بخشی از اطلاعات مهمی که در سایت کدال وجود دارند در قسمت «اطلاعات کدال» سایت فیپیران (Fipiran) نیز قابل مشاهده هستند. هدف از این بخش، دسترسی سریع و به روز مخاطبان به این اطلاعات است. همچنین در این بخش، برخی اطلاعات منتشر شده توسط شرکتها پردازش شده و در اختیار کاربران قرار میگیرد. در ادامه توضیح کوتاهی در خصوص هر یک ارائه شده است.
قسمت درآمد هر سهم: در این قسمت از فیپیران، لیست شرکتها با تاریخ انتشار سود، سود پیشبینی شده، درصد پوشش، سود پوشش داده شده ارائه میشود.
مجامع: لیست مجامع شرکتها که قرار است به زودی برگزار شوند همراه با ساعت و آدرس آنها قابل مشاهده است.
نسبتهای مالی: در این بخش نیز نسبتهای مالی محاسبه شده (بر اساس آخرین صورتهای مالی شرکتها) را میتوان مشاهده و بررسی کرد.
رشد سود: لیست شرکتهایی که سود واقعی آنها نسبت به سود واقعی دوره مشابه قبل، صعودی بوده همراه با «سود واقعی دوره» و «سود واقعی دوره قبل» و «درصد رشد» در جدول نمایش داده شدهاست.
نزول سود: همانند بخش قبلی (رشد سود) بوده با این تفاوت که شرکتهایی که سود آنها نسبت به دوره قبل نزولی بوده را نمایش میدهد.
ابزارهای تحلیل در فیپیران
این قسمت از سایت فیپیران شامل نمودارها (مقایسه بازده) و مقایسه اطلاعات مالی ازجمله ترازنامه و صورت سود و زیان شرکتها است. در بخش «مقایسه بازده» میتوان چندین نماد، صندوق یا شاخص و میزان بازدهیها را با یکدیگر مقایسه کرد.
لازم به ذکر است که اطلاعات مربوط به قسمت ترازنامه و صورت سود و زیان در این قسمت قدیمی بوده و عملا قابل استفاده نیست.
خدمات اطلاعاتی در سایت فیپیران
در قسمت خدمات اطلاعاتی سایت فیپیران میتوان به اطلاعاتی مانند تاریخچه اطلاعات شاخص، تاریخچه معاملات نماد، تاریخچه NAV صندوقها و نسبتهای مالی شرکتها و… بهصورت جادست پیدا کرد. این قسمت شامل سه بخش شاخصها، شرکتها (تاریخچهی معاملات نماد) و اطلاعات مالی شرکتها (ترازنامه، سود و زیان و نسبتهای مالی) است.
در آخر:
در این مقاله به توضیح دقیق قسمتهای مختلق سایت fipiran.com پرداخته شد. اما باید گفت که این سایت عمدتا بهعنوان یک منبع خوب برای دریافت اطلاعات مورد نیاز در خصوص صندوقهای سرمایهگذاری توسط سرمایهگذاران مورد استفاده قرار میگیرد.