مقالات تحلیل تکنیکال

الگوی هارمونیک خفاش در تحلیل تکنیکال چیست؟

راه‌های زیادی برای تحلیل بازار به منظور پیش‌بینی روند قیمت وجود دارد. یکی از روش‌های مورد استفاده تحلیلگران استفاده از ابزارهای موجود در تحلیل تکنیکال است. در این تحلیل که نمودارها راهنمای افراد خواهند بود، یکی از کاربردی‌ترین آن‌ها، الگوهای هارمونیک هستند. این الگوها بر اساس اشکال هندسی و نسبت‌های فیبوناچی مانند الگوهای گارتلی، خرچنگ، خفاش و… تشکیل می‌شوند. در این مقاله قصد آموزش الگوی هارمونیک خفاش در تحلیل تکنیکال و نحوه استفاده از آن در بازارهای مالی برای پیش‌بینی افزایش یا کاهش قیمت خواهد بود.

مقاله پیشنهادی: «آشنایی با دنباله فیبوناچی در تحلیل تکنیکال»

آشنایی با الگوی هارمونیک خفاش

الگوی خفاش مانند سایر الگوهای هارمونیک بر پایه اشکال هندسی و نسبت‌های فیبوناچی بوده و از نظر ظاهری مانند الگوی گارتلی و پروانه است. این الگوها تنها در نسبت‌های فیبوناچی باهم تفاوت دارند. برای مثال انتظار می‌رود روند قیمتی در الگوهای مختلف هارمونیک بر پایه نسبت‌های فیبوناچی مورد انتظار آن الگوی خاص شکل بگیرند. حال زمانی‌که قیمت از نقطه‌ای به نقطه دیگر حرکت می‌کند، به آن موج‌های قیمتی می‌گویند. این موج‌ها می‌توانند به دو صورت الگوی خفاش صعودی (شبیه به حرف M) و نزولی (شبیه به حرف W) در نمودارها نمایان شوند.

الگوی هارمونیک خفاش

انواع الگوی خفاش (bat patterns)

همانطور که گفته شد، الگوی هارمونیک خفاش در تحلیل تکنیکال به دو صورت صعودی و نزولی تشکیل می‌شود، در ادامه به هر کدام از آن‌ها پرداخته خواهد شد:

الگوی هارمونیک خفاش صعودی (bullish bat)

برای تشخیص الگوی هارمونیک صعودی باید ابتدا نقاط قیمتی را تشخیص داد، تا با اتصال آن‌ها موج‌های قیمتی را مشاهده کرد. این نقاط به این صورت خواهند بود:

  • موج XA: به موج XA بازوی XA نیز گفته می‌شود. این موج اولین حرکت قیمتی و در واقع بلندترین موج قیمتی نیز است.
  • موج AB: موج دوم یا AB اولین اصلاح قیمتی را پس از اولین موج انجام می‌دهد. این موج در سطح اصلاحی فیبوناچی 38 درصد تا 50 درصد موج قبلی (XA) است. (یعنی نسبت این موج به موج قبلی 38 درصد تا 50 درصد می‌شود.)
  • موج BC: این بازو در سطح اصلاحی 38 درصد تا 88 درصد از موج قبلی یا AB قرار دارد.
  • موج CD: آخرین موج حرکتی در الگوی خفاش موج CD است که نسبت به بازوی XA در سطح اصلاحی فیبوناچی 88 درصد قرار دارد. همچنین در نسبت 161 درصد تا 261 درصد از بازوی BC قرار دارد.
الگوی هارمونیک خفاش صعودی

الگوی هارمونیک خفاش نزولی (bearish bat)

برای استفاده از الگوی خفاش نزولی نیز مانند صعودی باید ابتدا نقاط را تشخیص داد و خطوط را رسم کرد. در ادامه هرکدام از موج‌های قیمتی توضیح داده شده‌اند:

  • موج XA: این الگو با یک حرکت نزولی، موج XA را تشکیل می‌دهد. در این بازو، قیمت به طور قابل توجهی کاهش پیدا می‌کند.
  • موج AB: موج دوم با اصلاح خوب و بازگشت قیمت به سمت صعودی بین سطح فیبوناچی اصلاحی 38 درصد تا 50 درصد از موج قبلی شکل می‌گیرد.
  • موج BC: این موج مجدد قیمت را به سمت نزولی می‌برد و معمولا به نسبت فیبوناچی از 38 درصد تا 88 درصد از پایه XA می‌رسد.
  • موج CD: روند اصلاحی دیگری به نام CD که اغلب حدود 88 درصد از موج AB است، نقطه D را تشکیل می‌دهد.
  • نقطه D: نقطه D، نقطه‌ای بحرانی و نقطه برگشت بالقوه است. نقطه D نزدیک به 88 درصد اصلاح فیبوناچی در پایه XA قرار داشته و پایه CD باید تا سطح فیبوناچی بین 161 درصد تا 261 درصد از پایه AB ادامه خواهد داشت.
الگوی هارمونیک خفاش نزولی

استراتژی معاملاتی الگوی هارمونیک خفاش

معامله‌گران همواره با چیدن استراتژی دارایی خود را مدیریت کرده و ریسک ناشی از معاملات را تا حد امکان کاهش می‌دهند. همچنین با مشخص کردن نقاطی در نمودار برای خود زمان ورود یا خروج از معامله را مشخص می‌کنند تا به بهترین سود ممکن دست پیدا کنند. در ادامه به استراتژی معاملاتی ممکن برای الگوی هارمونیک خفاش پرداخته شده است:

  • زمانی‌که الگوی هارمونیک خفاش در تحلیل تکنیکال صعودی باشد، پس از پایان الگو و رسیدن آن به نقطه D می‌توان با خرید سهم وارد معامله شد. مخصوصا اگر در نواحی مهم حمایتی تشکیل شده باشد.

حد سود: حد سود را می‌توان تراز 61.8 درصد خط CD یا نقطه C و نقطه A در نظر داشت.

حد ضرر: حد ضرر نیز در الگوی هارمونیک خفاش صعودی می‌توان کمی پایین‌تر از نقطه D در نظر گرفت.

حد سود و حد ضرر در الگوی خفاش صعودی
  • همچنین زمانی‌که الگوی هارمونیک خفاش در تحلیل تکنیکال نزولی باشد، پس از پایان الگو و رسیدن آن به نقطه D می‌توان در صورت دوطرفه بودن بازار اقدام به فروش در معامله کرد، چرا که احتمالا سود خوبی بتوان کسب کرد. مخصوصا اگر در نواحی مهم مقاومتی تشکیل شده باشند.

حد سود: برای تعیین حد سود در حالت خفاش نزولی خوب است مانند حالت صعودی، تراز 61.8 درصد خط CD یا نقطه C و نقطه A را در نظر گرفت، همچنین اگر محدوده حمایتی واقع در نقطه A شکسته شود، احتمال دارد روند قیمتی تا سطوح 127 درصد و 161 درصد موج ‌AD کاهش پیدا کند.

حد ضرر: حد ضرر را می‌توان کمی بالاتر از نقطه D ترسیم کرد.

حد سود و حد ضرر در الگوی خفاش

مزایا و معایب الگوی خفاش

در ادامه به مزایا و معایب الگوی هارمونیک خفاش در تحلیل تکنیکال پرداخته شده است:
مزایا: توانایی شناسایی خطوط واضحی برای تعیین حد سود و ضرر و قابل استفاده بودن در معاملات کوتاه‌مدت و بلندمدت از مزایای الگوی خفاش است. همچنین با استفاده از این الگو (بخاطر وجود نسبت‌های فیبوناچی) امکان پیش‌بینی دقیق‌تری وجود دارد.
معایب: افرادی که تازه وارد تحلیل بازارهای مالی شده‌اند، ممکن است به خوبی نتوانند الگوی هارمونیک خفاش را تشخیص دهند. همچنین امکان ترسیم این الگو در پلتفرم‌های معاملاتی به صورت خودکار وجود ندارد. در آخر ممکن است، این الگو زمان‌بر شده و باید برای تکمیل شدن آن برای اقدام به معامله صبوری کرد. گرچه به صورت کلی هم الگوی خفاش در نمودارهای قیمت کم تشکیل و دیده می‌شود.

جمع‌بندی

الگوی هارمونیک خفاش در تحلیل تکنیکال یکی از پرکاربردترین الگوها است. این الگو به دو صورت نزولی و صعودی تشکیل می‌شود. به این صورت که الگوی خفاش صعودی در انتهای یک روند نزولی و الگوی خفاش نزولی در انتهای یک روند صعودی به وجود می‌آید. که افراد به وسیله‌ی استراتژی معاملاتی خود به کمک این الگو به سود خوبی در معاملات می‌رسند. اما مانند تمامی ابزارهای موجود در تحلیل تکنیکال بهتر است با بقیه ابزارها صحت سنجی شود تا احتمال خطا و ریسک در معامله کاهش پیدا کند.

امتیاز خود را ثبت کنید
نمایش بیشتر

سارا دهقانی

علاقه‌ام به نویسندگی و کلمات، همراه با آموزش‌های تخصصی در حوزه مدیریت و فناوری اطلاعات، من را به سمت نگارش در زمینه علم اقتصاد و بازار سرمایه پیش برده است. هدف من تولید محتوایی است که در عین اصولی و کاربردی بودن، ارزش افزوده‌ای به مخاطبان ارائه دهد و برای آنان درک بهتری از مفاهیم اقتصادی و سرمایه‌گذاری ایجاد کند.

مقاله‌های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا