سرمایه‌گذاری

آشنایی با وام کارآفرینی؛ شرایط لازم برای دریافت آن

گاهی افراد ایده‌هایی برای ایجاد مشاغل جدید و کسب درآمد در ذهن خود دارند ولی از نظر مالی توانایی اجرایی‌کردن آن را ندارند. به این افراد باید گفت نگران نباشید، زیرا با دریافت وام کارآفرینی می‌توانند تمامی ایده‌های خود را عملی کنند. اعطای وام اشتغال‌زایی از سوی دولت با هدف حمایت از اقشار آسیب‌پذیر و کارآفرین انجام شده است. دریافت این وام موجب راه‌اندازی مشاغل جدید و همچنین کاهش نرخ بیکاری می‌شود. مبلغ تسهیلات نیز متناسب با نوع کسب و کار افراد تعیین می‎‌شود و متقاضیان می‌توانند از آن بهره‌مند شوند. در ادامه این مقاله به معرفی کامل این وام و شرایط لازم برای دریافت آن پرداخته شده است.

وام کارآفرینی چیست؟

یکی از وام‌های بانکی که افراد می‌توانند از آن استفاده کنند، وام کارآفرینی یا اشتغال‌زایی نام دارد. این تسهیلات مناسب کسانی است که برای ایجاد مشاغل مدنظر خود سرمایه لازم را ندارند. بنابراین با پشت‌ سر گذاشتن مراحل لازم می‌توانند از این تسهیلات استفاده کرده و کسب و کار خود را راه‌اندازی کنند. بسیاری از بانک‌های دولتی و خصوصی ارائه‌دهنده این وام به متقاضیان هستند. حداقل مبلغ وام اشتغال‌زایی 15 میلیون تومان و حداکثر آن مبلغ 200 میلیون تومان است. سود وام دریافتی نیز با توجه به مبلغ و نوع بانک بین 4 تا 10 درصد متغیر است. اما لازم به ذکر است مبلغ دریافتی وام ممکن است بسته به نوع مشاغل موردنظر متقاضی افزایش پیدا کند.

وام کارآفرینی به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟

کسانی که جزو یکی از گروه‌های نامبرده به شرح زیر باشند، می‌توانند نسبت به دریافت وام اشتغال‌زایی اقدام کنند.

  1. افراد ساکن در مناطق محروم
  2. زنان بی‌سرپرست
  3. افراد فارغ‌التحصیل از دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی
  4. دارندگان مدرک دیپلم کار و دانش و فنی و حرفه‌ای
  5. دارندگان مدرک فنی و حرفه‌ای از مراکز آموزش دولتی یا آموزشگاه‌های آزاد
  6. افراد دارای ایده‌های اشتغال‌زایی
  7. برندگان جشنواره خوارزمی و مخترعین
  8. برگزیدگان مسابقات مهارت علمی

وام کارآفرینی به چه مشاغلی تعلق می‌گیرد؟

وام اشتغال‌زایی شامل کسب و کارهای خانگی، زنان بی‌سرپرست و مشاغل روستایی می‌شود. کسانی که دارای شغل‌هایی نظیر قالی‌بافی، تولید پوشاک، فرش‌بافی، تولیدات چرم، ساخت زیورآلات، کارهای تزئینی مانند معرق‌کاری، قلم‌زنی و سایر کارهای مشابه می‌توانند از تسهیلات کارآفرینی استفاده کنند. همچنین برخی از افراد مهارت‌هایی در زمینه برنامه‌نویسی، راه‌اندازی و پشتیبانی سایت دارند که می‌توانند برای ایجاد کسب و کار خود از وام کارآفرینی بهره‌مند شوند. علاوه بر این، افرادی که در روستاها به فعالیت‌هایی مانند کشاورزی، دامداری، پرورش ماهی، باغداری و تولید محصولات خانگی می‌پردازند، می‌توانند نسبت به دریافت وام تسهیلات اقدام کنند.

انواع وام اشتغال‌زایی یا کارآفرینی

در این بخش به انواع وام کارآفرینی موجود در کشور پرداخته شده که افراد در صورت مطابقت با شرایط خود بتوانند از این تسهیلات استفاده کنند.

وام اشتغال‌زایی 200 میلیونی

مبلغ تسهیلات کارآفرینی از سوی دولت در سال 1403 تا 150 میلیون تومان تصویب شده است، اما با توجه به شرایط کارگاه، مکان و همچنین تعداد نیروهای فعال می‌تواند این مبلغ بین 200 تا 500 میلیون افزایش یابد. وام مذکور در دو حالت با سپرده و بدون سپرده قابل دریافت است و همه افراد با داشتن شرایط لازم می‌توانند از آن استفاده کنند.

وام کارآفرینی بانوان

بانک سینا در قالب طرح یاس ارائه‌دهنده وام خوداشتغالی به بانوان است. حداکثر مبلغ پرداختی برای این وام 20 میلیون تومان با نرخ سود 18 درصد است. همچنین بانوان موظف‌ هستند حداکثر تا 36 ماه وام خود را تسویه کنند. لازم به ذکر است مبلغ این وام برای زنان خانه‌دار 10 میلیون تومان و برای زنان شاغل 20 میلیون تومان در نظر گرفته شده است.

وام اشتغال‌زایی سپاه

سپاه به منظور حمایت از اشتغال و کارآفرینی به اعضای خود در شهرهای مختلف کشور تسهیلات کارآفرینی اعطا می‌کند. مبلغ این وام متناسب با نوع طرح و همچنین نیاز مالی متقاضی متغیر است و ممکن است مبلغ آن تا 100 میلیون تومان و حتی بیشتر افزایش یابد و مدت بازپرداخت وام بین 5 تا 7 سال است.

تسهیلات کارآفرینی روستایی

صندوق کارآفرینی امید و بنیاد علوی پرداخت‌کننده وام اشتغال‌زایی روستایی است. افرادی که در روستاها زندگی می‌کنند، با هدف ایجاد مشاغل و گسترش آن‌ها می‌توانند از بانک‌هایی نظیر کشاورزی، رفاه، صادرات، ملی درخواست وام کارآفرینی کنند. این وام به صورت قرض‌الحسنه با سود 4 درصد است. لازم به ذکر است افراد برای دریافت این وام، حتما باید ساکن روستا بوده و از تسهلات کارآفرینی دیگری استفاده نکرده باشند. سقف وام روستایی 200 میلیون تومان و بازپرداخت آن 36 تا 60 ماه است.

یکی دیگر از تسهیلاتی که برای روستاییان در نظر گرفته شده است، وام اشتغال‌زایی جهاد کشاورزی است که از سوی بانک کشاورزی با هدف حمایت از کشاورزان، دامداران و سایر مشاغل روستایی پرداخت می‌شود.

وام اشتغال‌زایی با مدرک تحصیلی

دریافت وام کارآفرینی با استفاده از مدرک دانشگاهی در سال 1403 وابسته به نوع رشته و تخصص افراد است. افراد می‌توانند با مدرک خود حداکثر تا 150 میلیون تومان وام دریافت کنند و بین 5 تا 7 سال نسبت به بازپرداخت آن اقدام کنند. البته همه این موارد با توجه به بانک مورد نظر متفاوت است.

کدام بانک‌ها و موسسات وام اشتغال‌زایی می‌دهند؟

در حال حاضر بسیاری از بانک‌های دولتی و خصوصی این وام را در اختیار متقاضیان قرار می‌دهند، اما هر بانک برای اعطای آن شرایط خاصی را مشخصی کرده است که در ادامه لیستی از شرکت‌های اعطاکننده وام تهیه شده است.

نام بانکشرایط
بانک مسکننیاز به معرفی‌نامه از یکی از سازمان‌های کمیته امداد، بنیاد شهید و بهزیستی
ارائه‌دهنده مبلغ 50 میلیون تومان برای کسب و کارهای خانگی و 2 میلیارد تومان برای طرح‌های بزرگ کارفرمایی
بانک ملتارائه معرفی‌نامه از سازمان بهزیستی، نداشتن معوقه در پرداخت وام، عدم چک برگشتی، معرفی ضامن
مبلغ وام 20 تا 100 میلیون تومان
بانک سپهارائه معرفی‌نامه از کمیته امداد و سقف وام 100 میلیون تومان
بانک کشاورزیبدون نیاز به معرفی‌نامه و مبلغ وام با توجه به شعبه‌های مختلف متغیر است
پست بانکنیاز به ارائه معرفی‌نامه از کمیته امداد، حداکثر مبلغ وام 50 میلیون تومان
بانک ملینیاز به دریافت معرفی‌نامه از یکی از ارگان‌های بهزیستی، بنیاد شهید، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و کمیته امداد
مبلغ وام با توجه به نوع کار و طرح ارائه‌شده متغیر است
بانک قرض‌الحسنهاعطاکننده وام فقط به روستائیان، مبلغ وام پرداختی بین 50 تا 200 میلیون تومان
بانک سیناارائه‌دهنده وام کارآفرینی فقط به مددجویان کمیته امداد، حداکثر مبلغ وام 50 میلیون تومان با سود 4 درصد
بانک صادراتنیاز به معرفی‌نامه از کمیته امداد با مبلغ وام متغیر، سود 4 درصد
بانک رفاهویژه مستمری‌بگیران بانک رفاه و بیمه‌شدگان سازمان تامین اجتماعی با مبلغ وام متغیر

بسیاری دیگر از نهادهای مالی نیز ارائه‌دهنده وام خوداشتغالی هستند. شرایط لازم برای دریافت وام از هر بانک و موسسه در سایت آن موجود است که متقاضیان می‌توانند از آن‌ها بهره‌مند شوند.

لازم به ذکر است تسویه این وام برای کسب و کارهایی که به صورت ماهانه درآمد دارند، به صورت ماهانه و در مدت 4 تا 7 سال انجام می‌شود. توجه داشته باشید درصورتی که مبلغ وام گرفته‌شده در جهت کاری غیر از طرح ارائه شده‌، استفاده شود غیرمجاز بوده و به متقاضی جریمه تعلق می‌گیرد.

شرایط دریافت وام کارآفرینی

متقاضیان به منظور دریافت تسهیلات خوداشتغالی می‌بایست واجد شرایط زیر باشند:

  • وام‌گیرنده نباید کارمند سازمان‌های دولتی و غیردولتی باشد، یا به عبارتی باید بی‌کار باشد.
  • درخواست‌کننده از نهادهای مالی دیگر وام اشتغال‌زایی دریافت نکرده باشد.
  • درخواست‌کننده نباید به بانک بدهی داشته باشد.
  • وام‌گیرنده باید فاقد چک برگشتی باشد.
  • متقاضیان باید دارای سن 18 تا 50 سال باشند.
  • داشتن کارت پایان خدمت یا معافیت برای مردان الزامی است.
  • متقاضی باید فاقد بیمه باشد و مجوزهای دریافت وام خوداشتغالی را تهیه کند.
  • متقاضی وام اشتغال‌زایی برای راه‌اندازی کسب و کار خانی، می‌بایست در همان محل سکونت داشته باشد.

نحوه ثبت‌‌نام وام کارآفرینی

پیش از ثبت‌نام در سایت، افراد برای دریافت این وام باید متناسب با بانک مورد نظر خود نسبت به دریافت معرفی‌نامه اقدام کنند. سپس به سایت کارا مراجعه کرده و مراحل ثبت‌نام خود را به روش زیر انجام دهند.

  1. متقاضیان ابتدا باید وارد سایت kara.mcls.gov.ir شوند.
  2. سپس گزینه ورود متقاضی کارا را انتخاب کنند.
  3. در صورت عدم ثبت‌‌نام در این سایت، باید گزینه ثبت‌نام را انتخاب کرده و با توجه به موارد خواسته‌شده ثبت‌نام خود را انجام دهند. برای ثبت‌‌نام اطلاعاتی نظیر مشخصات شخصی، آدرس و شماره تماس لازم است.
  4. پس از تکمیل ثبت‌نام، متقاضیان با ارائه کد ملی و رمز عبور می‌توانند وارد سایت شوند.
  5. در این مرحله باید اطلاعات موجود در سایت را تکمیل کرده و اسکن موارد خواسته‌شده را ارسال کنند.
  6. در این مرحله نوبت به ثبت طرح موردنظر می‌رسد.
  7. پس از تکمیل ثبت‌‌نام، حال متقاضی باید منتظر تایید یا عدم تایید از سوی بانک باشد.

در صورت قبولی طرح توجیهی، بانک یا موسسه مربوطه با متقاضی مصاحبه کرده و بعد از تایید نهایی از سوی بانک، وام به فرد پرداخت می‌شود.

مزایای دریافت وام کارآفرینی

اولین و مهم‌ترین مزیت دریافت وام اشتغال‌زایی، تامین سرمایه از طریق آن است. به این صورت که به افراد کمک می‌کند تا سرمایه لازم را برای راه‌اندازی مشاغل و ایده‌های موردنظر خود تامین کنند. همچنین این افراد با دریافت وام این قابلیت را دارند تا سرعت رشد کسب و کار خود را افزایش دهند و در زمان کوتاه‌تری به اهداف خود برسند. با اخذ تسهیلات کارآفرینی از سوی مراکز مربوطه، مشاغل جدیدی ایجاد و افراد بیشتری دارای شغل و درآمد می‌شوند و همین موضوع نرخ بیکاری را کاهش می‌دهد. در نهایت با کارآفرینی می‌توان به استقلال مالی رسید و روی پای خود ایستاد.

جمع‌بندی

در این مقاله توضیح داده شد که افراد برای اجرایی‌کردن ایده‌های خود می‌توانند از وام کارآفرینی استفاده کنند. سامانه موجود به منظور دریافت این وام، سامانه کارا است که افراد می‌توانند در این سایت ثبت‌نام خود را انجام داده و طرح توجیهی خود را ثبت کنند. دریافت این وام موجب تامین سرمایه برای راه‌اندازی کسب و کار، کاهش نرخ بیکاری و… می‌شود.

5/5 - (1 رای)
نمایش بیشتر

رقیه محمدپور

تحلیل بنیادی سهم‌ها و تولید محتوا در این زمینه از علایق بنده است. در حال حاضر به مدت 3 سال است که در این زمینه فعالیت دارم و به طور پیوسته در حال ارتقای اطلاعات خود در زمینه بازار سرمایه هستم.

مقاله‌های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا