آموزش بورس

تفاوت DPS و EPS در بورس چیست؟

EPS و DPS دو پارامتر مهم در تحلیل بنیادی هستند که در بررسی عملکرد یک شرکت کاربرد دارند. EPS یا همان سود خالص هر سهم یک فاکتور مهم برای ارزیابی روند سودسازی و رشد شرکت به حساب می‌آید. DPS نیز سود تقسیمی به ازای هر سهم است که برای سرمایه‌گذاران اهمیت بسیار زیادی دارد. در این مقاله از طریق معرفی این مفاهیم به بررسی تفاوت DPS و EPS در بورس پرداخته شده است و برای درک بهتر این مسئله یک مثال نیز ذکر شده است.

بررسی تفاوت DPS و EPS در بورس

EPS و DPS دو پارامتر مهم تحلیل بنیادی هستند که در رابطه با سود یک شرکت معنا پیدا می‌کنند. EPS به معنای سودی است که یک شرکت به ازای هر سهم کسب کرده است و DPS نیز سود تقسیمی به ازای هر سهم است. در واقع DPS می‌تواند بخش یا کل EPS باشد و به همین دلیل این دو فاکتور مرتبط با یک‌دیگر هستند. همچنین در مواردی ممکن است که یک شرکت بخشی از سود باقی مانده از سال‌های گذشته را هم به مقدار DPS یک سال اضافه کند و در این صورت سود نقدی بیشتر از EPS خواهد شد. در این بخش برای بررسی تفاوت DPS و EPS در بورس ابتدا به تعریف هر یک از این موارد پرداخته می‌شود.

EPS چیست؟

EPS به معنای سود هر سهم و مخفف عبارت Earning Per Share است. شرکت‌ها موظف هستند که تا پایان سال مالی با کسر هزینه‌ها و مالیات از مقدار درآمد کل، سود خالص خود را محاسبه کنند. سود خالص به معنای آن است که شرکت چقدر از فروش خود را به سود یا ضرر تبدیل کرده است و در ارزیابی شرکت اهمیت بالایی دارد. EPS از تقسیم سود خالص بر تعداد سهام شرکت به دست می‌آید و به این ترتیب مقدار سود هر سهم محاسبه می‌شود. سود هر سهم یکی از مهم‌ترین فاکتورهایی است که بر قیمت سهام شرکت در بورس تاثیرگذار است. فرمول محاسبه EPS به شرح زیر است:

فرمول محاسبه EPS

EPS به دو صورت آینده‌نگر و گذشته‌نگر در تحلیل بنیادی کاربرد دارد. EPS ttm یا گذشته‌نگر به معنی سود هر سهم در دوره‌های مالی گذشته است که در صورت‌های مالی هر شرکت قابل مشاهده است. EPS Forward یا آینده‌نگر پیش‌بینی می‌کند که شرکت در سال یا دوره‌های مالی آینده به ازای هر سهم چقدر سود کسب خواهد کرد که توسط تحلیلگران یا پلتفرم‌های تحلیلی محاسبه می‌شود.

افراد برای مشاهده EPS گذشته‌نگر هر شرکت می‌توانند به گزارش‌های مالی در سایت کدال مراجعه کنند، همچنین در سایت انیگما نیز اطلاعات مربوط به EPS ttm نمادهای بورسی در دوره‌های مختلف مالی قابل مشاهه است. در سایت tsetmc.com نیز می‌توان ای پی اس مربوط به هر نماد را مطابق تصویر زیر مشاهده کرد.

EPS شرکت پالایش نفت تهران

DPS چیست؟

DPS به سود نقدی هر سهم گفته می‌شود که مخفف عبارت Dividend Per Share است. شرکت‌ها در پایان هر سال مالی موظف به برگزاری مجمع عمومی عادی سالیانه هستند که در این جلسه به بررسی صورت‌های مالی و تعیین مقدار سود نقدی پرداخته می‌شود. سود نقدی به عنوان پاداش پولی که سرمایه‌گذاران در شرکت سرمایه‌گذاری کرده‌اند در نظر گرفته می‌شود. این سود بخش یا در مواردی کل سود خالص به ازای هر سهم در همان سال مالی است. DPS به تمامی سرمایه‌گذارانی که در زمان برگزاری مجمع صاحب سهم باشند تعلق می‌گیرد.

سود نقدی درصدی از سود خالص به ازای هر سهم است، به همین جهت می‌توان با 1 در نظر گرفتن سود هر سهم یا همان EPS، سود نقدی را از طریق فرمول زیر نیز محاسبه کرد. DPR در فرمول زیر همان درصد تقسیم سودی است که در مجمع به تصویب می‌رسد.

DPS=EPS*DPR

با توجه به تعاریف بالا، برای تفاوت DPS و EPS در بورس می‌توان مطرح کرد که DPS مقدار سود نقدی هر سهم است که به سرمایه‌گذاران پرداخت می‌شود. مقدار سود نقدی و نحوه تقسیم آن برای سرمایه‌گذارانی که تمایل به دریافت سود سالیانه دارند دارای اهمیت است. EPS نیز سود هر سهم است که معیار بررسی سودسازی و ارزندگی یک شرکت است.

بررسی تفاوت DPS و EPS در بورس در شرکت خوراک دام پارس

طبق گزارش‌های مالی غدام (شرکت خوراک دام پارس) در سامانه کدال، این شرکت در سال مالی منتهی به 1403/10/30 به مقدار 1726 ریال به ازای هر سهم سود داشته است که مبلغ 1550 ریال از این مقدار به عنوان سود نقدی در نظر گرفته شده است. در واقع این شرکت 89.9 درصد از EPS را به عنوان سود نقدی به سهامداران پرداخت کرده است. به این ترتیب مقدار تفاوت DPS و EPS در بورس برای این شرکت برابر با 176 ریال است.

جمع‌بندی

تفاوت DPS و EPS در بورس به تعریف این مفاهیم برمی‌گردد و به طور کلی DPS بخشی از EPS یا کل آن را شامل می‌شود که به عنوان سود نقدی به سرمایه‌گذاران پرداخت می‌شود. این پارامتر برای سرمایه‌گذارانی که هدف آن‌ها سرمایه‌گذاری بلند مدت یا کسب سود سالیانه است، یک مورد مهم به حساب می‌آید. در مقابل EPS به معنی سود خالص هر سهم است که در بررسی عملکرد، رشد و روند سودسازی شرکت کاربرد دارد.

امتیاز خود را ثبت کنید
نمایش بیشتر

زهرا رشنو

نویسندگی برای من ابزار قدرتمندی برای انتقال ایده‌ها و خلق محتوای تأثیرگذار است. من در تلاش هستم که با ترکیب خلاقیت و سادگی، مفاهیم را به شکلی روان و کاربردی به مخاطبان ارائه دهم و از این طریق به آن‌ها کمک کنم.

مقاله‌های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا