میانگین متحرک نمایی چیست و نحوه محاسبه و استراتژی معاملاتی آن چگونه است؟

اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال ابزارهای کارآمدی برای شناسایی روند تغییرات قیمت و پیشبینی آن در آینده هستند. اندیکاتور میانگین متحرک یکی از انواع اندیکاتورها است که با محاسبه میانگین قیمت در یک بازه زمانی به شناسایی روند قیمت کمک میکند. این اندیکاتور به دو شکل میانگین متحرک ساده (SMA) و میانگین متحرک نمایی (EMA) شناخته میشود. در محاسبه EMA، برای قیمتهای جدیدتر دارایی وزن بیشتری در نظر گرفته میشود. در این مقاله به معرفی میانگین متحرک نمایی، نحوه محاسبه، کاربرد و استراتژی معاملاتی آن پرداخته شده است.
آشنایی با اندیکاتور میانگین متحرک نمایی
اندیکاتور میانگین متحرک نمایی (Exponential Moving Average) یک مدل از اندیکاتور میانگین متحرک است. اندیکاتور میانگین متحرک در تحلیل تکنیکال کاربرد زیادی دارد و بر اساس میانگین قیمت یک سهم در یک بازه زمانی به دست میآید. مبنای محاسبه میانگین متحرک نمایی نیز، میانگین قیمت در یک بازه زمانی است اما در این اندیکاتور به قیمتهای دارایی در روزهای جدیدتر (نزدیک به انتهای بازه زمانی) وزن بیشتری داده میشود. به همین دلیل در EMA، قیمتها در دورههای پایانی از اهمیت بیشتری برخوردار هستند و تاثیر بیشتری دارند. همچنین به دلیل اینکه تمامی قیمتها وزن یکسانی ندارند، اندیکاتور میانگین متحرک نمایی نسبت به میانگین متحرک ساده حساسیت بیشتری به نوسانات قیمت دارد. تصویر زیر EMA را در نمودار قیمت نماد غشصفا نشان میدهد.

- پیشنهاد میشود برای آشنایی بیشتر با اندیکاتور میانگین متحرک و کاربرد آن مقاله میانگین متحرک را مطالعه کنید.
نحوه محاسبه EMA
اندیکاتور میانگین متحرک نمایی در سایتهای تحلیلی بازار قابل دسترس است و افراد برای استفاده از آن نیازی به محاسبه ندارند. با این حال ممکن است برخی سرمایهگذاران قصد داشته باشند که خودشان با محاسبه اندیکاتور EMA، آن را در بازه زمانی دلخواه خود رسم کنند. بازههای زمانی کوتاهمدت کاربردی برای محاسبه EMA عموما 12 و 26 روزه هستند. همچنین این اندیکاتور در بلندمدت در بازههای 50 و 100 روزه محاسبه میشود. در ادامه فرمول محاسبه اندیکاتور میانگین متحرک نمایی نمایش داده شده است.

لازم به ذکر است که عدد 2 در این فرمول به عنوان ضریب وزندهی استفاده میشود که افراد میتوانند با توجه به استراتژی خود، مقدار آن را تغییر دهند.
کاربرد میانگین متحرک نمایی
اندیکاتور میانگین متحرک نمایی یک اندیکاتور دنبالکننده روند است و به همین دلیل عمده کاربرد آن در شناسایی و تایید روند بازار است. با رسم این اندیکاتور در نمودار قیمت یک دارایی و بررسی نقاط برخورد نمودار قیمت و اندیکاتور میتوان سیگنالهای ورود و خروج به معامله را شنایی کرد. کاربرد دیگر EMA، استفاده از آن در فرمول محاسبه میانگین متحرک همگرایی و واگرایی است. همچنین با استفاده از نمودار حاصل از این اندیکاتور میتوان سطوح حمایت و مقاومت را در نمودار تغییرات قیمت مشخص کرد.
استراتژی معاملاتی با میانگین متحرک نمایی
اندیکاتور میانگین متحرک نمایی برای تشخیص و تایید روند بازار کابرد دارد و به تنهایی برای انجام معاملات استفاده نمیشود و باید از آن در کنار دیگر ابزارهای تحلیل تکنیکال استفاده کرد. با این حال استراتژی معاملاتی با EMA از طریق تحلیل نمودار EMA Cross، مشخص کردن سطوح حمایت و مقاومت و همچنین ترکیب اندیکاتور میانگین متحرک نمایی با دیگر اندیکاتورها انجام میشود که در ادامه هر مورد شرح داده میشود.
- تحلیل EMA Cross
برای استراتژی معاملاتی با اندیکاتور EMA باید از EMA Cross استفاده کرد که نحوه عملکرد آن با استفاده از دو اندیکاتور میانگین متحرک نمایی در بازه زمانی کوتاهمدت و بلندمدت است. برای سیگنالگیری با این روش باید به نقاط تلاقی دو اندیکاتور توجه داشت. زمانی که نمودار اندیکاتور میانگین متحرک نمایی کوتاهمدت از پایین نمودار بلندمدت را قطع میکند، به این نقطه Golden Cross گفته میشود و زمان مناسبی برای معاملات خرید است. همچنین اگر نمودار EMA کوتاهمدت، نمودار بلندمدت را از بالا قطع کند، اصطلاحا به این نقطه برخورد Death Cross گفته میشود که سیگنال فروش است. تصویر زیر سیگنال خرید و فروش را در نمودار شرکت شیر پاستوریزه پگاه اصفهان با استفاده از EMA Cross نشان میدهد.

- ترکیب میانگین متحرک نمایی با MACD و RSI
اندیکاتور EMA به تنهایی برای اتخاذ استراتژی معاملاتی استفاده نمیشود اما با ترکیب آن با دیگر اندیکاتورها میتوان اقدام به معامله کرد. در اینجا به تایید سیگنالهای خرید و فروش این اندیکاتور با RSI و MACD اشاره میشود.
سیگنال خرید:
- برای تایید سیگنال خرید دریافت شده از اندیکاتور میانگین متحرک نمایی، باید MACD زیر سطح صفر قرار گیرد و از پایین به سمت بالا خط سیگنال را قطع کند.
- زمانی که اندیکاتور RSI از زیر 30 به سمت بالا حرکت کند، میتوان سیگنال خرید دریافت شده با اندیکاتور EMA را تایید کرد.
سیگنال فروش:
- برای تایید سیگنال فروش دریافت شده از اندیکاتور EMA باید RSI از بالای 60 به سمت پایین حرکت کند.
- زمانی که اندیکاتور میانگین متحرک نمایی به سمت پایین کراس کند و MACD نیز از بالا به سمت پایین خط نمودار را قطع کند، میتوان سیگنال فروش دریافت شده از اندیکاتور EMA را تایید کرد.
اندیکاتور EMA مناسب چه معاملاتی است؟
اندیکاتور میانگین متحرک نمایی نوعی از اندیکاتور میانگین متحرک (MA) است که تفاوت آن با میانگین متحرک ساده در وزندهی به قیمتهای جدیدتر دارایی است. بنابراین میتوان گفت EMA یک نوع میانگین متحرک وزنی به حساب میآید. از آن جایی که این اندیکاتور بر پایه میانگین قیمت پیش میرود، یک اندیکاتور دنبالکننده روند به حساب میآید و در شناسایی و تایید روند بازار کاربرد دارد. اندیکاتور میانگین متحرک نمایی با توجه بیشتری که نسبت به قیمتهای جدیدتر دارد، مناسب معاملاتی است که نیاز به تحلیل روندهای کوتاهمدت و نوسانات سریع دارند. همچنین با استفاده از EMA میتوان در بازارهای پرنوسان و رونددار، سیگنالهای خرید و فروش را شناسایی کرد اما برای تایید یافتههای این اندیکاتور و ورود به معامله باید از دیگر ابزارهای تحلیل تکنیکال نیز استفاده شود.