بورس

آشنایی با سازمان بورس و اوراق بهادار و شرح وظایف آن

سازمان بورس و اوراق بهادار موسسه عمومی غیر دولتی است که وظیفه آن تدوین مقررات و نظارت بر اجرای صحیح قوانین در بازار سرمایه است. این سازمان نهاد نظارتی اصلی در بازار سرمایه به حساب می‌آید و با نظارت دقیق بر فعالیت­‌های بازار، بستر معاملاتی شفاف و امنی را برای شرکت­‌ها و سرمایه‌­گذاران فراهم می‌­کند. در ادامه به معرفی سازمان بورس و اوراق بهادار، وظایف و اجزای آن پرداخته می­‌شود.

معرفی سازمان بورس و اوراق بهادار

سازمان بورس و اوراق بهادار که با عنوان سازمان بورس نیز شناخته می‌­شود و یک نهاد حقوقی است که تحت نظارت شورای عالی بورس وظیفه تنظیم قوانین و مقررات و نظارت بر آن در بازار سرمایه را بر عهده دارد. سازمان بورس و اوراق بهادار بر فعالیت­‌های بازارهای بورس اوراق بهادار تهران، فرابورس ایران، بورس کالا و بورس انرژی نظارت دارد. بر اساس ماده 5 قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران، این سازمان یک موسسه عمومی غیر دولتی است که شخصیت مالی و حقوقی مستقلی دارد. به این معنی که دولت به صورت مستقیم در تصمیمات و قوانین این موسسه دخالتی نمی­‌کند و همچنین مناسبات این سازمان نیز طبق قوانین ناظر بر موسسات دولتی نیست. البته به لیل اینکه ریاست شورای عالی بورس بر عهده وزیر اقتصاد است؛ دولت به طور غیرمستقیم بر تصمیمات این سازمان تاثیر دارد.

منابع مالی و ادامه فعالیت­‌های سازمان بورس و اوراق بهادار از طریق کارمزدهای دریافتی معاملات بورس، دریافت سهمی از حق پذیرش شرکت­‌ها و همچنین سایر درآمدها (مانند مشاوره و دوره‌­های آموزشی) تامین می‌­شود.

لازم به ذکر است که سازمان بورس و اوراق بهادار برخلاف شرکت بورس تهران و یا فرابورس ایران، وظیفه تجارتی ندارد و تنها مسئول نظارت بر فعالیت­‌های بازارهای مالی است.

تاریخ تاسیس سازمان بورس و اوراق بهادار

سازمان بورس و اوراق بهادار در سال 1384 با تکیه بر وجوه امانی شورای بورس به منظور توسعه زیر ساخت­های بازار و نظارت بر قانون­گذاری و نحوه اجرای آن تاسیس شد. تاسیس این سازمان سبب شد که شرایط بازار بهبود پیدا کند و با وجود مقررات و نظارت بر آن، شرکت­ها و سرمایه­گذاران بتوانند در چهارچوب مقررات فعالیت­های مالی خود را انجام دهند.

اجزای اصلی سازمان بورس و اوراق بهادار

سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان یک نهاد مهم در بازار سرمایه چهار اجزای اصلی دارد که شامل شورا، هیئت‌مدیره، رئیس سازمان و حسابرس است و هر یک از این اجزا وظایف ویژه خود را دارند. در ادامه هر یک از این اجزا شرح داده می‌شود.

شورای عالی بورس: شورای عالی بورس و اوراق بهادار بالاترین نهاد تصمیم‌­گیری در بازار اوراق بهادار است و ریاست آن به عهده وزیر امور اقتصاد و دارایی است. این شورا وظیفه تصویب سیاست­‌های کلان و قوانین حاکم بر بازار سرمایه را به عهده دارد و بر اجرای قوانین نیز نظارت می­‌کند. اعضای شورا معمولا از نمایندگان دولت، کارشناس‌­های مالی، اساتید دانشگاه و افراد با تجربه در زمینه­‌های مالی هستند.

هیئت‌مدیره: این نهاد مسئول اجرایی و مدیریتی سازمان است و بر امور و فعالیت‌­های بورس نظارت دارد. هیئت مدیره سازمان از 5 نفر تشکیل شده و لازم است که اعضای آن از کارشناسان بخش غیر دولتی باشند. این افراد به پیشنهاد رئیس شورا و با تصویب شورا برای مدت 5 سال انتخاب می‌­شوند.

رئیس سازمان‌: رئیس سازمان توسط هیئت‌مدیره انتخاب می‌شود و به عنوان مدیر اجرایی جایگاه ویژه­ای در هدایت و مدیریت کلان بورس دارد و سیاسیت­های تصویب شده سازمان را اجرا می­کند. این شخص به مدت 30 ماه ریاست سازمان را به عهده دارد و بالاترین مقام اجرایی و مدیریتی سازمان است.

حسابرس (بازرس): حسابرس توسط اعضای هیئت مدیره از بین اعضای جامعه حسابرسان برای مدت یک سال انتخاب می­شود. حسابرس یا بازرس مسئول بررسی گزارش­های مالی است و درصورت وجود قصور یا موارد مشکوک در فعالیت­های مالی به هیئت­مدیره اطلاع می­دهد.

وظایف سازمان بورس و اوراق بهادار

سازمان بورس و اوراق بهادار یک نهاد نظارتی است و به طور کلی وظایف آن شامل تدوین مقررات، نظارت بر اجرای قوانین تصویب شده و سایر وظایف که مربوط به هماهنگی بازارهای مالی و حقوق شرکت‌­ها و سرمایه‌­گذاران است که در ادامه هر مورد به طور کامل شرح داده می‌شود.

تدوین مقررات

وظیفه اصلی سازمان بورس و اوراق بهادار تنظیم و تدوین مقررات، دستورالعمل­های اجرایی و آئین­نامه برای کنترل و هدایت بازار اوراق بهادار است. مهم­ترین مواردی که توسط این سازمان تنظیم می‌شود:

  • تصویب اساسنامه برای بورس، کانون و نهادهای مالی
  • تصویب میزان بودجه و همچنین ارائه پیشنهاد برای نرخ‌­ها و درآمدهای سازمان
  • تصویب مقدار سقف کارمزد و نرخ‌های در نظر گرفته شده برای انجام خدمات

نظارت بر اجرای مقررات

سازمان بورس و اوراق بهادار وظیفه دارد که بر اجرای صحیح مقررات نظارت کند و از عملکرد­­های مالی اطمینان یابد. موارد مهمی که این سازمان بر آن نظارت دارد به شرح زیر است:

  • ثبت و صدور مجوز برای عرضه عمومی اوراق بهادار و نظارت بر آن
  • ثبت درخواست صدور، تعلیق و باطل کردن مجوز فعالیت­ نهادهای در صلاحیت شورا
  • صدور، تعلیق و لغو مجوز تاسیس نهاد و کانون‌های مالی بدون واگذاری مستقیم به شورا
  • اتخاذ تدابیر و محدودیت‌های لازم­ برای جلوگیری از تخلف
  • اعلام تخلفات بازار به سازمان‌های مربوطه
  • برقراری ارتباط بین بازار اوراق بهادار و نهادهای سیاست‌گذاری و اجرایی
  • نظارت بر فعالیت شرکت‌ها و سرمایه­‌گذاران در بازار
  • بررسی افشای اطلاعات با اهمیت توسط شرکت‌ها
  • صدور تاییدنامه سازمان پیش از ثبت شرکت‌ها توسط مراجع ثبت و نظارت بر آن‌ها

سایر وظایف سازمان بورس و اوراق بهادار

دیگر وظایف سازمان بورس و اوراق بهادار در زمینه توسعه بازار و بهبود شرایط برای شرکت‌ها و سرمایه‌گذاران، همکاری و هماهنگی با سایر ارگان‌ها و انجام دیگر امور مربوط به سازمان است که در این بخش به موارد مهم آن اشاره شده است:

  • انجام اقدامات لازم به منظور حمایت و بهبود منافع و حقوق سرمایه‌­گذاران
  • ارائه پیشنهاد برای استفاده از ابزارهای مالی جدید در بازار
  • همکاری با سایر نهادهای حسابداری
  • پژوهش و تحقیق در جهت اتخاذ سیاست‌های کارآمد در آینده
  • همکاری و هماهنگی برای ایجاد ارتباط با مراجع و سازمان‌های بین‌المللی

جمع‌­بندی

سازمان بورس و اوراق بهادار یک نهاد مهم نظارتی و اجرایی غیر دولتی در بازار سرمایه است. وظیفه این سازمان تنظیم مقررات، نظارت و بررسی بر اجرای این قوانین است. سازمان بورس و اوراق بهادار به واسطه این مقررات و کنترل شرایط بازار، بستری امن و مطمئن برای فعالیت‌های مالی سرمایه‌­گذاران و شرکت‌­ها فراهم کرده است.

امتیاز خود را ثبت کنید
نمایش بیشتر

مقاله‌های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا