شاخص آرمز چیست؟

اندیکاتورها ابزارهای مهمی در تحلیل تکنیکال هستند که به شناخت شرایط بازار، پیشبینی حرکت نمودار قیمت، بررسی نقاط مناسب برای ورود و خروج به معامله کاربرد دارند. شاخص آرمز یکی از اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال است که هدف آن بررسی شرایط خرید و فروش در بازار است. در این مقاله به معرفی شاخش آرمز، نحوه محاسبه و استراتژی معاملاتی به کمک این شاخص پرداخته شده است.
تعریف شاخص آرمز
شاخص آرمز (Arms Index) که به آن شاخص معاملات کوتاه مدت (Short-Term Trading Index) نیز میگویند، یک شاخص نوساننما در تحلیل تکنیکال است و برای شناسایی شرایط اشباع خرید و فروش کوتاه مدت در بازار استفاده میشود. معمولا این شاخص برای بررسی شرایط خرید و فروش در بازار بورس به کار گرفته میشود. شاخص آرمز با مقایسه سهامهای صعودی و نزولی و همچنین حجم معاملات آنها، به شناسایی وضعیت بازار کمک میکند. به دلیل اینکه در این شاخص نوع حرکت نمودار (صعودی یا نزولی) و همچنین حجم معاملات در نظر گرفته میشود، میتوان سرعت و شدت حرکت قیمت در بازار را تشخیص داد.
لازم به ذکر است که شاخص آرمز در ابزارهای تحلیل تکنیکال بازار بورس ایران در دسترسی نیست. افرادی که قصد استفاده و تحلیل این شاخص را دارند باید شخصا برای محاسبه و رسم شاخص بر روی نمودار اقدام کنند.
آموزش محاسبه شاخص آرمز
محاسبه شاخص آرمز با استفاده از تعداد سهام صعودی و نزولی و حجم معاملات آنها در یک بازه زمانی مشخص که معمولا مدت زمان کوتاهی است، انجام میشود. در ادامه مراحل محاسبه این شاخص شرح داده میشود.
1. نسبت سهمهای صعودی بر نزولی

تعداد سهامی که در قیمتی بالاتر از قیمت پایانی قبلی معامله شدهاند را بر تعداد سهامی که در قیمتی پایینتر از قیمت پایانی قبلی معامله شدهاند، تقسیم میشود و و مقدار AD به دست میآید.
2. نسبت حجم معاملات سهمهای صعودی بر نزولی

در این مرحله باید حجم معاملات سهام صعودی را بر حجم کلی معاملات سهام نزولی تقسیم کرد.
3. محاسبه مقدار شاخص آرمز

شاخص آرمز ار تقسیم مقدار AD Ratio بر AD Volume Ratio به دست میآید. به عبارتی دیگر این شاخص به صورت تقسیم نسبت حجم سهام نزولی بر تعداد آن و نسبت حجم سهام صعودی بر تعداد آن محاسبه میشود.
تحلیل شاخص آرمز
شاخص آرمز با بررسی سهمهای صعودی و نزولی، حرکت قیمت سهم را شناسایی میکند. به طور کلی برای تفسیر این شاخص مقدار 1 را مبنا قرار میدهند و هرچه این شاخص از عدد 1 بیشتر فاصله بگیرد، نشاندهنده تضاد بالا بین خرید و فروش در آن بازه زمانی است. در ادامه به تفسیر مقدار برابر، کمتر و بیشتر از 1 در این شاخص پرداخته میشود.
- زمانی که مقدار شاخص آرمز برابر با 1 باشد یعنی تعداد سهام صعودی به نزولی با حجم معاملات آن، برابر است. در چنین شرایطی بازار در حالت خنثی قرار دارد و خرید و فروش وابسته به تصمیم شخص معاملهگر است.
- در صورتی که مقدار شاخص آرمز بیشتر از 1 باشد، حجم و قدرت معامله سهام صعودی کمتر از سهام در حال نزول است. در چنین شرایطی قدرت فروشندگان سهام نزولی بالا است و به همین دلیل احتمال کاهش قیمت وجود دارد و سیگنال نزولی تلقی میشود.
- اگر شاخص آرمز کمتر از 1 باشد، حجم معاملات سهام صعودی بالاتر است و قدرت خریداران در این شرایط بالا است. معمولا در چنین شرایطی، با افزایش فشار خرید، قیمت نیز افزایش مییابد و سیگنال صعودی به حساب میآید.
لازم به ذکر است که شاخص آرمز برای تحلیل تک سهم کاربرد ندارد. این شاخص برای تحلیل و تفسیر کلی بازار در بازارهای بورس و ارز دیجیتال کاربرد دارد. همچنین افراد برای اطمینان از شناسایی و تایید سیگنالها باید علاوه بر این شاخص، از دیگر ابزارهای تحلیل تکنیکال مانند الگوها و اندیکاتورها مانند میانگین متحرک برای کنترل نوسانات کوتاه مدت نیز استفاده کنند.
مزایا و معایب شاخص آرمز
شاخص آرمز به تحلیلگران و معاملهگران در بررسی شرایط بازار و حرکت قیمت کمک میکند اما ممکن است که در برخی موارد نیز با خطا همراه باشد به همین دلیل لازم است که افراد به محدودیتهای این شاخص آگاه باشند. در ادامه مزایا و معایب این روش شرح داده میشود.
مزایا:
- شناسایی نقاط اشباع خرید و فروش
- امکان بررسی وضعیت کلی بازار با ترکیب فاکتورهای تعداد سهام و حجم معاملات
- تحلیل سرعت و نوع (صعودی یا نزولی) حرکت قیمت
معایب:
- به دلیل تمرکز بر حجم معاملات، اگر تعدا سهام صعودی بیش از نزولی باشد اما حجم معاملات آن در بازه زمانی که شاخص محاسبه میشود زیاد نباشد ممکن است که تحلیلگران روند بازار را به اشتباه پیشبینی کنند.
- اگر بازار در روند صعودی یا نزولی پیش برود، اما حجم یا تعداد سهامی که در خلاف جهت بازار است بالاتر باشد، امکان پیشبینی اشتباه روند بازار و حرکت قیمت وجود دارد.
جمعبندی
شاخص آرمز یکی از شاخصهای نوساننما در تحلیل تکنیکال است که با استفاده از نسبت تعداد سهام صعودی به نزولی و حجم معاملات آنها به دست میآید. این شاخص به شناخت محدوده اشباع خرید و فروش و همچنین بررسی وضعیت کلی بازار کمک میکند. تحلیلگران و معاملهگران میتوانند از شاخص آرمز در کنار دیگر ابزارهای تحلیلی استفاده کنند و برای ورود و خروج به معامله با آگاهی تصمیمگیری کنند.